LCMS novinky typu vědecký článek | LabRulez LCMS


Vědecký článek | Video

Dávka dělá jed… anebo ne? Specifika stanovení genotoxických látek v léčivech

Stanovení genotoxických látek na nízkých úrovních je nejen komplikované po odborné stránce, ale je také nákladné díky potřebě hmotnostních spektrometrů s dostatečnou citlivostí a kvalifikovanou obsluhu.

Vědecký článek | Potraviny

Přímá spektrometrie piva a jeho destilátů

Cílem tohoto článku je prověřit možnosti využití spektrometrie v UV oblasti ke studiu změn při stárnutí piva.

Vědecký článek | Toxikologie

Bílé prášky tak trochu jinak

Následující článek definuje vybrané nebezpečné látky a popisuje rizika spojená se zásahy, u kterých se vyskytují bílé prášky.

Vědecký článek | Různé

Publikovali jsme nejčtenější článek měsíce v časopise Journal of Proteome Research

Článek zdůrazňuje význam HPLC peptidů na reverzních fázích (RPLC) v typicky používaných LC-MS proteomických analýzách, kde chromatografická část LC-MS metod velice často zůstává ve stínu hmotnostní detekce.

Článek | Vědecký článek

Dvojnásobný úspěch výzkumníků z projektu STARSS pod vedením prof. Lucie Novákové

Vědeckým pracovníkům výzkumného týmu prof. Lucie Novákové z Katedry analytické chemie se během dvou měsíců podařilo publikovat dvě experimentální práce v prestižním analytickém časopise Analytical Chemistry.

Vědecký článek | Životní prostředí

Možnosti využití spektroskopie pro hodnocení vlastností lesních půd

Cílem studie bylo objektivní zhodnocení použitelnosti spektroskopie ve viditelné a blízké infračervené části spektra pro predikci vlastností lesních půd.

Článek | Vědecký článek

Snadno, rychle a levně – nová metoda diagnostiky (nejen) rakoviny?

Včasná diagnóza je zásadní pro úspěšnou léčbu prakticky jakéhokoliv onemocnění, avšak u nádorových onemocnění toto platí dvojnásob.

Vědecký článek | Potraviny

Sledování změn obsahu ferulové kyseliny v pivovarských surovinách metodou UPLC s PDA detekcí

Byla zavedena nová metoda na stanovení ferulové kyseliny v pivovarských surovinách pomocí UPLC-PDA. Obsah ferulové kyseliny ve sladu byl vždy vyšší než obsah v ječmeni.

Vědecký článek | Potraviny

Využití metody FIA/ECD pro stanovení celkové antioxidační aktivity drobného ovoce

Fenolické látky jsou velmi důležité antioxidanty v rostlinách. Stanovení celkové antioxidační aktivity pomocí FIA/ECD je jedním ze způsobů, jak určit biologickou a rovněž nutriční hodnotu ovoce.

Vědecký článek | Potraviny

Stanovení hořkých látek v chmelu – vliv ročníku a stáří chmele

Práce je zaměřena na vzájemné porovnání čtyř metod stanovení alfa kyselin ve chmelu (EBC 7.4, EBC 7.5, ČSN a EBC 7.7 (HPLC)) a jejich aplikaci při hodnocení chmele skladovaného za různých podmínek.