Method development of high throughput lipid analysis in foods by direct analysis in real time mass spectrometer (DART-MS)
Postery | 2016 | ShimadzuInstrumentace
Acylglyceroly představují klíčové složky potravin ovlivňující chuť, výživu a technologické vlastnosti výrobků. Tradiční analýzy těchto lipidů vyžadují složité přípravy vzorků a jsou časově náročné. Vývoj rychlé metody založené na DART-MS nabízí možnost přímé analýzy s minimem přípravy, což zrychluje kontrolu kvality a šetří laboratorní zdroje.
Cílem studie bylo vyvinout a ověřit vysokopropustní postup pro analýzu lipidů v potravinách s využitím technologie Direct Analysis in Real Time (DART) v kombinaci s hmotnostním spektrometrem. Autoři se zaměřili na rychlou detekci charakteristických acylglycerolů v různých vzorcích potravin rostlinného i živočišného původu.
Pro analýzu posloužil hmotnostní spektrometr LCMS-2020 (Shimadzu) vybavený zdrojem DART-OS (IonSense). Vzorky (sojové mléko, margarín, máslo, kravské mléko) se nanesly na skleněnou tyčinku a vystavily proudu DART plynu po ~10 s bez předchozí přípravy. Díky rychlému přepínání polarity (15 ms) a scanovací rychlosti až 15 000 u/s bylo možné nastavit dobu cyklu pod 1 s pro rozsah m/z 10–1000.
V pozitivním režimu byly u rostlinných vzorků (sojové mléko, margarín) zaznamenány signály triacylglycerolů (TAG) a diacylglycerolů (DAG) převážně s olejovou a palmitovou kyselinou. U živočišných vzorků (mléko, máslo) se objevily kromě dlouhých i středněřetězcové mastné kyseliny. Smíšený vzorek margarínu s máslem vykázal kombinovaný lipidový profil. V negativním režimu dominoval v chromatogramech signál m/z 215, odpovídající chloridovému aduktu monosacharidů, s rozdílnou intenzitou napříč vzorky (neprojevil se v sojovém mléce, slabě v másle, výrazněji v mléce a margarínu).
Metoda DART-MS integrovaná s hmotnostním spektrometrem LCMS-2020 umožňuje rychlou a efektivní vysokopropustní analýzu acylglycerolů v potravinách, přičemž rozlišuje charakteristické profily rostlinných a živočišných lipidů. Tento přístup slibuje významné zrychlení rutinních kontrol kvality a rozšíření aplikací v potravinářském průmyslu.
LC/MS, DART, LC/SQ
ZaměřeníPotraviny a zemědělství
VýrobceShimadzu
Souhrn
Význam tématu
Acylglyceroly představují klíčové složky potravin ovlivňující chuť, výživu a technologické vlastnosti výrobků. Tradiční analýzy těchto lipidů vyžadují složité přípravy vzorků a jsou časově náročné. Vývoj rychlé metody založené na DART-MS nabízí možnost přímé analýzy s minimem přípravy, což zrychluje kontrolu kvality a šetří laboratorní zdroje.
Cíle a přehled studie
Cílem studie bylo vyvinout a ověřit vysokopropustní postup pro analýzu lipidů v potravinách s využitím technologie Direct Analysis in Real Time (DART) v kombinaci s hmotnostním spektrometrem. Autoři se zaměřili na rychlou detekci charakteristických acylglycerolů v různých vzorcích potravin rostlinného i živočišného původu.
Použitá metodika a instrumentace
Pro analýzu posloužil hmotnostní spektrometr LCMS-2020 (Shimadzu) vybavený zdrojem DART-OS (IonSense). Vzorky (sojové mléko, margarín, máslo, kravské mléko) se nanesly na skleněnou tyčinku a vystavily proudu DART plynu po ~10 s bez předchozí přípravy. Díky rychlému přepínání polarity (15 ms) a scanovací rychlosti až 15 000 u/s bylo možné nastavit dobu cyklu pod 1 s pro rozsah m/z 10–1000.
Hlavní výsledky a diskuse
V pozitivním režimu byly u rostlinných vzorků (sojové mléko, margarín) zaznamenány signály triacylglycerolů (TAG) a diacylglycerolů (DAG) převážně s olejovou a palmitovou kyselinou. U živočišných vzorků (mléko, máslo) se objevily kromě dlouhých i středněřetězcové mastné kyseliny. Smíšený vzorek margarínu s máslem vykázal kombinovaný lipidový profil. V negativním režimu dominoval v chromatogramech signál m/z 215, odpovídající chloridovému aduktu monosacharidů, s rozdílnou intenzitou napříč vzorky (neprojevil se v sojovém mléce, slabě v másle, výrazněji v mléce a margarínu).
Přínosy a praktické využití metody
- Čas analýzy jednoho vzorku ~10 s, interval mezi vzorky <1 min.
- Eliminace carry-over a zjednodušená příprava vzorků.
- Rychlé rozlišení rostlinných a živočišných lipidů.
- Vhodné pro rutinní QA/QC v potravinářství a výzkumu.
Budoucí trendy a možnosti využití
- Rozšíření analýzy na širší spektrum lipidových tříd (fosfolipidy, glykolipidy).
- Integrace chemometrických nástrojů pro automatickou klasifikaci vzorků.
- Automatizovaná příprava a robotizace pro další zvýšení propustnosti.
- Aplikace v oblastech forenzní chemie, environmentálního monitoringu a výživového sledování.
Závěr
Metoda DART-MS integrovaná s hmotnostním spektrometrem LCMS-2020 umožňuje rychlou a efektivní vysokopropustní analýzu acylglycerolů v potravinách, přičemž rozlišuje charakteristické profily rostlinných a živočišných lipidů. Tento přístup slibuje významné zrychlení rutinních kontrol kvality a rozšíření aplikací v potravinářském průmyslu.
Reference
- A. McANoy et al., Journal of the American Society for Mass Spectrometry, 2005, 16, 1498–1509.
- B. Winther et al., Lipids, 2011, 46, 25–36.
- V. A. Tyurin et al., Journal of Neurochemistry, 2008, 107, 1614–1633.
- H. Mikuma, A. Kaneko, Bunseki Kagaku, 2010, 59(5), 399–404.
Podobná PDF
Rapid analysis of triglycerides and fatty acids in food oils using DART-MS with high-speed polarity switching
2013|Shimadzu|Postery
PO-CON1310E Rapid analysis of triglycerides and fatty acids in food oils using DART-MS with high-speed polarity switching ASMS 2013 WP19-326 Shun Wada1, Jun Watanabe2, Keiko Matsumoto2, Teruhisa Shiota3, Shingo Toda3 1 Japan Association for Inspection and Investigation of Foods including…
Klíčová slova
triglycerides, triglyceridesdart, dartacid, aciddiglycerides, diglyceridesoleic, oleicfatty, fattyllo, llotriglyceride, triglycerideintense, intenseplo, plolinoleic, linoleicoils, oilspoo, pooacids, acidsdiglyceride
Authentication and Geographical Origin Analysis of Plant - Derived Edible Oil Using the SCIEX X500R QTOF System
2019|SCIEX|Aplikace
Authentication and Geographical Origin Analysis of PlantDerived Edible Oil Using the SCIEX X500R QTOF System Yang Zong1, Rui Gong2, Cheng Haiyan1, Li Lijun1, Guoli Hai1 1 SCIEX Asia Pacific Application Support Center, Shanghai; 2Wuhan Institute for Food and Cosmetic Control…
Klíčová slova
oil, oilmarkerview, markerviewauthenticity, authenticityoils, oilsolive, olivegeographical, geographicaltags, tagslipidview, lipidviewfatty, fattyorigin, originedible, ediblelipid, lipidtag, tagmarkers, markersdbs
Application of Direct Analysis in Real Time (Part 1) Rapid Analysis of Fatty Acids and Amino Acids in Food Using LCMS-2020
2015|Shimadzu|Aplikace
LAAN-A-LM-E079 Application News C108 No. Liquid Chromatography Mass Spectrometry Application of Direct Analysis in Real Time (Part 1) Rapid Analysis of Fatty Acids and Amino Acids in Food Using LCMS-2020 DART (Direct Analysis in Real Time) is a method which…
Klíčová slova
katsuobushi, katsuobushiacids, acidsfatty, fattyhongarebushi, hongarebushiacid, acidamino, aminoarabushi, arabushidha, dhabonito, bonitodart, dartepa, epaoleic, oleicpalmitic, palmiticanalysis, analysisintangible
Application of Direct Analysis in Real Time (Part 3) Rapid Analysis of Fatty Acids in Rice Bran Using LCMS-2020
2015|Shimadzu|Aplikace
LAAN-A-LM-E081 Application News C110 No. Liquid Chromatography Mass Spectrometry Application of Direct Analysis in Real Time (Part 3) Rapid Analysis of Fatty Acids in Rice Bran Using LCMS-2020 The DART (direct analysis in real time) method can be used to…
Klíčová slova
acid, acidlinoleic, linoleicbran, brandart, dartpalmitic, palmiticllo, llorice, ricepll, pllplo, ploloo, loonegative, negativemyristic, myristicfatty, fattypositive, positiveoleic