Efektivní příprava vzorků a vysokokapacitní kolony pro úspěšnou analýzu potravin a nápojů

- Foto: LabRulez/AI: Efektivní příprava vzorků a vysokokapacitní kolony pro úspěšnou analýzu potravin a nápojů
- Video: MetrohmTV: When HPLC fails: unleashing the potential of ion chromatography
Na dnešním trhu, který se řídí potřebami spotřebitelů, nebyla nikdy větší poptávka po transparentnosti a znalosti složek obsažených v potravinách a nápojích. Spotřebitelé očekávají přesné a úplné informace o produktech, které kupují kvůli dietním omezením, zdravotním problémům a dalším. V důsledku toho regulační orgány uznaly význam tohoto aspektu a zavedly stále přísnější předpisy, aby zajistily dodržování norem kvality výrobků.
Iontová chromatografie (IC) je všestranný a nepostradatelný nástroj pro analýzu různých regulovaných složek ve vzorcích potravin a nápojů současně v jedné analýze. Při analýze takto komplexních matric pomocí IC jsou příprava vzorku a kapacita IC kolony dva z nejdůležitějších faktorů úspěchu. Na tato témata se zaměřuje tento článek.
Je nezbytné, aby kvalita a označování potravin odpovídaly jak požadavkům spotřebitelů, tak postupně se zpřísňujícím předpisům, jako je nařízení EU č. 1169/2011 a americká norma 21 CFR Part 101. Schopnost stanovit parametry kvality potravin robustním, spolehlivým a rychlým způsobem se tak stává naprosto zásadní.
Analýza vzorků potravin a nápojů představuje značnou výzvu jak kvůli rozsáhlé škále analytů, tak kvůli složitosti matrice vzorku. Tyto vzorky mohou způsobit problémy s analytickým postupem kvůli své heterogenní povaze a různým fyzikálním vlastnostem.
Metrohm: Automatický robotický systém 815 Soliprep
Problémy spojené s analýzou potravin a nápojů lze účinně řešit použitím iontové chromatografie (IC). IC vyniká jako robustní a uživatelsky přívětivá analytická technika, která je schopna analyzovat více složek v rámci jednoho cyklu. Mezi její četné výhody pro analýzu potravin a nápojů patří:
Jednoduchost a cenová dostupnost: IC má nízké provozními a také relitivně nízké pořizovací náklady
Šetrnost k životnímu prostředí: IC používá minimální množství chemikálií, což z něj činí ekologicky šetrnou volbu
Flexibilita: IC umožňuje kombinaci více detektorů, což umožňuje komplexní analýzu aniontů, kationtů, sacharidů a dalších látek.
Selektivita a citlivost: IC s amperometrickou detekcí poskytuje rychlé, vysoce citlivé a selektivní výsledky a vyznačuje se pozoruhodně nízkými limity detekce
Aby byla zaručena přesná analýza vzorků potravin a nápojů pomocí iontové chromatografie, je nutné vzít v úvahu dva základní faktory:
vhodnou přípravu vzorku
správny výběr kolony, zejména pokud jde o její kapacitu a selektivitu.
Řešením těchto faktorů mohou analytici zvýšit přesnost a spolehlivost svých výsledků a současně optimalizovat výkon přístroje a dosáhnout přesné detekce požadovaných složek.
✅ Celý článek Efficient Sample Preparation and High-Capacity Columns for Successful Food and Beverage Analysis
💡 Metrohm Inline příprava vzorků pro Iontovou chromatografii
💡 Kolony Metrohm pro Iontovou chromatografii
Výběr nejnovější literatury Metrohm z oblasti Iontové chromatografie v knihovně LabRulezLCMS
Sodium in sodium bicarbonate and sodium phosphates compounded injections (Aplikace | 2023)
Potassium in potassium bicarbonate and potassium chloride effervescent tablets for oral solution (Aplikace | 2023)
Potassium and sodium bicarbonates and citric acid effervescent tablets for oral solution (Aplikace | 2023)
Bring your USP methods up to date! (Aplikace | 2023)
Carbonate impurities in caustic soda (Aplikace | 2022)
Trace monitoring of strontium and barium in industrial brines with preconcentration (Aplikace | 2022)
Phosphate in sodium and potassium phosphates compounded injections (Aplikace | 2022)
Quality control of dialysis concentrates (Aplikace | 2022)
Fast analysis of AOX in waters by CIC (Aplikace | 2022)
Monitoring PFASs in water sources (Aplikace | 2022)
A fresh look at food and beverage analysis (Příručky | 2022)
