Siřičitany v potravinách a nápojích a iontová chromatografie | LabRulez LCMS

Zjednodušené stanovení siřičitanů v potravinách a nápojích pomocí iontové chromatografie

Út, 15.11.2022
| Originální článek z: Metrohm
Dvě optimalizované metody pro stanovení siřičitanů v potravinových a nápojových matricích pomocí iontové chromatografie s použitím amperometrické a vodivostní detekce.
Video placeholder
  • Foto: Pixabay/dan evensen:
  • Video: MetrohmTV: Carbohydrate analysis by ion chromatography

Metrohm vyvinul dvě optimalizované metody pro stanovení siřičitanů v potravinových a nápojových matricích pomocí iontové chromatografie s použitím amperometrické a vodivé detekce. Díky těmto metodám je stanovení siřičitanu jednodušší, efektivnější a cenově výhodnější.

Výhody iontové chromatografie využívající amperometrickou detekci
  • Vysoká citlivost pro přesnou kvantifikaci při 0,2 mg/kg
  • Vhodné pro širokou škálu potravin, včetně tmavších potravin
  • Dobrá stabilita signálu a opakovatelnost výsledků
  • Automatizovaná metoda čištění elektrod (patentováno) eliminuje časově náročné ruční čištění a prodlužuje životnost elektrod

Výhody IC využívající vodivostní detekci

  • Přesná kvantifikace při 10 mg/kg a pro vyšší koncentrace siřičitanů v potravinách s nízkou organickou zátěží

Komplení článek: Zjednodušené stanovení siřičitanů v potravinách a nápoje pomocí iontové chromatografie

Tento článek nastiňuje chemické vlastnosti siřičitanu v potravinách a oficiální předpisy týkající se této široce používané přísady, vysvětluje historické metody stanovení, jako je Monier-Williamsova metoda a jejich nevýhody, a poskytuje podrobný přehled dvou optimalizovaných metod stanovení siřičitanů. (IC s amperometrickou a vodivostní detekcí).

Metrohm: Zjednodušené stanovení siřičitanů v potravinách a nápoje pomocí iontové chromatografie

Příručka Nový pohled na analýzu potravin a nápojů

Stáhněte si naše bezplatné aplikace a zjistěte, jak určit volný a celkový obsah sacharidů v instantní kávě podle AOAC 996.04 a ISO 11292, jak měřit organické kyseliny a anionty včetně siřičitanů ve víně, jak určit anionty a kationty v pivu současně a s automatizovanou přípravou vzorků nebo jak byla vylepšena metoda AOAC pro stanovení celkového GOS v nových potravinách, aby byla rychlejší a nákladově efektivnější.

  • Kvalita kávy – Analýza volných a celkových sacharidů
  • Sacharidy v pomarančové šťávě
  • Sledování příměsí - celobióza v jablečné šťávě
  • Analýza rafinózy, stachyózy a verbaskózy
  • Kontrola kvality piva - analýza sacharidů v mladině
  • Aspartam, cyklamát, acesulfam-K a sacharin v nealkoholických nápojích
  • Sukralóza v nealkoholických nápojích
  • Rebaudiosidy a steviosid ve sladidle ze stévie
  • Sledování kvality piva - kationty a anionty v pivu
  • Kationty a anionty v pivu
  • Anionty a oxyhalogenidy v pitné vodě
  • Glyfosát a AMPA v pitné vodě
  • Rychlý screening organických kyselin a anorganických iontů ve víně
  • Komplexní sledování organických kyselin a anorganických aniontů ve víně
  • Prevence potravinových alergií - Biogenní aminy a kationty ve víně
  • Dusitany a dusičnany v mase
  • Polyfosfáty v krevetách
  • Siřičitany v hořčici
  • Síra v sušeném ovoci s pomocí spalovací IC
  • Bromičnany v mouce
  • Jodičnan v pšeničném prášku
  • Jodičnany a jodidy v kuchyňské soli
  • Laktóza v másle s nízkým obsahem laktózy
  • Sacharidy v mléce a mléčných výrobcích
  • Jodidy v mléce
  • Dusitany a dusičnany v mléčných výrobcích
  • Cholin v sušeném mléce pro kojeneckou výživu

Výhody iontové chromatografie (IC) pro kontrolu kvality v potravinářském a nápojovém průmyslu

Analýza potravin a nápojů je náročná – nejen kvůli velkému množství analytů, které je nutné sledovat v souladu s národními a mezinárodními normami a standardy, ale také kvůli matrici mnoha potravin samotných. Iontová chromatografie se vyvinula ve standardní metodu pro analýzu potravin a nápojů, která řeší tyto problémy:

  • IC je snadno použitelná a vysoce robustní analytická technika
  • IC může kvantifikovat více složek v jedné analýze
  • IC nabízí automatizovanou inline přípravu vzorků, jako je dialýza, filtrace a ředění, které vám pomohou ušetřit čas a snížit náchylnost k chybám a časově náročné manuální kroky na minimum

Metrohm: 940 Professional IC Vario - Iontový chromatograf, který potřebujete - maximální flexibilita

IC vs. jiné analytické techniky

HPLC, mokré chemické a derivatizační metody často zahrnují toxické a biologicky aktivní chemikálie. Vystavení pracovníkům laboratoře a likvidaci odpadu činí tyto analytické techniky riskantními a nákladnými. IC je bezpečný a neprodukuje chemický odpad. Pokročilé technologie jako STREAM (Suppressor Treatment Reusing Eluent After Measurement) nebo kolony microbore pomáhají snížit spotřebu chemikálií na minimum.

Pokročilé analytické techniky (např. GC-MS, LC-MS/MS) jsou výkonné a velmi složité. Trpí však vysokými provozními náklady, protože jsou vyžadovány drahé plyny nebo předanalytické derivatizační kroky a obsluha odborníky. provozní náklady.

Jak může Metrohm IC pomoci

Intová chromatografie Metrohm přináší robustní instrumentaci, švýcarskou kvalitu a globální podporu. Metrohm IC dále nabízí několik automatizovaných inline technik přípravy vzorků pro zjednodušenou analýzu potravin a nápojů: Inline ultrafiltraci, Inline dialýzu, Inline ředění, Inline extrakci, Inline eliminaci matrice, Inline předkoncentraci, Inline odplynění, Inteligentní částečné vstřikování smyčky.

Literatura pro použití iontové chromatografie Metrohm v analýze potravin v knihovně LabRulezLCMS

  • Aplikace (43)
  • Technické šlánky (2)
  • Příručky (2)
  • Postery (2)

Přehled webinářů zaměřených na analýzu potravin pomocí iontové chromatografie Metrohm v databázi LabRulezLCMS

1. QC of infant food – robust & efficient analysis of nutrients, additives, and contaminants
  • ZÁZNAM | Proběhlo St, 4.5.2022

V tomto webináři Metrohm představuje iontovou chromatografii (IC) jako robustní a účinnou analytickou techniku pro výrobce, analytické laboratoře a veřejné orgány.

2. From Extraction to Injection, The Journey of Complex Food Ingredients
  • ZÁZNAM | Proběhlo Čt, 27.5.2021

V tomto webináři poskytneme pohled na to, jak vyhodnotit matici vzorku, když používáte iontovou chromatografii, a promluvíme si také o pokrocích v iontové chromatografii.

3. Improving your analytics for beverage analysis with ion chromatography
  • ZÁZNAM | Proběhlo St, 5.5.2021

Začneme s přehledem nejnovějších analytických technik používaných pro analýzu nápojů a přednášející se poté blíže podívají na výhody iontové chromatografie pro jejich analýzu.

4. Solutions for Analysis in Food and Beverages Save Time by using IC
  • ZÁZNAM | Proběhlo Čt, 22.10.2020

Jaké analýzy lze provádět pomocí iontové chromatografie pro vzorky potravin a nápojů? Jaké jsou výhody práce s Metrohm IC? Jaké další přístroje Metrohm jsou k dispozici pro analýzu potravin a nápojů?

5. Inline Dialysis - How to Make Sample Preparation for your Dairy Analysis More Efficient
  • ZÁZNAM | Proběhlo Čt, 4.11.2021

Inline dialýza a další inline techniky přípravy vzorků jsou součástí řešení Metrohm iontové chromatografie (IC) pro analýzu mléka.

6. Keep Your IC Running at “Peak” Performance
  • ZÁZNAM | Proběhlo Út, 27.9.2022

V tomto webináři nás Dr. Sylvia Singh, aplikační specialistka Metrohm USA, vezme na cestu cestou toku IC a poskytne nejlepší postupy pro běžnou údržbu IC.

7. Best Practices in Ion Chromatography
  • ZÁZNAM | Proběhlo Út, 31.8.2021

Separation Science ve spolupráci s Metrohm přináší webinář, ve kterém získáte cenné tipy pro řešení problémů a postřehy o iontové chromatografii a jejích mnoha výhodách.

Metrohm Česká republika
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.