LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.

Beverages Applications Notebook - Milk

Příručky | 2012 | Thermo Fisher ScientificInstrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál, HPLC, Iontová chromatografie, LC kolony
Zaměření
Potraviny a zemědělství
Výrobce
Thermo Fisher Scientific

Souhrn

Význam tématu


V souvislosti s rostoucí poptávkou po bezpečných a nutričně vyvážených mléčných výrobcích hraje klíčovou roli monitorování řady analytů – od stopových kontaminantů po živiny a doplňkové složky. Správná analýza jodidu, cholinu, melaminu, tuku, laktózy, sialových kyselin a nitritů/nitrátů v mléčných produktech je nutná pro zajištění kvality, shody s předpisy a ochranu spotřebitele.

Cíle a přehled textu


Text shrnuje portfolio analytických řešení Thermo Fisher Scientific pro nápoje a zejména pro sýry, mléko, sušené mléčné směsi a kojenecké formule. Představuje ultrarychlou a konvenční LC, iontoměrnou chromatografii (IC), hmotnostní spektrometrii (MS), systém pro správu dat (Chromeleon), nástroje pro on-line analytiku a různé postupy automatizované přípravy vzorků (accelerated solvent extraction, SPE).

Použitá metodika a instrumentace


• UltiMate 3000 UHPLC pro separace tuku, melaminu a dalších organických analyzovaných látek
• Dionex ICS-5000/ICSystemy s RFIC pro anionty a kationty (jodid, chlorid, nitrit, nitrát)
• HPAE-PAD pro sacharidy a sialové kyseliny (IonPac a CarboPac kolony)
• Pulsed amperometric detection pro halogenidy a sacharidy
• UV detekce pro melamin na RP a smíšených fázích (Acclaim Mixed-Mode WCX-1)
• Accelerated Solvent Extraction (ASE) pro extrakci tuku z mléčných produktů
• OnGuard/InGuard kartridže pro automatizovanou přípravu vzorků před IC

Hlavní výsledky a diskuse


• Metoda IC-PAD pro jodid v mléčných výrobcích dosahuje lineární citlivosti do µg/L a reprodukovatelnosti RSD < 3 %.
• Analýza cholinu v kojeneckých a sušených mléčných formulích s HPAE-PAD poskytuje korektní kvantifikaci v mg/L a přesnost > 95 %.
• Melamin v tekutém i sušeném mléku je rychle separován na mixed-mode kolóně a detekován UV; MDL je ~ 0,015 µg/mL.
• ASE výrazně zkracuje extrakci tuku (10–24 min místo hodin), šetří rozpouštědlo a dosahuje srovnatelných výtěžností (± 1 %).
• HPAE-PAD laktózy a laktulózy poskytuje MDL řádově 0,1 mg/L po minimalizaci matrix efektu aniontoměrnou kartridží.
• HPLC-FLD po DMB derivatizaci umožňuje kvantifikovat Neu5Ac, Neu5Gc a O-acylované sialové kyseliny s citlivostí < 1 pmol.
• RFIC-IC s InGuard® HRP kolonkou pro on-line odmaštění a odproteinování mleziv umožňuje přesné stanovení nitritu a nitrátu v mg/L bez offline kroků.

Přínosy a praktické využití metody


• Kompletní integrované workflow pro mléčné výrobky: příprava vzorku, chromatografie, detekce, zpracování dat.
• Úspora času a nákladů díky automatizaci (ASE, AutoGuard/InGuard) a RFIC eluent generatoru.
• Vysoká citlivost a schopnost řešit matrixové efekty v komplexních potravinových matricích.
• Systémy vyhovují požadavkům regulačních orgánů (EPA, EU, AOAC, IQS) i interním QA/QC rutinám.
• Možnost aplikace v potravinářské výrobě, kontrole kvality, výzkumných laboratořích a při procesní analýze.

Budoucí trendy a možnosti využití


• Rozšíření multimodálních kolon a hmotnostní spektrometrie (IC-MS, LC-MS) pro vícecílové screeningy.
• Důraz na miniaturizaci a online/on-line integraci včetně procesní kontroly (PAT) pro kontinuální monitorování.
• Vývoj ještě rychlejších a více selektivních fází pro analyty ve stopových koncentracích.
• Rozšíření datové integrace v cloudu a AI/NLP pro automatizovanou interpretaci a reporting.

Závěr


Portfolio analytických řešení Thermo Fisher Scientific nabízí komplexní, spolehlivé a rychlé metody pro kontrolu složení a bezpečnosti mléčných výrobků. Integrované systémy LC, IC, MS, přístrojová příprava vzorků a softwarové zpracování dat poskytují vysokou citlivost, reprodukovatelnost a minimalizují pracovní zatížení, což umožňuje rychlou detekci kontaminantů i nutričních markerů v různých typech mléčných vzorků.

Reference


1. Wang B. a Brand‐Miller J. Eur. J. Clin. Nutr. 2003, 57, 1351–1369.
2. Wang B. et al. Am. J. Clin. Nutr. 2001, 74, 510–515.
3. Rohrer J.S. Anal. Biochem. 2000, 283, 3–9.
4. Hara S. et al. J. Chromatogr. B 1989, 377, 111–119.
5. Martin M.J. et al. Anal. Bioanal. Chem. 2007, 387, 2943–2949.
6. Dionex Application Note 2181, 2184, 1991-01, 2092, 1975-02, 0702-03, 034527.
7. EPA Methods 300.0, 8330, AOAC 932.06, 984.15.
PDF verze ke stažení a čtení
 

Podobná PDF

Toggle
Chromatography for Foods and Beverages - Carbohydrates Analysis Applications Notebook
Table of Contents Introduction Analytical Technologies Chromatography Analysis of Carbohydrates Corn Syrup Dietary Fiber Lactose and Lactulose Maltodextrins Sialic Acid Beverages Honey Chromatography for Foods and Beverages References Carbohydrates Analysis Applications Notebook Novel, Selective, Sensitive Analytical Methods Table of Contents…
Klíčová slova
maltodextrins, maltodextrinslactulose, lactuloselactose, lactosesialic, sialiccarbohydrates, carbohydratessyrup, syruphoney, honeycorn, corndietary, dietarybeverages, beverageschromatography, chromatographyfiber, fibertechnologies, technologiescontents, contentsdetermination
HPAE-PAD Determination of Infant Formula Sialic Acids
HPAE-PAD Determination of Infant Formula Sialic Acids
2016|Thermo Fisher Scientific|Aplikace
Application Note 253 HPAE-PAD Determination of Infant Formula Sialic Acids Introduction Dietary sialic acids are important for infant development, serving both immune system and cognitive development roles.1 Although these functionalized neuraminic acids are present in all mammalian milk, the proportions…
Klíčová slova
sialic, sialicbrand, brandinfant, infantpmol, pmoloff, offmaltodextrins, maltodextrinsacid, acidformula, formulahpae, hpaeacids, acidsformulas, formulaspad, padmaltodextrin, maltodextrinsample, sampleprecision
High-Performance Anion-Exchange Chromatography with Pulsed Amperometric Detection (HPAE-PAD) - Carbohydrates Analysis Application Notebook
Table of Contents Introduction Glycobiology Food and Beverage Biofuels Other Applications Innovative Solutions HPAE-PAD Resources High-Performance Anion-Exchange Chromatography with Pulsed Amperometric Detection (HPAE-PAD) Carbohydrates Analysis Application Notebook Table of Contents Introduction Glycobiology Introduction Food and Beverage Biofuels Other Applications Innovative…
Klíčová slova
hpae, hpaepad, padglycobiology, glycobiologybiofuels, biofuelsinnovative, innovativebeverage, beveragedionex, dionexcarbohydrates, carbohydratesresources, resourcescontents, contentscarbohydrate, carbohydratesolutions, solutionsfood, foodtable, tablewood
Food Safety Applications Notebook - Adulteration
Food Safety Applications Notebook - Adulteration
2012|Thermo Fisher Scientific|Příručky
• Melamine • Anthocyanin Profile Food Safety Applications Notebook Adulteration Table of Contents Index of Analytes and Application Notes................................................................................................................................... 3 Introduction to Food Safety......................................................................................................................................................... 4 UltiMate 3000 UHPLC+ Systems.............................................................................................................................................. 5 IC and RFIC Systems.................................................................................................................................................................. 6 MS Instruments........................................................................................................................................................................... 7 Chromeleon 7…
Klíčová slova
melamine, melaminemilk, milkpomegranate, pomegranateionpac, ionpacjuice, juiceanthocyanins, anthocyaninsammonium, ammoniumquaternary, quaternarypowder, powderalkanol, alkanolsubstrate, substratehydroxide, hydroxidelatex, latexcrosslinking, crosslinkingdetermination
Další projekty
GCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.