Furan v kávových nápojích

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.
Pixabay

Pixabay

Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.

Furan je bezbarvá kapalina s těkavým zápachem, vysoce lipofilní a nestálá, jeho bod varu je 31°C. Mezinárodní agenda pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO), klasifikuje furan jako možný karcinogen pro člověka.

Na základě několika výzkumů bylo zjištěno že, zelená kávová zrna obsahují pouze stopy furanu, zatímco pražená kávová zrna vykazovala nejvyšší koncentraci ze všech testovaných kávových produktů. Tento údaj potvrzuje, že furan se vytváří během procesu pražení kávových zrn. Jeho množství je však ovlivněno některými dalšími výrobními kroky, např. mletí kávy může snížit jeho obsah.

I samotný konzument může vařením kávy snížit koncentraci furanu, jeho nejnižší množství bylo zaznamenáno v instantní kávě a v kávě připravené klasickým domácím přístrojem na vaření kávy. Naopak nejvíce furanu bylo zaznamenáno v kávě z automatů. Důvodem může být uzavřený prostor k přípravě a vyšší poměr kávového prášku a vody, kdy je nápoj méně ředěn.

Kvůli rostoucí popularitě kávových nápojů u mladistvých bylo úkolem jedné studie analyzovat obsah furanu v těchto produktech a odhadnout riziko, které může furan způsobit. Byly zkoumány tři různé druhy kávových nápojů: káva k přímé spotřebě „ready to drink“, tj. průmyslově vyrobené a balené produkty dostupné v plechovkách nebo v plastových obalech, dále instantní káva (rozpustná káva v prášku) a káva připravená v řetězcích automatů.

Furan byl analyzován podle metody americké společnosti Food and Drug Administration (USFDA), která využívá techniku plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Nejnižší koncentrace furanu byla nalezena v kategorii instantní kávy s průměrnou hodnotou 4,6 µg/kg, v kategorii kávy k přímé spotřeby byly naměřeny hodnoty s průměrem 41,3 µg/kg a nejvíce furanu bylo zjištěno u produktů pocházejících z kávových řetězců, tyto hodnoty se pohybovaly okolo 100,5 µg/kg. Z toho vyplývá, že dospívající jsou nejvíce vystavováni furanu konzumací kávy z automatů a nejméně prostřednictvím instantní kávy.

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by Vás zajímat

Nitrite in duloxetine hydrochloride API

Instrumentace
Příprava vzorků, Iontová chromatografie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Farmaceutická analýza

MaxPeak Premier Columns - Small Molecule Application Notebook

Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Waters
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Farmaceutická analýza, Metabolomika

Determination of fluoride in sodium fluoride oral solution using carbonate/bicarbonate eluent

Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Farmaceutická analýza

High-Sensitivity Oligonucleotide Analysis Using Ion-Pairing-Free HILIC and TOF LC/MS

Instrumentace
LC/TOF, LC/HRMS, LC/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Farmaceutická analýza

Škola MS: Phenylová selektivita

Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Phenomenex
Zaměření
---
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Článek | Produkt

Zjednodušené stanovení siřičitanů v potravinách a nápojích pomocí iontové chromatografie

Dvě optimalizované metody pro stanovení siřičitanů v potravinových a nápojových matricích pomocí iontové chromatografie s použitím amperometrické a vodivostní detekce.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Článek | Produkt

Zjednodušené stanovení siřičitanů v potravinách a nápojích pomocí iontové chromatografie

Dvě optimalizované metody pro stanovení siřičitanů v potravinových a nápojových matricích pomocí iontové chromatografie s použitím amperometrické a vodivostní detekce.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Článek | Produkt

Zjednodušené stanovení siřičitanů v potravinách a nápojích pomocí iontové chromatografie

Dvě optimalizované metody pro stanovení siřičitanů v potravinových a nápojových matricích pomocí iontové chromatografie s použitím amperometrické a vodivostní detekce.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.

Článek | Produkt

Zjednodušené stanovení siřičitanů v potravinách a nápojích pomocí iontové chromatografie

Dvě optimalizované metody pro stanovení siřičitanů v potravinových a nápojových matricích pomocí iontové chromatografie s použitím amperometrické a vodivostní detekce.