LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.

Beverages Applications Notebook - Coffee and Tea

Příručky | 2012 | Thermo Fisher ScientificInstrumentace
HPLC, Iontová chromatografie
Zaměření
Potraviny a zemědělství
Výrobce
Thermo Fisher Scientific

Souhrn

Význam tématu


Rostoucí rozmanitost nealkoholických nápojů a nároků na jejich bezpečnost, kvalitu a autentičnost klade vysoké nároky na analytické metody. Monitorování kontaminantů, cukrů, organických i anorganických složek, bioaktivních látek či aditiv je zásadní pro splnění legislativních požadavků a pro udržení důvěry spotřebitelů.

Cíle a přehled publikace


Notebook „Beverages Applications“ představuje integrovaná řešení od vzorkování přes přípravu, chromatografii až po software pro řízení přístrojů a zpracování dat. Klíčové studie demonstrují:
  • Rychlou a přesnou determinaci monosacharidů a disacharidů v instantní kávě a zelených kávových zrnech pomocí iontové chromatografie.
  • Citlivé stanovení bioaktivních katechinů v čaji (Camellia sinensis) s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie.

Použitá metodika a instrumentace


Notebook popisuje portfolio přístrojů Thermo Scientific:Dionex:
  • UHPLC-RSLC systémy UltiMate 3000 pro nano, analytické i semipreparativní proudy (20 nL–10 mL/min).
  • Iontové chromatografy ICS-5000, ICS-3000 a RFIC pro anionty, kationty s bezreagénťovou generací elučních roztoků.
  • Single kvadrupólové hmotnostní spektrometry MSQ Plus integrované s LC či IC.
  • Software Chromeleon 7 s eWorkflows, konzolí pro jednotný dohled nad instrumenty a databázovým vyhledáváním výsledků.
  • Integrované on-line procesní analyzátory pro přímé měření na výrobní lince.
  • Automatické extraktory ASE 150/350 a solid-phase extraction systémy AutoTrace pro předúpravu vzorků.

Konkrétní aplikace:
  • Iontová chromatografie s elektrochemickou detekcí (HPAE-PAD) na CarboPac PA1 a SA10 pro rozbor cukrů v kávě.
  • UHPLC-DAD na 2,2 µm Acclaim 120 C18 kolóně pro separaci a kvantifikaci sedmi katechinů a galové kyseliny v různých typech čaje.

Hlavní výsledky a diskuse


  • Pro analýzu cukrů v kávě dosahuje modifikovaná AOAC metoda 995.13 rozlišení 11 sacharidů při 80 min run‐time, s možnými úpravami teploty či gradientu pro zkrácení doby či zvýšení rozlišení.
  • Fast IC metoda na CarboPac SA10 umožňuje separaci 7 klíčových cukrů do 8 min při sledování nízkokoncentrovaných vzorků instantní i zelené kávy.
  • Standar­dizační studie s NIST SRM 3255/3256 potvrzují přesnost a reprodukovatelnost metod (rekoverie 70–115 %, RSD < 5 % pro retenční časy).
  • UHPLC metoda pro katechiny vykazuje linearitu r2 > 0,995, LOD 0,2–1,17 µg/mL a LOQ 0,59–3,56 µg/mL. Mezi­denní RSD retencí i ploch < 2 %.
  • Rozbory komerčních čajů ukazují, že EGCG tvoří až 50 % všech katechinů; zelené čaje obsahují 133–135 mg/g katechinů, černý čaj 63 mg/g, bílý čaj 98 mg/g.

Přínosy a praktické využití metody


Popisované metody nabízejí:
  • Vysokou citlivost a přesnost pro QA/QC laboratoře ve výrobě kávy a čaje.
  • Rychlou odezvu i pro on-line monitoring procesů.
  • Univerzální software i automatizované předúpravy vzorků šetřící čas a zdroje.

Budoucí trendy a možnosti využití


  • Důraz na integrované LC-MS a IC-MS workflow s plně automatickou přípravou elučních roztoků a kalibrací.
  • Rozšíření mikro- a nano-LC metod pro spotřebně menší vzorky a vyšší rozlišení.
  • Pokračující rozvoj on-line procesní analýzy s inteligentními detektory a real-time datovou integrací.
  • Implementace umělé inteligence a strojového učení pro predikci chromatografických podmínek a nekalibraci metod.

Závěr


Notebook demonstruje komplexní přístup k analýze nápojů od vzorku přes přípravu, chromatografii až po správu dat. Široké portfolio Dionex a Thermo Scientific přístrojů a metod umožňuje pokrýt veškeré potřeby QC i výzkumných laboratoří v oblasti kávy a čaje a otevírá cestu k dalším inovacím.

Reference


  • AOAC Official Method 995.13: Carbohydrates in Soluble Coffee by HPAE-PAD.
  • Thermo Scientific Dionex Technical Note TN71: Eluent Preparation for HPAE-PAD.
  • Zheng T. et al., LPN 2563-01: Fast Carbohydrate Analysis on CarboPac SA10.
  • Castro J. et al., Talanta 2010, 82(5), 1687–1695: Catechin Analysis by LC-MS.
  • Kajimoto O. et al., J. Clin. Biochem. Nutr. 2003, 33: 101–111: Cholesterol Reduction by Tea Catechins.
PDF verze ke stažení a čtení
 

Podobná PDF

Toggle
Beverages Applications Notebook - Fruit Juice
Beverages Applications Notebook - Fruit Juice
2012|Thermo Fisher Scientific|Příručky
Beverages Applications Notebook Fruit Juice Table of Contents Index of Analytes......................................................................................................................................................................... 3 Introduction to Beverages........................................................................................................................................................... 4 UltiMate 3000 UHPLC+ Systems............................................................................................................................................... 5 IC and RFIC Systems.................................................................................................................................................................. 6 MS Instruments........................................................................................................................................................................... 7 Chromeleon 7 Chromatography Data System Software............................................................................................................ 8 Process Analytical Systems and…
Klíčová slova
pomegranate, pomegranatejuice, juiceionpac, ionpacanthocyanins, anthocyaninsjuices, juicesfruit, fruitammonium, ammoniumquaternary, quaternaryacids, acidsalkanol, alkanolorganic, organichydroxide, hydroxideazide, azidesubstrate, substrateacid
Beverages Applications Notebook - Sugars in Beverages
Beverages Applications Notebook - Sugars in Beverages
2012|Thermo Fisher Scientific|Příručky
Beverages Applications Notebook Sugars in Beverages Table of Contents Index of Analytes......................................................................................................................................................................... 3 Introduction to Beverages........................................................................................................................................................... 4 UltiMate 3000 UHPLC+ Systems............................................................................................................................................... 5 IC and RFIC Systems.................................................................................................................................................................. 6 MS Instruments........................................................................................................................................................................... 7 Chromeleon 7 Chromatography Data System Software............................................................................................................ 8 Process Analytical Systems…
Klíčová slova
ionpac, ionpacpad, padhpae, hpaecarbohydrates, carbohydratessucralose, sucraloseanion, anionamperometric, amperometricexchange, exchangeammonium, ammoniumpulsed, pulsedquaternary, quaternaryhydroxide, hydroxidealkanol, alkanolsubstrate, substratelatex
Beverages Applications Notebook - Carbonated Beverages
Beverages Applications Notebook - Carbonated Beverages
2012|Thermo Fisher Scientific|Příručky
Beverages Applications Notebook Carbonated Beverages Table of Contents Index of Analytes......................................................................................................................................................................... 3 Introduction to Beverages........................................................................................................................................................... 4 UltiMate 3000 UHPLC+ Systems............................................................................................................................................... 5 IC and RFIC Systems.................................................................................................................................................................. 6 MS Instruments........................................................................................................................................................................... 7 Chromeleon 7 Chromatography Data System Software............................................................................................................ 8 Process Analytical Systems and…
Klíčová slova
carbonated, carbonatedionpac, ionpaccitrate, citratephosphate, phosphatebeverages, beveragescola, colaanion, anioncolas, colascrd, crdsucralose, sucraloseammonium, ammoniumhydroxide, hydroxidequaternary, quaternaryinorganic, inorganicacids
Food Safety Applications Notebook - Adulteration
Food Safety Applications Notebook - Adulteration
2012|Thermo Fisher Scientific|Příručky
• Melamine • Anthocyanin Profile Food Safety Applications Notebook Adulteration Table of Contents Index of Analytes and Application Notes................................................................................................................................... 3 Introduction to Food Safety......................................................................................................................................................... 4 UltiMate 3000 UHPLC+ Systems.............................................................................................................................................. 5 IC and RFIC Systems.................................................................................................................................................................. 6 MS Instruments........................................................................................................................................................................... 7 Chromeleon 7…
Klíčová slova
melamine, melaminemilk, milkpomegranate, pomegranateionpac, ionpacjuice, juiceanthocyanins, anthocyaninsammonium, ammoniumquaternary, quaternarypowder, powderalkanol, alkanolsubstrate, substratehydroxide, hydroxidelatex, latexdetermination, determinationcrosslinking
Další projekty
GCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.