Přihlášení
LabRulez
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla

Minerální a stopové prvky v potravinách ve Francii

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Výsledky 2. francouzské studie analyzující složení celkové stravy.
Minerální a stopové prvky v potravinách ve Francii

Pixabay

Výsledky 2. francouzské studie analyzující složení celkové stravy.

Francouzský úřad bezpečnosti potravin (AFSSA), přejmenovaný v r. 2010 na Francouzský úřad pro potraviny, prostředí a zdraví a bezpečnost spotřebitele (ANSES), začal v r. 2006 zpracovávat již druhou studii zaměřenou na složení celkové stravy ve Francii.

V níže citovaném originálu jsou zveřejněny dva články, z nichž

  • první je zaměřen na příjem fyziologicky významných makrominerálů (Ca, Mg, Na, K), které jsou zodpovědné za pH, osmotický tlak, vodivost nervů, kontrakci svalů, uvolňování energie a řadu dalších životně důležitých aspektů a
  • druhý na příjem mikroprvků (Li, Al, Va, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Ga, Ge, As, Se, St, Mo, Ag, Cd, Sn, An, Te, Ba, Hg, Pb).

Bylo analyzováno 1319 vzorků potravin zvolených tak, aby reprezentovaly obvyklý spotřební koš.

Analýzy byly prováděny v Národní referenční laboratoři (NRL) (Maisons-Alfort).

1. část

Pro stanovení Ca, Mg, Na a K byla použita nově ověřená metoda plamenové atomové absorpční spektrometrie (FAAS) následující po digesci pomocí mikrovln.

Nejvýznamnějším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, následované tofu, mraženými krémy a výrobky z ryb.

Hlavním zdrojem hořčíku je čokoláda, med a další sladkosti, některé rybí výrobky, cereální výrobky a zrniny jako olejnatá semena.

Sodík je podstatně více obsažen ve stravě z „moderních zpracovaných potravin“ na bázi masa a vnitřností, sójové omáčky, kečupu, sýrů a cereálních produktů než v nezpracovaných potravinách.

Nejvýznamnějším zdrojem draslíku jsou cereální produkty, maso a vnitřnosti, tmavá čokoláda, ořechy a olejnatá semena.

Výsledky této druhé studie se všeobecně podobaly první studii zveřejněné v r. 2005, jen s několika výjimkami a mírnými rozdíly: v obsahu Ca v rybách a výrobcích z nich, Mg v tucích, olejích, medu a cukrovinkách a Na v mléčných produktech. Rozdíly jsou však připisovány určitým rozdílům v počtu vzorků v každé skupině.

2. část

Nejvyšší obsah byl zjištěn u 9 stopových prvků, a sice v cukrovinkách vč. tmavé čokolády a medu (Sr, Ag, Sn, Fe, Te, Ga, Ge, Ba, V), v měkkýších a korýších (Sr, Ag, Te, Ga, Ge, V), v tucích a olejích (Ga, Ge, Te), tofu (Sr, Fe, Ba), mražených krémech (Ag, Ba, Fe) a ovoci a zelenině (Sn). Výsledky byly porovnány se studiemi z jiných států, pokud vůbec byly tyto prvky zjišťovány.

Zdroje

J. Food Composition and Analysis, 25, 2012, č. 2, s. 97-129

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by Vás zajímat

Development of a Method for Multipesticide Analysis Using the Agilent 1260 Infinity Analytical SFC System with Triple Quadrupole MS Detection

Aplikace
| 2017 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Improving Drug Metabolite Identification in Biofluids with the ACQUITY PREMIER and Hybrid Organic Surface Technology: Increased Sensitivity and Reproducibility

Aplikace
| 2021 | Waters
Instrumentace
LC/TOF, LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS
Výrobce
Waters
Zaměření
Klinická analýza

Analysis of Kakkonto by Nexera-e and SPD-M30A Photodiode Array Detector (Part 1)

Aplikace
| 2015 | Shimadzu
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Farmaceutická analýza
 

Podobné články

Článek | Plasty

Vývoj polymerů může významným způsobem snížit znečištění moří a půdy

Myslíte si, že když odhodíte pytlík z umělé hmoty na zem, tak se nemůže nic stát, protože jste to přece udělali jenom jednou? Že se pytlík jaksi sám „uklidí“? Záleží na každém jednotlivém pytlíku.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
 

Mohlo by Vás zajímat

Development of a Method for Multipesticide Analysis Using the Agilent 1260 Infinity Analytical SFC System with Triple Quadrupole MS Detection

Aplikace
| 2017 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Improving Drug Metabolite Identification in Biofluids with the ACQUITY PREMIER and Hybrid Organic Surface Technology: Increased Sensitivity and Reproducibility

Aplikace
| 2021 | Waters
Instrumentace
LC/TOF, LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS
Výrobce
Waters
Zaměření
Klinická analýza

Analysis of Kakkonto by Nexera-e and SPD-M30A Photodiode Array Detector (Part 1)

Aplikace
| 2015 | Shimadzu
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Farmaceutická analýza
 

Podobné články

Článek | Plasty

Vývoj polymerů může významným způsobem snížit znečištění moří a půdy

Myslíte si, že když odhodíte pytlík z umělé hmoty na zem, tak se nemůže nic stát, protože jste to přece udělali jenom jednou? Že se pytlík jaksi sám „uklidí“? Záleží na každém jednotlivém pytlíku.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
 

Mohlo by Vás zajímat

Development of a Method for Multipesticide Analysis Using the Agilent 1260 Infinity Analytical SFC System with Triple Quadrupole MS Detection

Aplikace
| 2017 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Improving Drug Metabolite Identification in Biofluids with the ACQUITY PREMIER and Hybrid Organic Surface Technology: Increased Sensitivity and Reproducibility

Aplikace
| 2021 | Waters
Instrumentace
LC/TOF, LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS
Výrobce
Waters
Zaměření
Klinická analýza

Analysis of Kakkonto by Nexera-e and SPD-M30A Photodiode Array Detector (Part 1)

Aplikace
| 2015 | Shimadzu
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Farmaceutická analýza
 

Podobné články

Článek | Plasty

Vývoj polymerů může významným způsobem snížit znečištění moří a půdy

Myslíte si, že když odhodíte pytlík z umělé hmoty na zem, tak se nemůže nic stát, protože jste to přece udělali jenom jednou? Že se pytlík jaksi sám „uklidí“? Záleží na každém jednotlivém pytlíku.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
 

Mohlo by Vás zajímat

Development of a Method for Multipesticide Analysis Using the Agilent 1260 Infinity Analytical SFC System with Triple Quadrupole MS Detection

Aplikace
| 2017 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Improving Drug Metabolite Identification in Biofluids with the ACQUITY PREMIER and Hybrid Organic Surface Technology: Increased Sensitivity and Reproducibility

Aplikace
| 2021 | Waters
Instrumentace
LC/TOF, LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS
Výrobce
Waters
Zaměření
Klinická analýza

Analysis of Kakkonto by Nexera-e and SPD-M30A Photodiode Array Detector (Part 1)

Aplikace
| 2015 | Shimadzu
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Farmaceutická analýza
 

Podobné články

Článek | Plasty

Vývoj polymerů může významným způsobem snížit znečištění moří a půdy

Myslíte si, že když odhodíte pytlík z umělé hmoty na zem, tak se nemůže nic stát, protože jste to přece udělali jenom jednou? Že se pytlík jaksi sám „uklidí“? Záleží na každém jednotlivém pytlíku.
Vědecký článek | Potraviny

N-nitrosaminy v 21. století

Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto sloučenin za posledních 15 let.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.