Laboratorní stanovení mykotoxinů v ALS Czech Republic

- Foto: ALS Czech Republic: Stanovení mykotoxinů
Co jsou mykotoxiny?
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity produkované některými kmeny plísní. Existuje více než 350 druhů toxinogenních plísní, z nichž řada produkuje více než jeden mykotoxin. Hlavními producenty mykotoxinů jsou plísně rodů:
- Aspergillus
- Penicillium
- Fusarium
ALS Czech Republic: Stanovení mykotoxinů: Producenti mykotoxinů
Kde se tvoří a jak?
K tvorbě mykotoxinů v potravinách dochází při výrobě a skladování potravin za nevhodných podmínek, například ve vlhkých prostorách. Také kontejnerová přeprava produktů, jako jsou obiloviny, káva, čaj, ořechy nebo kakao, v podmínkách podporujících vlhkost, činí tyto produkty náchylnými k tvorbě plísní a mykotoxinů.
Proč jsou mykotoxiny nežádoucí?
Protože byl prokázán poškozující účinek na zdraví člověka i zvířat, zejména pak na játra a ledviny, ale i karcinogenní účinek, jsou mykotoxiny sledovány a jejich množství regulována legislativou. Mykotoxiny mohou způsobit otravu i řadu onemocnění včetně alergií a mykóz.
Související legislativní předpisy
Nařízení Komise (EU) č. 165/2010 upravující Nařízení (EC) č. 1881/2006 kterým se stanoví maximální limity pro určité kontaminanty v potravinách, jako aflatoxiny.
Nařízení Komise (EC) č. 1126/2007 upravující Nařízení (EC) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limitypro určité kontaminanty v potravinách, jako Fusarium toxin v škrobu a škrobných produktech.
Nařízení Komise (EC) č. 401/2006, ukládá metody odběru a stanovení pro úřední kontrolu limitu mykotoxinů v potravinách.
Mykotoxiny jsou odolné vůči vnějším faktorům, tepelnou úpravou, vařením nebo pečením se tyto látky z daného produktu neodstraní. Proto je důležité potraviny na přítomnost mykotoxinů testovat a minimalizovat riziko expozice člověka.
Metodologie
Pro tato měření jsme vybaveni nejmodernější HPLC technikou (HPLC s fluorescenční nebo spektrofotometrickou detekcí), pracujeme v souladu s evropskými nařízeními pro analytická měření mykotoxinů.
Požadované množství vzorku
Způsob vzorkování může značně ovlivnit množství zjištěných mykotoxinů.
- 100 g
- 100 ml
ALS Czech Republic: Stanovení mykotoxinů: Zdroje mykotoxinů
Zdroje mykotoxinů v potravinách
Nejčastější analyzované potraviny jsou obiloviny, cereální výrobky, jako je mouka, ovesné vločky, pšeničné otruby nebo chléb.
Zdrojem mykotoxinů může být také maso, mléko, mléčné výrobky a vejce, pokud pocházejí ze zvířat, která konzumovala krmivo kontaminované mykotoxiny.
Mykotoxiny jsou zjišťovány i ve směsích koření nebo v oříškách (vlašské nebo lískové ořechy, arašídy) či kukuřičných zrnech.
Vyskytovat se mohou také ve víně a pivu, v ovoci a zelenině nebo v produktech, k jejichž výrobě bylo použito kontaminované ovoce nebo zelenina (například džemy).
Akreditované laboratoře ALS Czech Republic poskytují analýzy obsahu mykotoxinů v potravinách a krmivech. Našim zákazníkům nabízíme stanovení parametrů v cenově výhodných balíčcích služeb
- Aflatoxin B1, B2, G1, G2
- Zearalenon
- Ochratoxin A
- Fumonisin B1 + B2
- Deoxynivalenol (DON)
- Toxin HT-2, T-2
ALS Czech Republic: Poskytujeme akreditované stanovení parametrů v legislativních limitech
Naše kvalifikace
Laboratoř je akreditovaná dle ČSN EN ISO/IEC 17025. Akreditace je respektována řadou mezinárodních akreditačních organizací (ILAC, IAF, EA, APLAC, IAAC) a certifikačních orgánů v rámci dohody o vzájemném uznávání výsledků.
Pro více informací k jednotlivým analýzám a zaslání nabídky služeb kontaktujte náš zákaznický servis
na tel: +420 226 226 998 nebo e-mailem: [email protected].
ALS Czech Republic: Pro více INFO kontaktujte naše odborníky
