LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
Forum: magazín Univerzity Karlovy
Reportáže, rozhovory, zprávy o vědeckých projektech a studentských akcích ... Jsme online informační bránou Univerzity Karlovy.
Tagy
Článek
Různé
Video
Logo of LinkedIn

Popularizovat vědu je třeba, říká finalista Českého vševěda

St, 20.12.2023
| Originální článek z: Forum/Helena Zdráhalová
Tématu dopingu ve sportu a jeho trestání se věnuje dlouhodobě. Zažil si několik olympiád. V celorepublikové vědecké popularizační soutěži Český vševěd se JUDr. Jan Exner, Ph. D. probojoval až do finále.
Video placeholder
  • Foto: UK Forum: Jan Exner pracoval několik let pro Český olympijský výbor, v jehož sídle před fotkou jednoho z nejúspěšnějších československých olympioniků také vznikl tento sníme
  • Video: Noc vědců: JUDr. Jan Exner, Ph.D. | Univerzita Karlova | Tajemství trestů za doping

Zažil si několik olympiád. Nikoliv jako sportovec, ale jako právník nebo také jako „styčný důstojník pro covid“, jak zněla jeho oficiální funkce na hrách v Tokiu 2021. Teď si Jan Exner z Právnické fakulty UK sám vyzkoušel, jaké to je bojovat o cenné kovy. V celorepublikové vědecké popularizační soutěži Český vševěd se probojoval až do finále, které se konalo 6. prosince večer na Ostravské univerzitě. I když se nakonec „na bednu“ nedostal, času, který soutěži věnoval, nelituje. Jak sám říká, byla to neocenitelná zkušenost. Vyzval přitom také všechny své kolegy a kolegyně, aby se nebáli výsledky svých bádání vysvětlovat široké veřejnosti.

UK Forum Michal Novotný, Martin Pinkas: Popularizovat vědu je třeba, říká finalista Českého vševěda

Jednatřicet vědců a vědkyň z univerzit a dalších vědeckých institucí napříč republikou se letos zapojilo do druhého ročníku popularizační soutěže Český vševěd (pořádané jako doprovodný program celorepublikové Noci vědců). Jejich úkolem bylo natočit maximálně 150 sekund dlouhé video, prostřednictvím kterého představí téma svého výzkumu tak, aby bylo věcné a zároveň diváky nenudilo. Široká veřejnost online hlasováním a odborná porota (ve složení Vladimír Piskala z redakce vědy České televize a tři nejlepší z loňského kola – Eva Bílková z Ostravské univerzity, Veronika Mokrejšová z Vysoké školy ekonomické a František Mach ze Západočeské univerzity) pak vybraly šestici nejlepších, které poslaly do finále, mezi nimi i Jana Exnera z UK, který se zabývá tématem dopingu ve sportu a jeho postihováním i prevencí.

„Do soutěže jsem se přihlásil, abych popularizoval můj výzkum o přiměřenosti sankcí za doping. Můžeme dělat skvělou vědu, ale když ji nebudeme popularizovat, naše výsledky se dostanou k omezenému okruhu odborné veřejnosti. Myslím si, že bychom naopak měli informovat o našem výzkumu i širokou veřejnost. Nejen proto, aby věděla, co děláme, ale hlavně proto, aby mohla nad naším výzkumem přemýšlet a případně přispět k žádoucím změnám,“ podotkl Jan Exner a doporučil všem svým kolegům a kolegyním z UK, aby se do příštího ročníku soutěže také zapojili.

Šestice finalistů musela předvést to, jak ovládají zase trochu jinou disciplínu než natáčení videa, totiž vědecký stand up. O vítězi v ostravském City Campusu pak ve středu večer rozhodli přímo diváci v sále hlasováním. Nejvíc je oslovil domácí soutěžící Tomáš Motyka z VŠB – Technické univerzity v Ostravě.

Jan Exner nechal diváky chvíli si lámat hlavu nad tím, zda jsou tresty udělované za doping přiměřené. Takové téma shrnout do krátkého veřejného vystoupení, aby bylo věcné a zábavné, není nic jednoduchého. „Nejtěžší pro mě bylo připravit scénář mého finálového vystoupení tak, abych se vešel do časového limitu šesti minut. Na začátku jsem si říkal, že svoje téma znám a už jsem o něm přeci něco napsal i řekl, tak nebude složité připravit krátkou přednášku. Mýlil jsem se. Utřídil jsem si hlavní myšlenky a sepsal první návrh, jehož přečtení trvalo téměř čtvrt hodiny. Poté jsem přepisoval, přepisoval a přepisoval, abych se dostal pod šest minut. Poté jsem si to několikrát zkoušel říct, a pak některé věci znovu přepsal, protože mluvené slovo zní jinak než psaný text,“ vzpomínal Jan.

UK Forum: Finále Českého vševěda probíhalo na Ostravské univerzitě (foto: Ostravská univerzita).

Tématu dopingu ve sportu a jeho trestání se věnuje dlouhodobě a psal o něm také svou dizertaci. „Pokud sportovec poruší antidopingová pravidla, trest by měl přijít. Zároveň si ale myslím, že to má být trest disciplinární na úrovni sportovních organizací a měl by být přiměřený závažnosti jednání. Nemyslím si, že je správně, že za první, byť vědomé porušení antidopingových pravidel následuje čtyřletý zákaz činnosti. To je likvidační sankce,“ podotkl už před časem v rozhovoru pro UK FORUM Jan Exner s tím, že sportovců, kteří by se po čtyřech letech zákazu činnosti vrátili k vrcholovému sportu, je minimum. Připomněl pak také, že víc než na trestání by se měl klást důraz na prevenci a vzdělávání začínajících sportovců. Sám přitom přednáší o právu ve sportu a problematice dopingu nejen na Právnické fakultě UK, ale také na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK.

Učit srdcem

Jan Exner je velmi oblíbený vyučující, opakovaně ho studující PF UK vybrali jako jednoho z nejlepších na fakultě. Sám Jan Exner říká, že má učení v krvi, protože pochází z učitelské rodiny. K tomu stát se dobrým učitelem je podle něj třeba „učit srdcem“. „Základním předpokladem dobrého učitele je podle mě láska k učení. Abyste to mohli dělat dobře, musí vás to bavit. A já mám to štěstí, že mě učení neskutečně baví. V mém životě se může dít v podstatě cokoliv, ale v okamžiku, kdy si stoupnu před studenty a začnu mluvit, na všechny starosti zapomenu. Je to skvělý pocit. Ale nemusí to být láska na první pohled. Učení je tak pestrá činnost, že si na ní každý může najít to, co ho baví. Proto doporučuji každému, koho učení alespoň trochu láká, aby to zkusil. Stojí to za to!“ usmíval se.

Na Univerzitě Karlově funguje také inovativní platforma Paedagogium, která podporuje profesní rozvoj akademiků a akademiček v oblasti pedagogiky a didaktiky.

Vedle kvalitní vědy a její popularizace by se podle něj také nemělo zapomínat na přípravu dobrých vysokoškolských vyučujících. „Když chcete učit na základní nebo střední škole, několik let kvůli tomu studujete a připravujete se na to. Na vysoké škole si ale často stoupáte před studující s tím, že vaše předchozí didaktická zkušenost je minimální. Jsem moc rád za didaktické možnosti a kurzy, které nám nabízí Univerzita Karlova. U nás na fakultě dělají skvělé věci lidé z Katedry právních dovedností, kteří se snaží, abychom učili co nejlépe. Myslím si ale, že by univerzita i fakulta měly klást na naše didaktické schopnosti ještě větší důraz, nejen že by měly i nadále zkvalitňovat naši didaktickou podporu, ale také zvyšovat nároky na kvalitu výuky. Jen tak se můžeme v učení neustále zlepšovat,“ myslí si Jan Exner, který dal nakonec katedře přednost i před Českým olympijským výborem, pro který několik let pracoval. Jak sám říká, byla to sice mimořádná zkušenost, ze které bude těžit celý život, nejlépe se ale cítí přeci jen za katedrou.

JUDr. Jan Exner, Ph. D.

Absolvoval Právnickou fakultu UK, kde dnes působí na Katedře evropského práva. Věnuje se právu Evropské unie a právu ve sportu. O právu v souvislosti se sportem či o antidopingových pravidlech vede kurzy také na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK. Jeho dizertaci na téma The Fight against Doping in Sport in Interaction with European Union Law: Proportionality of Ineligibility and Anti-Doping Education letos rektorka UK profesorka Milena Králíčková vyznamenala Bolzanovou cenou jako nejlepší doktorskou práci v kategorii společenskovědních a teologických oborů. Jako právník několik let pracoval pro Český olympijský výbor. Pracovně se díky tomu účastnil olympijských her v Pchjongčchangu a v Tokiu. S olympiádami měl ale už i předchozí zkušenosti, v roce 2008 se podíval na hry v Pekingu, o čtyři roky později zase pracoval jako dobrovolník v Českém domě během olympiády v Londýně.

Forum: magazín Univerzity Karlovy
 

Mohlo by Vás zajímat

Deeper proteome coverage and faster throughput for single-cell samples on the Orbitrap Astral mass spectrometer

Technické články
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
LC/Orbitrap, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Proteomika

Purity quantification of tris(hydroxymethyl)aminomethane (TRIS) with IC

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitation of N-Nitroso-Propranolol in Drug Substance using LC-MS/MS

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza

Analysis of PFAS by EPA Methods 533, 537.1, and 8327

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
Standardy
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

DMT-on Purification of Phosphorothioate Oligonucleotide Using SHIMSEN Styra HLB SPE Cartridge

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál, HPLC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Proteomika
 

Podobné články


Článek | Produkt

JARNÍ SLEVY 2024 - nabídka slev na spotřební materiál

Vážení zákazníci, nenechte si ujít speciální jarní nabídku slev na spotřební materiál. Nezávaznou cenovou nabídku Vám rádi obratem vytvoříme.
Pragolab
more

Článek | Produkt

Měření čistoty malých objemů DNA při 4 °C s použitím Agilent Cary 60 UV-Vis spektrofotometru s optickým vláknem s mikrosondou

Tato studie ukazuje, jak je možné využít UV-Vis spektrofotometr Cary 60 pro měření čistoty DNA při 4 °C s použitím příslušenství optického vlákna s mikrosondou.
Altium International
more

Článek | Osobnosti

Tuk je možné vydolovat i z tisíce let staré keramiky, říká Veronika Brychová

Rozhovor s Veronikou Brychovou, která se zabývá zejména molekulárně specifickým radiouhlíkovým datováním archeologického materiálu a jeho organickou reziduální analýzou.
Akademie věd České republiky
more

Článek | Různé

Vědeckotechnické parky: Ostrava a Plzeň. A co Praha?

Představení funkčních vědeckotechnických parků (VTP) v Ostravě a Plzni.
Vědavýzkum.cz
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Deeper proteome coverage and faster throughput for single-cell samples on the Orbitrap Astral mass spectrometer

Technické články
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
LC/Orbitrap, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Proteomika

Purity quantification of tris(hydroxymethyl)aminomethane (TRIS) with IC

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitation of N-Nitroso-Propranolol in Drug Substance using LC-MS/MS

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza

Analysis of PFAS by EPA Methods 533, 537.1, and 8327

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
Standardy
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

DMT-on Purification of Phosphorothioate Oligonucleotide Using SHIMSEN Styra HLB SPE Cartridge

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál, HPLC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Proteomika
 

Podobné články


Článek | Produkt

JARNÍ SLEVY 2024 - nabídka slev na spotřební materiál

Vážení zákazníci, nenechte si ujít speciální jarní nabídku slev na spotřební materiál. Nezávaznou cenovou nabídku Vám rádi obratem vytvoříme.
Pragolab
more

Článek | Produkt

Měření čistoty malých objemů DNA při 4 °C s použitím Agilent Cary 60 UV-Vis spektrofotometru s optickým vláknem s mikrosondou

Tato studie ukazuje, jak je možné využít UV-Vis spektrofotometr Cary 60 pro měření čistoty DNA při 4 °C s použitím příslušenství optického vlákna s mikrosondou.
Altium International
more

Článek | Osobnosti

Tuk je možné vydolovat i z tisíce let staré keramiky, říká Veronika Brychová

Rozhovor s Veronikou Brychovou, která se zabývá zejména molekulárně specifickým radiouhlíkovým datováním archeologického materiálu a jeho organickou reziduální analýzou.
Akademie věd České republiky
more

Článek | Různé

Vědeckotechnické parky: Ostrava a Plzeň. A co Praha?

Představení funkčních vědeckotechnických parků (VTP) v Ostravě a Plzni.
Vědavýzkum.cz
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Deeper proteome coverage and faster throughput for single-cell samples on the Orbitrap Astral mass spectrometer

Technické články
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
LC/Orbitrap, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Proteomika

Purity quantification of tris(hydroxymethyl)aminomethane (TRIS) with IC

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitation of N-Nitroso-Propranolol in Drug Substance using LC-MS/MS

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza

Analysis of PFAS by EPA Methods 533, 537.1, and 8327

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
Standardy
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

DMT-on Purification of Phosphorothioate Oligonucleotide Using SHIMSEN Styra HLB SPE Cartridge

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál, HPLC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Proteomika
 

Podobné články


Článek | Produkt

JARNÍ SLEVY 2024 - nabídka slev na spotřební materiál

Vážení zákazníci, nenechte si ujít speciální jarní nabídku slev na spotřební materiál. Nezávaznou cenovou nabídku Vám rádi obratem vytvoříme.
Pragolab
more

Článek | Produkt

Měření čistoty malých objemů DNA při 4 °C s použitím Agilent Cary 60 UV-Vis spektrofotometru s optickým vláknem s mikrosondou

Tato studie ukazuje, jak je možné využít UV-Vis spektrofotometr Cary 60 pro měření čistoty DNA při 4 °C s použitím příslušenství optického vlákna s mikrosondou.
Altium International
more

Článek | Osobnosti

Tuk je možné vydolovat i z tisíce let staré keramiky, říká Veronika Brychová

Rozhovor s Veronikou Brychovou, která se zabývá zejména molekulárně specifickým radiouhlíkovým datováním archeologického materiálu a jeho organickou reziduální analýzou.
Akademie věd České republiky
more

Článek | Různé

Vědeckotechnické parky: Ostrava a Plzeň. A co Praha?

Představení funkčních vědeckotechnických parků (VTP) v Ostravě a Plzni.
Vědavýzkum.cz
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Deeper proteome coverage and faster throughput for single-cell samples on the Orbitrap Astral mass spectrometer

Technické články
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
LC/Orbitrap, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Proteomika

Purity quantification of tris(hydroxymethyl)aminomethane (TRIS) with IC

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitation of N-Nitroso-Propranolol in Drug Substance using LC-MS/MS

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza

Analysis of PFAS by EPA Methods 533, 537.1, and 8327

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
Standardy
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

DMT-on Purification of Phosphorothioate Oligonucleotide Using SHIMSEN Styra HLB SPE Cartridge

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál, HPLC
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Proteomika
 

Podobné články


Článek | Produkt

JARNÍ SLEVY 2024 - nabídka slev na spotřební materiál

Vážení zákazníci, nenechte si ujít speciální jarní nabídku slev na spotřební materiál. Nezávaznou cenovou nabídku Vám rádi obratem vytvoříme.
Pragolab
more

Článek | Produkt

Měření čistoty malých objemů DNA při 4 °C s použitím Agilent Cary 60 UV-Vis spektrofotometru s optickým vláknem s mikrosondou

Tato studie ukazuje, jak je možné využít UV-Vis spektrofotometr Cary 60 pro měření čistoty DNA při 4 °C s použitím příslušenství optického vlákna s mikrosondou.
Altium International
more

Článek | Osobnosti

Tuk je možné vydolovat i z tisíce let staré keramiky, říká Veronika Brychová

Rozhovor s Veronikou Brychovou, která se zabývá zejména molekulárně specifickým radiouhlíkovým datováním archeologického materiálu a jeho organickou reziduální analýzou.
Akademie věd České republiky
more

Článek | Různé

Vědeckotechnické parky: Ostrava a Plzeň. A co Praha?

Představení funkčních vědeckotechnických parků (VTP) v Ostravě a Plzni.
Vědavýzkum.cz
more
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.