LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
Universitas
Celostátní webový portál a elektronický časopis Universitas o vědě, vzdělávání, výzkumu a vysokém školství je společným projektem 22 českých veřejných vysokých škol.
Tagy
Článek
Osobnosti
Logo of LinkedIn

Špičková vědecká skupina je jako start-up

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Universitas
Po dvaceti letech se Martin Pumera vrátil zpátky do Česka. Uspěl ve velké mezinárodní konkurenci a získal evropský dvousetmilionový grant na výzkum nanorobotů.
Universitas: Daniel Hamerník: *„Singapurské univerzity jsou velmi mezinárodní a prostředí je velice soutěživé. Ta soutěživost v Česku značně chybí, zdejší univerzity se chlubí tím, že jsou na čtyřstém nebo ještě nižším místě, a nikoho to nezaráží,“* říká Martin Pumera, který na VŠCHT zkoumá nanoroboty.

Universitas: Daniel Hamerník: „Singapurské univerzity jsou velmi mezinárodní a prostředí je velice soutěživé. Ta soutěživost v Česku značně chybí, zdejší univerzity se chlubí tím, že jsou na čtyřstém nebo ještě nižším místě, a nikoho to nezaráží,“ říká Martin Pumera, který na VŠCHT zkoumá nanoroboty.

Žil a pracoval ve vrcholných vědeckých institucích v USA, Japonsku či Singapuru. Po dvaceti letech se Martin Pumera vrátil zpátky do Česka. Uspěl ve velké mezinárodní konkurenci a získal evropský dvousetmilionový grant na výzkum nanorobotů. Na pražské VŠCHT buduje špičkový tým vědců, kromě těch českých zahrnuje i Portugalce, Peruánce nebo Íránce.

Nanoroboti. Mikroskopické umělé organismy, které dokážou po těle roznášet protirakovinné léky nebo třeba čistit životní prostředí. Jejich schopnosti bude nyní rozšiřovat právě sestava výzkumníků pod vedením Martina Pumery. „Vědecký tým je jako start-up. Těžko ten parní válec roztlačit, ale pak před ním utíkáte z kopce a doufáte, že vás nedožene a nepřejede,“ říká jeden z významných světových chemiků, před lety získal a vrátil „vědeckého Oskara“, prestižní ERC grant.

Česko je z hlediska výzkumu nanotechnologií velmi daleko. Vnímají nás ovšem takhle i v USA nebo Singapuru?

Česko tyto země vnímají asi podobně, jako my vnímáme výzkum nanotechnologií na Novém Zélandu, který je mimochodem velmi dobrý. Tedy: Je to pod jejich rozlišovací schopnost.

RNDr. Martin Pumera, Ph.D. (1974)
  • doktorát obhájil na katedře analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze
  • působil jako výzkumník například v USA, ve Španělsku či v Japonsku
  • v roce 2009 získal ERC Starting Grant a zároveň stálé místo profesora na Nanyang Technological University v Singapuru; ERC Starting Grant proto vrátil a odjel působit do Singapuru
  • uspěl v Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, kdy jeho společný projekt se Zdeňkem Soferem byl hodnocen ve velké mezinárodní konkurenci jako třetí nejlepší
  • kvůli projektu se přestěhoval ze Singapuru zpět do Prahy
  • od prosince 2016 je klíčovým zahraničním vědeckým pracovníkem na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT)
  • na VŠCHT dává dohromady nový vědecký tým složený z vědců z mnoha zemí; hlavním zájmem týmu je výzkum nanorobotů
  • má na kontě přes 570 článků v indexovaných žurnálech, více než 27 tisíc citací a podle databáze Essential Science Indicators patří mezi 0,1% nejlepších vědců v oblasti chemie
  • bydlí u Říčan, je ženatý, má dvě děti, manželka je dětskou psychoterapeutkou
V zahraničí jste úspěšně působil dvě desetiletí. Nyní jste od Evropské unie v operačním programu získal dvě stě milionů korun na šestiletý výzkumný projekt. Vrátil byste se sem vůbec, nebýt toho?

Absolutně ne. Změnit působiště do České republiky pro mě znamenalo zrušit v Singapuru svoji skvěle fungující skupinu o patnácti členech a opustit stálou profesorskou pozici.

Co budete konkrétně v Praze zkoumat a co by mělo být výsledkem?

Výzkum je zaměřen na nanoroboty, což jsou samostatně se pohybující nanočástice, které mohou na svém povrchu nést aktivní látky, například léčiva, nebo dekontaminující látky, třeba na ochranu životního prostředí. Jsou to prostě miniaturní roboti, kteří jsou schopni se samostatně pohybovat s tím, že si berou energii ze svého prostředí jako bakterie a plní určené úkoly.

Když se řekne nanorobot, představím si mikrorobůtky podobné broukům, jak kmitají na zemi a něco nosí, podobně jako mravenci. Jak daleko jsem od pravdy, vypadají takhle nanoroboti?

Moje děti si je také tak představují. Téměř jste to trefila, ano, kmitají, nosí, ale nožičky nemají.

Když se podíváte do budoucnosti, co všechno by ještě mohli nanoroboti dělat, v čem by se dali ještě využít?

Limitováni jsme jen naší představivostí. Spousta vývoje v oblasti nanorobotů míří do biomedicínských aplikací, do ochrany životního prostředí. Jsou i vojenské aplikace, na analýzu potravin, aplikace na objevování přírodních zdrojů a tak dále. Tam všude by mohli nanoroboti pomáhat.

V České republice sestavujete mezinárodní výzkumný tým, od kterého se hodně očekává. Odkud budou vaši kolegové?

Ze Singapuru jsem přetáhl tři bývalé členy týmu, kteří jsou, podle pasů portugalské, peruánské a íránské národnosti. Z nových členů – podle pasů – jsou to Irka, Němec, Švéd, Íránka, Kolumbijka, Číňan, na podzim se k nám přidá kolegyně ze Španělska. Ze sedmnácti členů týmu tvoří sedmdesát procent cizinci. Čeští členové týmu mají mezinárodní zkušenost a celá skupina mluví anglicky.

Je to divoký mix národností. Jste si jist, že bude fungovat?

Na podobném systému je založen celý Singapur a funguje jim velmi dobře. Ve skupinách na dobrých mezinárodních univerzitách najdete většinou cizince. Mít mezinárodní tým je jediná možnost, jak vést kompetitivní výzkum na světové úrovni. Musíte sehnat ty nejlepší vědce a patnáct výtečných vědců, kteří jsou na začátku své kariéry, mají potřebné know-how a jsou ochotní změnit pozici, to prostě v České republice nemáme. Pro mě je důležité, aby můj tým byl mezinárodní a jednotliví členové měli zkušenost z různých laboratoří a různých systémů. Zvyšuje to kreativitu. Nepotřebuji patnáct vědců, kteří myslí stejně. Potřebuji lidi, kteří se mohou vzájemnou spoluprací obohacovat. Obecně lidé, kteří jsou schopni a ochotni se přestěhovat za prací, mají mnohem vyšší motivaci tu práci dělat excelentně a naplno.

V čem jsou podle vás jednotlivé zmíněné národnosti specifické? Jak pracuje Američan, jak Čech, jak Singapurec a jak Japonec?

Určité specifikum vždy existuje. Ale nejzajímavější je, že motivovaný Singapurec, Japonec či Čech pracuje stejně tvrdě. Nutno ale podotknout, že najít motivovaného studenta je mnohem snazší v Singapuru než v Čechách.

Na univerzitě v Singapuru jste strávil sedm let jako profesor. Jací jsou singapurští vědci a v čem se tam dělá věda jinak než u nás?

Většina vědců v Singapuru jsou cizinci. V našem oddělení ze zhruba čtyřiceti profesorů byli zpočátku dva Singapurci, po čase čtyři. Singapurské univerzity jsou velmi mezinárodní a prostředí je velice soutěživé. Proto nabírají nejlepší vědce z celého světa – proto mohla být například má univerzita Nanyang Technological University (NTU) jedenáctá nejlepší ve světě. Ta soutěživost v Česku značně chybí, zdejší univerzity se chlubí tím, že jsou na čtyřstém nebo ještě nižším místě, a nikoho to nezaráží.

Před Singapurem jste působil v Japonsku a aplikoval na ERC grant do Švýcarska na prestižním EPFL v Lausanne. V roce 2009 jste prestižní ERC grant získal na výzkum analytických aplikací laboratoře na čipu. A udělal jste něco, co udělá málokdo s nejprestižnějším grantem v Evropě…

... vrátil jsem jej. Ve stejném roce jsem totiž dostal nabídku z NTU v Singapuru a vybral jsem si tuto univerzitu. Na ní jsem si mohl ze start-up grantu najmout mnohem více studentů a postdoků než ve Švýcarsku s ERC grantem, a tak dělat více vědy. Takže získání ERC grantu mi dalo členství ve velmi limitovaném klubu „Vrátil ERC grant“. Někteří kolegové mě tímto uvádějí při seznamování s jinými kolegy, což je zábavné. Důležité je si u ERC grantu uvědomit že je to „jen“ grant a že důležitější, než jaký kdo dostal grant, jsou vědecké výsledky.

Mnoho lidí by ale získání tohoto grantu považovalo za svůj největší vědecký úspěch. Vy evidentně ne. Jaký byl tedy prozatím největší úspěch, jakási meta, které jste při výzkumu nanorobotů dosáhl?

Vyvinuli jsme roboty, kteří se dokáží sami navigovat podle slabého magnetického pole. Roboty, kteří nosí protirakovinné léky. A vyvinuli jsme metody na přípravu kilogramů nanorobotů.

Čeho byste ještě dosáhnout chtěl?

Aby spolu nanoroboti komunikovali, sami se organizovali a pohybovali se v hejnech jako ptáci či mikoroorganismy. Víc nanorobotů toho prostě zvládne víc. To je meta celého oboru.

Celý článek naleznete na webu časopisu Universitas.
Universitas
 

Mohlo by Vás zajímat

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Comprehensive Analysis of Hydrophilic Metabolites Using Shim-pack™ Mix-HILIC

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika

Alliance iS Bio HPLC System brochure

Brožury a specifikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitative Analysis of Legacy and Emerging PFAS in Semiconductor Lubricant Using Agilent 6475 Triple Quadrupole LC/MS

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Shim-pack™ Mix-HILIC columns

Technické články
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ALS online webinář: Legionella v teplých vodách

ALS Czech Republic pořádá online webinář na téma: Legionella v teplých vodách, který se koná dne 16. 04. 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Nový LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D nejen pro cílené omics přístupy

V tomto článku se zaměříme na nejnovější LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D a v jeho druhé části také na kompletní metodiky pro cílenou metabolomiku, lipidomiku a proteomiku.
Altium International
more

Článek | Webináře

Unveiling a Connection That Matters - OpenLab 2.8

Jedinečný webinář na téma nejnovější verze softwaru OpenLab se koná dne 23.4.2024 a který zajišťuje bezproblémovou migraci ze starších systémů.
Altium International
more

Článek | Různé

Mezníky AI: Od Turingova stroje k ChatGPT

Počátky vývoje umělé inteligence (AI) úzce souvisejí s vývojem výpočetní techniky a je možné je sledovat zhruba od 40. let 20. století. Pojďme se podívat na mezníky AI.
Univerzita Karlova
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Comprehensive Analysis of Hydrophilic Metabolites Using Shim-pack™ Mix-HILIC

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika

Alliance iS Bio HPLC System brochure

Brožury a specifikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitative Analysis of Legacy and Emerging PFAS in Semiconductor Lubricant Using Agilent 6475 Triple Quadrupole LC/MS

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Shim-pack™ Mix-HILIC columns

Technické články
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ALS online webinář: Legionella v teplých vodách

ALS Czech Republic pořádá online webinář na téma: Legionella v teplých vodách, který se koná dne 16. 04. 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Nový LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D nejen pro cílené omics přístupy

V tomto článku se zaměříme na nejnovější LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D a v jeho druhé části také na kompletní metodiky pro cílenou metabolomiku, lipidomiku a proteomiku.
Altium International
more

Článek | Webináře

Unveiling a Connection That Matters - OpenLab 2.8

Jedinečný webinář na téma nejnovější verze softwaru OpenLab se koná dne 23.4.2024 a který zajišťuje bezproblémovou migraci ze starších systémů.
Altium International
more

Článek | Různé

Mezníky AI: Od Turingova stroje k ChatGPT

Počátky vývoje umělé inteligence (AI) úzce souvisejí s vývojem výpočetní techniky a je možné je sledovat zhruba od 40. let 20. století. Pojďme se podívat na mezníky AI.
Univerzita Karlova
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Comprehensive Analysis of Hydrophilic Metabolites Using Shim-pack™ Mix-HILIC

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika

Alliance iS Bio HPLC System brochure

Brožury a specifikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitative Analysis of Legacy and Emerging PFAS in Semiconductor Lubricant Using Agilent 6475 Triple Quadrupole LC/MS

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Shim-pack™ Mix-HILIC columns

Technické články
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ALS online webinář: Legionella v teplých vodách

ALS Czech Republic pořádá online webinář na téma: Legionella v teplých vodách, který se koná dne 16. 04. 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Nový LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D nejen pro cílené omics přístupy

V tomto článku se zaměříme na nejnovější LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D a v jeho druhé části také na kompletní metodiky pro cílenou metabolomiku, lipidomiku a proteomiku.
Altium International
more

Článek | Webináře

Unveiling a Connection That Matters - OpenLab 2.8

Jedinečný webinář na téma nejnovější verze softwaru OpenLab se koná dne 23.4.2024 a který zajišťuje bezproblémovou migraci ze starších systémů.
Altium International
more

Článek | Různé

Mezníky AI: Od Turingova stroje k ChatGPT

Počátky vývoje umělé inteligence (AI) úzce souvisejí s vývojem výpočetní techniky a je možné je sledovat zhruba od 40. let 20. století. Pojďme se podívat na mezníky AI.
Univerzita Karlova
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Comprehensive Analysis of Hydrophilic Metabolites Using Shim-pack™ Mix-HILIC

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika

Alliance iS Bio HPLC System brochure

Brožury a specifikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitative Analysis of Legacy and Emerging PFAS in Semiconductor Lubricant Using Agilent 6475 Triple Quadrupole LC/MS

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Shim-pack™ Mix-HILIC columns

Technické články
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ALS online webinář: Legionella v teplých vodách

ALS Czech Republic pořádá online webinář na téma: Legionella v teplých vodách, který se koná dne 16. 04. 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Nový LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D nejen pro cílené omics přístupy

V tomto článku se zaměříme na nejnovější LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D a v jeho druhé části také na kompletní metodiky pro cílenou metabolomiku, lipidomiku a proteomiku.
Altium International
more

Článek | Webináře

Unveiling a Connection That Matters - OpenLab 2.8

Jedinečný webinář na téma nejnovější verze softwaru OpenLab se koná dne 23.4.2024 a který zajišťuje bezproblémovou migraci ze starších systémů.
Altium International
more

Článek | Různé

Mezníky AI: Od Turingova stroje k ChatGPT

Počátky vývoje umělé inteligence (AI) úzce souvisejí s vývojem výpočetní techniky a je možné je sledovat zhruba od 40. let 20. století. Pojďme se podívat na mezníky AI.
Univerzita Karlova
more
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.