High Sensitivity Analysis of Acrylamide in Potato Chips by LC/MS/MS with Modifed QuEChERS Sample Pre-treatment Procedure
Postery | 2014 | ShimadzuInstrumentace
Akrýlamid je neurotoxin a potenciální karcinogen vznikající při vysokoteplotním zpracování škrobových potravin, například bramborových chipsů, hranolek, cereálií nebo pražené kávy. Jeho sledování je klíčové pro zajištění bezpečnosti potravin a plnění regulačních požadavků. Citlivé a spolehlivé analytické metody umožňují monitorovat obsah akrylamidu na úrovni ppb, minimalizovat zdravotní rizika a optimalizovat výrobní procesy.
Cílem studie bylo vyvinout rychlou a vysoce citlivou metodu pro kvantitativní stanovení akrylamidu v bramborových chips s použitím LC MS MS ve spojení s modifikovanou QuEChERS extrakcí. Metoda byla optimalizována pro vysokou návratnost, minimalizaci matrice a stabilní provoz MS systému při malém objemu vstřiku (1 µl).
Pro přípravu vzorku byla použita modifikace klasického QuEChERS protokolu:
Metoda vykázala výbornou linearitu v rozsahu 1–500 ng/ml (R2 > 0,9999) s interceptem přibližně 0,594. LOD byl odhadnut pod 1 ng/ml a LOQ pod 3 ng/ml při vstřiku 1 µl. Opakovatelnost (%RSD) byla nižší než 4 % pro koncentrace 5 a 50 ng/ml. Matrícové efekty (M.E.) činily průměrně 90,5 %, návratnost (R.E.) 108,4 % a procesní efektivita (P.E.) 97,6 %. Při využití blanku chipsů byla zjištěna přirozená koncentrace akrylamidu 27,1 ng/ml (135,5 ng/g).
Vyvinutá metoda spojuje modifikovaný QuEChERS protokol a UHPLC-MS/MS s vysokou citlivostí a spolehlivostí. Díky minimálnímu vstřiku a účinnému čištění vzorku je vhodná pro rutinní monitoring akrylamidu v potravinách s vysokým obsahem matrice.
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
ZaměřeníPotraviny a zemědělství
VýrobceShimadzu
Souhrn
Analýza akrylamidu v bramborových chips metodou LC MS MS s modifikovanou QuEChERS přípravou vzorku
Význam tématu
Akrýlamid je neurotoxin a potenciální karcinogen vznikající při vysokoteplotním zpracování škrobových potravin, například bramborových chipsů, hranolek, cereálií nebo pražené kávy. Jeho sledování je klíčové pro zajištění bezpečnosti potravin a plnění regulačních požadavků. Citlivé a spolehlivé analytické metody umožňují monitorovat obsah akrylamidu na úrovni ppb, minimalizovat zdravotní rizika a optimalizovat výrobní procesy.
Cíle a přehled studie
Cílem studie bylo vyvinout rychlou a vysoce citlivou metodu pro kvantitativní stanovení akrylamidu v bramborových chips s použitím LC MS MS ve spojení s modifikovanou QuEChERS extrakcí. Metoda byla optimalizována pro vysokou návratnost, minimalizaci matrice a stabilní provoz MS systému při malém objemu vstřiku (1 µl).
Použitá metodika a instrumentace
Pro přípravu vzorku byla použita modifikace klasického QuEChERS protokolu:
- 2,0 g vzorku chipsů odmaštěno 5 ml hexanu
- extrakce s 10 ml vody, 10 ml acetonitrilu, přídavek Q-sep Q100 paketky a dalších 4 g MgSO4
- odstranění hexanové vrstvy a dočištění v d-SPE tubě Q-sep Q250 (PSA sorbent)
- koncentrace výtahu dusíkem a rehydratace ve vodě
Hlavní výsledky a diskuse
Metoda vykázala výbornou linearitu v rozsahu 1–500 ng/ml (R2 > 0,9999) s interceptem přibližně 0,594. LOD byl odhadnut pod 1 ng/ml a LOQ pod 3 ng/ml při vstřiku 1 µl. Opakovatelnost (%RSD) byla nižší než 4 % pro koncentrace 5 a 50 ng/ml. Matrícové efekty (M.E.) činily průměrně 90,5 %, návratnost (R.E.) 108,4 % a procesní efektivita (P.E.) 97,6 %. Při využití blanku chipsů byla zjištěna přirozená koncentrace akrylamidu 27,1 ng/ml (135,5 ng/g).
Přínosy a praktické využití metody
- Rychlá a efektivní extrakce akrylamidu z mastných vzorků
- Minimalizace matrice a nízké nároky na údržbu MS systému díky malému vstřiku
- Vysoká citlivost a stabilita analýzy vhodná pro rutinní QA/QC laboratoře
Budoucí trendy a možnosti využití
- Aplikace metody na další škrobové potraviny
- Automatizace extrakce a přípravy vzorku
- Rozšíření multiplexní analýzy o další stopové kontaminanty
- Využití pokročilých MS/MS technologií pro ještě vyšší propustnost
Závěr
Vyvinutá metoda spojuje modifikovaný QuEChERS protokol a UHPLC-MS/MS s vysokou citlivostí a spolehlivostí. Díky minimálnímu vstřiku a účinnému čištění vzorku je vhodná pro rutinní monitoring akrylamidu v potravinách s vysokým obsahem matrice.
Reference
- Swedish National Food Administration. Information about acrylamide in food, 24 April 2002.
- Mottram DS, Wedzicha BL, Nature 419 (2002) 448–449.
- Ahn JS et al., Food Additives and Contaminants 19 (2002) 1116–1124.
- Mastovská K, Lehotay SJ, J Food Chem 54 (2006) 7001–7998.
Podobná PDF
Determination of Acrylamide in Processed Foods using ACQUITY UPLC I-Class and Xevo TQ-S micro
2019|Waters|Aplikace
Application Note Determination of Acrylamide in Processed Foods using ACQUITY UPLC I-Class and Xevo TQ-S micro Euan Ross, Joanne Williams Waters Corporation Abstract This application note demonstrates a new LC-MS/MS method, using the ACQUITY UPLC I-Class System, coupled with the…
Klíčová slova
acrylamide, acrylamideuplc, uplcperformance, performancefood, foodmethod, methodbracketed, bracketedacquity, acquityxevo, xevofoods, foodsclass, classpotato, potatostarter, starterfoodstuffs, foodstuffsmicro, microcommission
Investigation of the Xevo TQ-S cronos System’s Robustness for the Determination of Acrylamide in Processed Potato Chips
2019|Waters|Aplikace
[ APPLICATION NOTE ] Investigation of the Xevo TQ-S cronos System’s Robustness for the Determination of Acrylamide in Processed Potato Chips Renata Jandova, Sara Stead, and Dave Gordon Waters Corporation, Wilmlsow, UK APPLICATION BENEFITS INTRODUCTION Reliable, quantitative process for the…
Klíčová slova
acrylamide, acrylamidecronos, cronospotato, potatocone, conexevo, xevorobustness, robustnesschips, chipsintensity, intensityprobe, probeprocessed, processedposition, positionchip, chipuplc, uplcacquity, acquitysignal
Quantification of Acrylamide in a Variety of Food Matrices by LC/MS/MS Triple Quadrupole
2019|Agilent Technologies|Aplikace
Application Note Food Testing & Agriculture Quantification of Acrylamide in a Variety of Food Matrices by LC/MS/MS Triple Quadrupole Author Hui Zhao Agilent Technologies, Inc. Abstract This Application Note describes a method for the quantitation of acrylamide in food matrices…
Klíčová slova
acrylamide, acrylamidecounts, countspotato, potatoroasted, roastedraw, rawalmond, almondmatrix, matrixsalt, saltmatrices, matricesherr, herrevaluated, evaluatedeffect, effection, ionkettle, kettleacquisition
An improved UHPLC-MS/MS assay for the determination of acrylamide from foodstuffs
2020|Thermo Fisher Scientific|Aplikace
APPLICATION NOTE 22061 An improved UHPLC-MS/MS assay for the determination of acrylamide from foodstuffs Author: Kean Woodmansey, Thermo Fisher Scientific, Runcorn, UK Keywords: Acrylamide, Supported Liquid Extraction (SLE), Hypercarb, TSQ Endura, Vanquish Horizon, UHPLC MS/MS, food, potato chips, coffee, baby…
Klíčová slova
acrylamide, acrylamidetoast, toastlloq, lloqground, groundbias, biasscientific, scientificrecovery, recoverythermo, thermomean, meancounts, countsgrade, gradecarryover, carryoverassay, assaypotato, potatomatrices