LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.

High Sensitivity Analysis of Acrylamide in Potato Chips by LC/MS/MS with Modifed QuEChERS Sample Pre-treatment Procedure

Postery | 2014 | ShimadzuInstrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Zaměření
Potraviny a zemědělství
Výrobce
Shimadzu

Souhrn

Analýza akrylamidu v bramborových chips metodou LC MS MS s modifikovanou QuEChERS přípravou vzorku



Význam tématu


Akrýlamid je neurotoxin a potenciální karcinogen vznikající při vysokoteplotním zpracování škrobových potravin, například bramborových chipsů, hranolek, cereálií nebo pražené kávy. Jeho sledování je klíčové pro zajištění bezpečnosti potravin a plnění regulačních požadavků. Citlivé a spolehlivé analytické metody umožňují monitorovat obsah akrylamidu na úrovni ppb, minimalizovat zdravotní rizika a optimalizovat výrobní procesy.

Cíle a přehled studie


Cílem studie bylo vyvinout rychlou a vysoce citlivou metodu pro kvantitativní stanovení akrylamidu v bramborových chips s použitím LC MS MS ve spojení s modifikovanou QuEChERS extrakcí. Metoda byla optimalizována pro vysokou návratnost, minimalizaci matrice a stabilní provoz MS systému při malém objemu vstřiku (1 µl).

Použitá metodika a instrumentace


Pro přípravu vzorku byla použita modifikace klasického QuEChERS protokolu:
  • 2,0 g vzorku chipsů odmaštěno 5 ml hexanu
  • extrakce s 10 ml vody, 10 ml acetonitrilu, přídavek Q-sep Q100 paketky a dalších 4 g MgSO4
  • odstranění hexanové vrstvy a dočištění v d-SPE tubě Q-sep Q250 (PSA sorbent)
  • koncentrace výtahu dusíkem a rehydratace ve vodě
Chromatografická separace proběhla na polar-C18 UHPLC kolóně (2,5 µm, 100×2,0 mm) s gradientem vody a 0,1 % kyseliny mravenčí v metanolu. Detekce byla prováděna na Shimadzu LCMS-8040 (ESI+, MRM dvě přechody pro akrylamid a akrylamid-d3 jako vnitřní standard).

Hlavní výsledky a diskuse


Metoda vykázala výbornou linearitu v rozsahu 1–500 ng/ml (R2 > 0,9999) s interceptem přibližně 0,594. LOD byl odhadnut pod 1 ng/ml a LOQ pod 3 ng/ml při vstřiku 1 µl. Opakovatelnost (%RSD) byla nižší než 4 % pro koncentrace 5 a 50 ng/ml. Matrícové efekty (M.E.) činily průměrně 90,5 %, návratnost (R.E.) 108,4 % a procesní efektivita (P.E.) 97,6 %. Při využití blanku chipsů byla zjištěna přirozená koncentrace akrylamidu 27,1 ng/ml (135,5 ng/g).

Přínosy a praktické využití metody


  • Rychlá a efektivní extrakce akrylamidu z mastných vzorků
  • Minimalizace matrice a nízké nároky na údržbu MS systému díky malému vstřiku
  • Vysoká citlivost a stabilita analýzy vhodná pro rutinní QA/QC laboratoře

Budoucí trendy a možnosti využití


  • Aplikace metody na další škrobové potraviny
  • Automatizace extrakce a přípravy vzorku
  • Rozšíření multiplexní analýzy o další stopové kontaminanty
  • Využití pokročilých MS/MS technologií pro ještě vyšší propustnost

Závěr


Vyvinutá metoda spojuje modifikovaný QuEChERS protokol a UHPLC-MS/MS s vysokou citlivostí a spolehlivostí. Díky minimálnímu vstřiku a účinnému čištění vzorku je vhodná pro rutinní monitoring akrylamidu v potravinách s vysokým obsahem matrice.

Reference


  • Swedish National Food Administration. Information about acrylamide in food, 24 April 2002.
  • Mottram DS, Wedzicha BL, Nature 419 (2002) 448–449.
  • Ahn JS et al., Food Additives and Contaminants 19 (2002) 1116–1124.
  • Mastovská K, Lehotay SJ, J Food Chem 54 (2006) 7001–7998.
PDF verze ke stažení a čtení
 

Podobná PDF

Toggle
Determination of Acrylamide in Processed Foods using ACQUITY UPLC I-Class and Xevo TQ-S micro
Application Note Determination of Acrylamide in Processed Foods using ACQUITY UPLC I-Class and Xevo TQ-S micro Euan Ross, Joanne Williams Waters Corporation Abstract This application note demonstrates a new LC-MS/MS method, using the ACQUITY UPLC I-Class System, coupled with the…
Klíčová slova
acrylamide, acrylamideuplc, uplcperformance, performancefood, foodmethod, methodbracketed, bracketedacquity, acquityxevo, xevofoods, foodsclass, classpotato, potatostarter, starterfoodstuffs, foodstuffsmicro, microcommission
Investigation of the Xevo TQ-S cronos System’s Robustness for  the Determination of Acrylamide in Processed Potato Chips
[ APPLICATION NOTE ] Investigation of the Xevo TQ-S cronos System’s Robustness for the Determination of Acrylamide in Processed Potato Chips Renata Jandova, Sara Stead, and Dave Gordon Waters Corporation, Wilmlsow, UK APPLICATION BENEFITS INTRODUCTION Reliable, quantitative process for the…
Klíčová slova
acrylamide, acrylamidecronos, cronospotato, potatocone, conexevo, xevorobustness, robustnesschips, chipsintensity, intensityprobe, probeprocessed, processedposition, positionchip, chipuplc, uplcacquity, acquitysignal
Quantification of Acrylamide in a Variety of Food Matrices by LC/MS/MS Triple Quadrupole
Application Note Food Testing & Agriculture Quantification of Acrylamide in a Variety of Food Matrices by LC/MS/MS Triple Quadrupole Author Hui Zhao Agilent Technologies, Inc. Abstract This Application Note describes a method for the quantitation of acrylamide in food matrices…
Klíčová slova
acrylamide, acrylamidecounts, countspotato, potatoroasted, roastedraw, rawalmond, almondmatrix, matrixsalt, saltmatrices, matricesherr, herrevaluated, evaluatedeffect, effection, ionkettle, kettleacquisition
An improved UHPLC-MS/MS assay for the determination of acrylamide from foodstuffs
APPLICATION NOTE 22061 An improved UHPLC-MS/MS assay for the determination of acrylamide from foodstuffs Author: Kean Woodmansey, Thermo Fisher Scientific, Runcorn, UK Keywords: Acrylamide, Supported Liquid Extraction (SLE), Hypercarb, TSQ Endura, Vanquish Horizon, UHPLC MS/MS, food, potato chips, coffee, baby…
Klíčová slova
acrylamide, acrylamidetoast, toastlloq, lloqground, groundbias, biasscientific, scientificrecovery, recoverythermo, thermomean, meancounts, countsgrade, gradecarryover, carryoverassay, assaypotato, potatomatrices
Další projekty
GCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.