Development of a favor release analysis method on volatile compounds of citrus fruits by DART MS
Postery | 2016 | ShimadzuInstrumentace
Analýza uvolňování prchavých sloučenin z citrusů je klíčová pro pochopení aroma, kvality ovoce a vývoj nových odrůd. Rychlé stanovení aroma v reálném čase pomáhá propojit chemické složení s vnímáním chuti.
Cílem bylo vyvinout metodu DART-MS/MS s uzavřeným rozhraním pro sledování uvolňování charakteristických aroma sloučenin citrusových plodů v reálném čase a aplikovat ji na různé druhy citrusů.
Vzorky se analyzovaly postupným přiblížením otevřené lahvičky s citrusovým plodem pod proudem hélia v DART ionizátoru. Ionty se detekovaly v triplekvadrupólovém hmotovém spektrometru Shimadzu LCMS-8030 v režimu MRM. Pro lepší citlivost a opakovatelnost byla použita uzavřená komorová jednotka Volatimeship.
Standardní sloučeniny limonene, γ-terpinen, oktanal, linalool a α-terpineol byly ionizovány DART a pro každou byly identifikovány charakteristické MRM přechody (např. terpinene 170/153 m/z, limonene 135/107 m/z, linalool 154/81 m/z, α-terpineol 137/81 m/z). Metoda umožnila detekci změn intenzit aroma bezprostředně po rozmačkání plodu. U odrůd Shonan Gold a běžného pomeranče se prokázaly rozdíly v kinetice uvolňování jednotlivých prchavých sloučenin.
Metoda nabízí subsekundové rozlišení, minimální přípravu vzorku a vysokou citlivost. Je užitečná při šlechtění odrůd s preferovaným aroma, ve výrobním QA/QC pro kontrolu kvality ovoce i při senzorních studiích pro korelaci chemického profilu s vnímáním chuti.
Dalšími směry jsou integrace s chemometrickými nástroji pro vícerozměrnou analýzu aroma, propojení s online monitorováním procesů v potravinářství a rozšíření na jiné potravinové a biologické materiály. Kombinace s pokročilými senzory či AI může zvýšit přesnost senzorických predikcí.
Uzavřený systém DART-MS/MS s MRM detekcí poskytuje rychlou a citlivou metodu pro real-time sledování uvolňování prchavých aroma sloučenin z citrusů. Přináší nové možnosti ve výzkumu aroma, šlechtění a kontrole kvality.
V textu nebyly uvedeny žádné externí literární odkazy.
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, DART
ZaměřeníPotraviny a zemědělství
VýrobceShimadzu
Souhrn
Význam tématu
Analýza uvolňování prchavých sloučenin z citrusů je klíčová pro pochopení aroma, kvality ovoce a vývoj nových odrůd. Rychlé stanovení aroma v reálném čase pomáhá propojit chemické složení s vnímáním chuti.
Cíle a přehled studie / článku
Cílem bylo vyvinout metodu DART-MS/MS s uzavřeným rozhraním pro sledování uvolňování charakteristických aroma sloučenin citrusových plodů v reálném čase a aplikovat ji na různé druhy citrusů.
Použitá metodika a instrumentace
Vzorky se analyzovaly postupným přiblížením otevřené lahvičky s citrusovým plodem pod proudem hélia v DART ionizátoru. Ionty se detekovaly v triplekvadrupólovém hmotovém spektrometru Shimadzu LCMS-8030 v režimu MRM. Pro lepší citlivost a opakovatelnost byla použita uzavřená komorová jednotka Volatimeship.
- Shimadzu LCMS-8030 (triple kvadrupól)
- DART-OS (IonSense) ionizační zdroj
- Volatimeship uzavřené komorové rozhraní (BioChromato)
Hlavní výsledky a diskuse
Standardní sloučeniny limonene, γ-terpinen, oktanal, linalool a α-terpineol byly ionizovány DART a pro každou byly identifikovány charakteristické MRM přechody (např. terpinene 170/153 m/z, limonene 135/107 m/z, linalool 154/81 m/z, α-terpineol 137/81 m/z). Metoda umožnila detekci změn intenzit aroma bezprostředně po rozmačkání plodu. U odrůd Shonan Gold a běžného pomeranče se prokázaly rozdíly v kinetice uvolňování jednotlivých prchavých sloučenin.
Přínosy a praktické využití metody
Metoda nabízí subsekundové rozlišení, minimální přípravu vzorku a vysokou citlivost. Je užitečná při šlechtění odrůd s preferovaným aroma, ve výrobním QA/QC pro kontrolu kvality ovoce i při senzorních studiích pro korelaci chemického profilu s vnímáním chuti.
Budoucí trendy a možnosti využití
Dalšími směry jsou integrace s chemometrickými nástroji pro vícerozměrnou analýzu aroma, propojení s online monitorováním procesů v potravinářství a rozšíření na jiné potravinové a biologické materiály. Kombinace s pokročilými senzory či AI může zvýšit přesnost senzorických predikcí.
Závěr
Uzavřený systém DART-MS/MS s MRM detekcí poskytuje rychlou a citlivou metodu pro real-time sledování uvolňování prchavých aroma sloučenin z citrusů. Přináší nové možnosti ve výzkumu aroma, šlechtění a kontrole kvality.
Reference
V textu nebyly uvedeny žádné externí literární odkazy.
Podobná PDF
Development of a simultaneous analysis method of volatile compounds by DART MS
2015|Shimadzu|Postery
PO-CON1521E Development of a simultaneous analysis method of volatile compounds by DART MS ASMS 2015 TP 027 Takehito Sagawa1, Keiko Matsumoto2, Jun Watanabe2, Motoshi Sakakura3, Teruhisa Shiota3 1 S & B Foods Inc., Tokyo, JAPAN; 2 Shimadzu Corporation, Kyoto, JAPAN;…
Klíčová slova
dart, dartcuminal, cuminalvolatile, volatilecompounds, compoundssimultaneous, simultaneousdevelopment, developmentcompound, compoundterpinene, terpinenepositive, positivelinalool, linaloolmrm, mrmanalysis, analysiscandidates, candidateslimonene, limonenemethod
Direct Analysis of Volatile Compounds in Real Time Using DART-MS (Part 2) - Analysis of Volatile Compounds in Spices, Herb Tea, and Flavored Oils
2015|Shimadzu|Aplikace
LAAN-A-LM-E083 Application News Liquid Chromatography Mass Spectrometry Direct Analysis of Volatile Compounds in Real Time Using DART-MS (Part 2) Analysis of Volatile Compounds in Spices, Herb Tea, and Flavored Oils C112 No. When food is cooked, it emits a variety…
Klíčová slova
herb, herbcarvone, carvonevolatile, volatiletea, teaflavored, flavoredeugenol, eugenolcompounds, compoundsintensity, intensitydart, dartteapot, teapotvolatimeship, volatimeshipoil, oilsteeping, steepingclove, clovefragrance
Direct Analysis of Volatile Compounds in Real Time Using DART-MS (Part 1) - Analysis of Flavor Release from Chocolate-like Food
2015|Shimadzu|Aplikace
LAAN-A-LM-E082 Application News Liquid Chromatography Mass Spectrometry Direct Analysis of Volatile Compounds in Real Time Using DART-MS (Part 1) Analysis of Flavor Release from Chocolate-like Food C111 No. The release of flavor when food is masticated has attracted interest in…
Klíčová slova
carvone, carvoneload, loadheat, heatlimonene, limonenechocolate, chocolatevolatile, volatilecompounds, compoundsflavor, flavorsample, samplerelease, releasemrm, mrmfood, foodlike, liketemperature, temperaturetransition
Real-Time Analysis of Flavors Using DART and the ACQUITY QDa Mass Detector
2017|Waters|Aplikace
[ APPLICATION NOTE ] Real-Time Analysis of Flavors Using DART and the ACQUITY QDa Mass Detector Kari Organtini, Naren Meruva, and Gareth Cleland Waters Corporation, Milford, MA, USA APPLICATION BENEFITS ■■ ■■ INTRODUCTION Direct analysis of food flavors using Characterization…
Klíčová slova
dart, dartflavors, flavorschewing, chewingwhiskey, whiskeygum, gumtobacco, tobaccoqda, qdasampling, samplingreal, realmass, massanalysis, analysisflavor, flavorusing, usingnote, notesampled