Application Book Volume 3 - Food & Beverage
Příručky | | ShimadzuInstrumentace
Moderní potravinářská a nápojová analýza je klíčová pro zajištění bezpečnosti, souladu s legislativními limity a kvality pro spotřebitele. Různorodost matric (např. voda, pivo, víno, mléko, ovoce, čokoláda, med) a široké spektrum analytů (kontaminanty, pachové látky, těžké kovy, zbytkové pesticidy) vyžaduje pokročilé, citlivé a spolehlivé metody.
Tento soubor aplikací shrnuje příklady z oblasti „Food & Beverage“ od Shimadzu Europa GmbH (Application Book Volume 3). Prezentuje metody pro detekci a kvantifikaci kontaminantů (NDMA, mykotoxiny, pesticidy, bisfenol A, barviva), charakterizaci vůní a pachů, analýzu těžkých kovů i procesní kvalitu v nápojích (CO₂ v pivu, zbytky rozpouštědel) a potravinách (sacharidy, organické kyseliny, mastné kyseliny, bílkovinné aminokyseliny, TOC/TNb).
Shimadzu poskytuje komplexní portfolio přístrojů a metod pro potravinářskou a nápojovou analýzu od stopových kontaminantů až po sumární parametry a profilování chutí. Výše popsané přístupy umožňují moderním laboratořím plnit nejvyšší požadavky na kvalitu a bezpečnost výrobků.
GC, GC/MSD, SPME, GC/SQ, HPLC, LC/MS, LC/SQ
ZaměřeníPotraviny a zemědělství
VýrobceShimadzu
Souhrn
Význam tématu
Moderní potravinářská a nápojová analýza je klíčová pro zajištění bezpečnosti, souladu s legislativními limity a kvality pro spotřebitele. Různorodost matric (např. voda, pivo, víno, mléko, ovoce, čokoláda, med) a široké spektrum analytů (kontaminanty, pachové látky, těžké kovy, zbytkové pesticidy) vyžaduje pokročilé, citlivé a spolehlivé metody.
Cíle a přehled studie / článku
Tento soubor aplikací shrnuje příklady z oblasti „Food & Beverage“ od Shimadzu Europa GmbH (Application Book Volume 3). Prezentuje metody pro detekci a kvantifikaci kontaminantů (NDMA, mykotoxiny, pesticidy, bisfenol A, barviva), charakterizaci vůní a pachů, analýzu těžkých kovů i procesní kvalitu v nápojích (CO₂ v pivu, zbytky rozpouštědel) a potravinách (sacharidy, organické kyseliny, mastné kyseliny, bílkovinné aminokyseliny, TOC/TNb).
Použitá metodika a instrumentace
- Kapalinová a plynová chromatografie (HPLC, Fast GC), někdy hyphenovaná s MS a selektivními detektory (FID, ECD, ICP-, AAS-, TOC-, FTIR-, IC-detektory)
- HPLC-MS (LCMS-2010A) pro patulin v ovoci a fenoxyherbicidy
- GC-MS (GCMS-QP2010) pro NDMA v sladu, organofosfáty, pesticidy
- Fast GC-ECD/FID pro organochlor.pesticidy a mastné kyseliny (FAME)
- AAS (AA-6300) a ICP-OES (ICPE-9000) pro těžké kovy ve vodě a potravinách
- Ionická chromatografie (Suppressed IC) pro SO₂ ve víně
- TOC analyzátory (TOC-VCPH/VCSN) pro měření CO₂ v pivu a TOC/TNb v porodicích cukrové řepy
- FTIR (IRPrestige-21) pro analýzu povrchových lubrikantů korku
- HS-SPME-GC/MS a GC/FID pro profilování aroma matric
Hlavní výsledky a diskuse
- Citlivé stanovení kontaminantů v podppb-fg rozsahu (NDMA, mykotoxiny, pesticidy, bisfenol A, barviva) přispívá k ochraně zdraví
- Fast GC a multimodální detektory zkracují analýzy až 16× bez ztráty rozlišení
- Simultánní multi-elementární analýzy (AAS, ICP) a sumární parametry (TOC, TNb, IC) zvyšují provozní efektivitu
- Příklady HS-SPME a LRI-guided GCMS library ukazují spolehlivou identifikaci pachových složek
- Automatizace vzorkování a přípravy (autosamplery, ISP moduly) zkracuje dobu a snižuje chybovost
Přínosy a praktické využití metody
- Dodržování přísných EU limitů pro pesticidy, kontaminanty a těžké kovy ve vodě a potravinách
- Rychlejší a selektivnější alternativy k tradičním metodám (titrace, Kjeldahl)
- Úspora času a zdrojů při vysoké průchodnosti laboratoří
- Robustní, validovatelné a automatizovatelné postupy vhodné pro rutinní QA/QC
Budoucí trendy a možnosti využití
- Další miniaturizace a high-throughput platformy (micro-LC, nano-GC, SPME-IC online)
- Integrace chemometrie a umělé inteligence pro interpretaci komplexních dat
- Rozšíření databází LRI + MS pro volatilní a polární sloučeniny
- Online monitoring v procesu výroby potravin a nápojů (PAT) využívající FTIR/UV/IC senzory
Závěr
Shimadzu poskytuje komplexní portfolio přístrojů a metod pro potravinářskou a nápojovou analýzu od stopových kontaminantů až po sumární parametry a profilování chutí. Výše popsané přístupy umožňují moderním laboratořím plnit nejvyšší požadavky na kvalitu a bezpečnost výrobků.
Reference
- Application Book „Food & Beverage“, Shimadzu Europa GmbH, Duisburg, 2005
- ADAMS, R.P.: Identification of Essential Oil Components by GC/MS, 4th ed., Allured, 2007
- EN 12260: Determination of Bound Nitrogen (TNb) by Chemiluminescence
Podobná PDF
Secrets of science magazine 02/2024
2024|Shimadzu|Ostatní
02/2024 How to create a nervous system for infrastructural buildings Design and testing of distributed optical sensors and other diagnostic solutions Accelerating towards the future of drug discovery Using AI-led design and automated synthesis to speed up discovery of potential…
Klíčová slova
coumarin, coumarinpeakintelligence, peakintelligencediscovery, discoverywoodruff, woodruffswitch, switchinfrastructural, infrastructuralvoices, voicessensors, sensorsintegration, integrationnervous, nervousgcms, gcmsbuildings, buildingsdesign, designwater, waterwine
Shimadzu’s Total Support for Beer Analysis
2017|Shimadzu|Příručky
Shimadzu’s Total Support for Beer Analysis C10G-E049 Analytical and Testing Instruments for Beer Shimadzu’s Total Support for Beer Analysis World Map of Shimadzu Sales, Service, Manufacturing, and R&D Facilities Sales and Service Manufacturing R&D Shimadzu’s Total Support for Beer Analysis…
Klíčová slova
beer, beershimadzu, shimadzuanalysis, analysisbrewing, brewingtesting, testingtotal, totalsupport, supportacids, acidsmalt, maltinstruments, instrumentsalcohol, alcoholibu, ibucolor, colororganic, organicethanol
Shimadzu’s Total Support for Beer Analysis
2017|Shimadzu|Brožury a specifikace
Shimadzu’s Total Support for Beer Analysis C10G-E049 Analytical and Testing Instruments for Beer Shimadzu’s Total Support for Beer Analysis World Map of Shimadzu Sales, Service, Manufacturing, and R&D Facilities Sales and Service Manufacturing R&D Shimadzu’s Total Support for Beer Analysis…
Klíčová slova
beer, beershimadzu, shimadzuanalysis, analysisbrewing, brewingtesting, testingtotal, totalsupport, supportacids, acidsmalt, maltinstruments, instrumentsalcohol, alcoholibu, ibucolor, colororganic, organicethanol
Application Handbook Food, Beverages, Agriculture - Release 2
2012|Shimadzu|Příručky
Application Handbook Food, Beverages, Agriculture Release 2 Food, Beverages and Agriculture Regarding food, water, beverages and agricultural cropland, the increasing world population is one of the biggest challenges of mankind. How can access be provided to sufficient and safe food…
Klíčová slova
news, newsanalysis, analysismeasurement, measurementfood, foodusing, usingsample, samplewithout, withoutwater, watermrm, mrmacid, acidwere, wereflowrate, flowratemethod, methoddrinking, drinkingmin