Investigation of mycotoxins in different beers with several clean-up techniques using the Mycotoxin Screening System
Postery | 2017 | Shimadzu | AOACInstrumentace
Rakovinotvorné mykotoxiny se vyskytují v obilninách i v konečných produktech jako pivo, a proto je jejich rychlá a spolehlivá detekce klíčová pro ochranu zdraví.
Cílem práce bylo vyhodnotit použití Mycotoxin Screening System společnosti Shimadzu pro jednotný screening sedmi mykotoxinů v pivních vzorcích. Studie se zaměřila na aflatoxiny B1, B2, G1, G2, ochratoxin A, deoxynivalenol a nivalenol.
Implementace Shimadzu Mycotoxin Screening System poskytuje efektivní a ověřenou platformu pro kvantitativní analýzu mykotoxinů v pivu. Kombinace přímé extrakce, solid-phase clean-up a citlivé LC-detekce zajišťuje spolehlivost výsledků i rychlost zpracování.
HPLC
ZaměřeníPotraviny a zemědělství
VýrobceShimadzu
Souhrn
Význam tématu
Rakovinotvorné mykotoxiny se vyskytují v obilninách i v konečných produktech jako pivo, a proto je jejich rychlá a spolehlivá detekce klíčová pro ochranu zdraví.
Cíle a přehled studie / článku
Cílem práce bylo vyhodnotit použití Mycotoxin Screening System společnosti Shimadzu pro jednotný screening sedmi mykotoxinů v pivních vzorcích. Studie se zaměřila na aflatoxiny B1, B2, G1, G2, ochratoxin A, deoxynivalenol a nivalenol.
Použitá metodika a instrumentace
- Příprava vzorků: předúprava pomocí sorpčních kazet MultiSep 227 a 228 pro eliminaci matrice.
- Chromatografie: LC s fotodiodovou detekcí (PDA, Shimadzu LC-2040C 3D) a fluorescenční detektor (Rf-20AXs).
- Podmínky: separace na kolóně s mobilní fází upravenou pro optimální rozlišení všech analyzovaných látek. Kalibrace v rozmezí 2,5–25 µg/l, linearita R2 ≥ 0,97.
Hlavní výsledky a diskuse
- Detekovatelnost: všechny analyty bylo možné kvantifikovat pod nebo na úrovni evropských maximálních reziduálních hladin (MRL).
- Porovnání šarží piva: dvě testované šarže vykázaly odlišné hladiny mykotoxinů, avšak stále pod stanovenými limity EU.
- Citlivost: kombinace fluorescenční a PDA detekce umožnila nízké limity kvantifikace (LOQ) a spolehlivou identifikaci.
Přínosy a praktické využití metody
- Rychlá a bezpečná příprava vzorků i analýza bez nutnosti časově náročných kroků.
- Simultánní stanovení sedmi klíčových mykotoxinů v potravinářských matricích, zejména v pivu.
- Metoda vyhovuje požadavkům na kontrolu kvality a splňuje legislativní limity EU.
Budoucí trendy a možnosti využití
- Rozšíření aplikace testu na další potravinářské a nápojové matrici.
- Integrace automatizace pro vyšší průchodnost vzorků v rutiních laboratořích.
- Vývoj nových sorpčních kazet a detekčních modulů pro zvýšení citlivosti a selektivity.
Závěr
Implementace Shimadzu Mycotoxin Screening System poskytuje efektivní a ověřenou platformu pro kvantitativní analýzu mykotoxinů v pivu. Kombinace přímé extrakce, solid-phase clean-up a citlivé LC-detekce zajišťuje spolehlivost výsledků i rychlost zpracování.
Reference
- [1] European Food Safety Authority: přehled aflatoxinů.
- [2] Nařízení Komise (ES) č. 165/2010 ze dne 26. prosince 2010 – úprava nařízení 1881/2006 o aflatoxinech.
- [3] Nařízení Komise (ES) č. 105/2010 ze dne 5. února 2010 – úprava nařízení 1881/2006 o ochratoxinu A.
Podobná PDF
Investigation of mycotoxins in different beers with several clean-up techniques using the Mycotoxin Screening System
2017|Shimadzu|Postery
Investigation of mycotoxins in different beers with several clean-up techniques using the Mycotoxin Screening System Carola Schultz1; Philipp Jochems1, Robert Ludwig1, Gesa Schad1 1Shimadzu Europa GmbH, Duisburg, Germany 1. Introduction 3. Results Mycotoxins are secondary metabolites, produced by fungi and…
Klíčová slova
mycotoxins, mycotoxinsota, otaspiked, spikedniv, nivdon, donnon, nonregulated, regulatedeuropean, europeaninfestation, infestationproduced, producedcodex, codexnivalenol, nivalenolscreening, screeningfungi, fungideoxynivalenol
In food we trust – the passion of food analysis
2017|Shimadzu|Prezentace
Shimadzu Vendor Seminar In food we trust – the passion of food analysis Prague, 08.11.2017 Uwe Oppermann Shimadzu Europa GmbH, Duisburg Program In food we trust – the passion of food analysis Advanced beer aroma analysis: Erich Leitner, TU Graz,…
Klíčová slova
loq, loqbeer, beerderivatisation, derivatisationfood, foodglyphosate, glyphosatefmoc, fmoceuropean, europeansafe, saferegulations, regulationsweiss, weissanalysis, analysismycotoxin, mycotoxinregulated, regulatedarea, areapassion
[ APPLICATION NOTE ] LC-MS/MS Method Development and Validation for the Quantitative Determination of Regulated Mycotoxins in Cereal Grain Flours Using Simplified Sample Preparation Conditions on Xevo TQ-XS Nicola Dreolin and Sara Stead Waters Corporation, Wilmslow, UK APPLICATION BENEFITS INTRODUCTION…
Klíčová slova
oat, oatflour, flourmycotoxins, mycotoxinsota, otazea, zeamix, mixniv, nivdon, donregulated, regulatedmethod, methodvalidation, validationquantitative, quantitativexevo, xevocereal, cerealrsdr
Analytical techniques for determination of mycotoxins in barley, malt and beer: A review
2019||Vědecké články
KVASNÝ PRŮMYSL Kvasny prumysl (2019) 65: 46–57 https://doi.org/10.18832/kp2019.65.46 Analytical techniques for determination of mycotoxins in barley, malt and beer: A review Marek Pernica1*, Karim C. Piacentini2, Karolína Benešová1, Josef Čáslavský1,3, Sylvie Běláková1 1 2 3 Research Institute of Brewing and…
Klíčová slova
don, donbarley, barleymycotoxins, mycotoxinsbeer, beerzon, zonextraction, extractionliquid, liquidelisa, elisaota, otamycotoxin, mycotoxinmalting, maltingspe, spechromatography, chromatographyniv, nivtrichotecenes