Analysis of Biogenic Amines in Wine Using the Agilent 1290 Infinity II LC and Ultivo Triple Quadrupole LC/MS
Aplikace | 2020 | Agilent TechnologiesInstrumentace
Biogenní aminy se vyskytují ve fermentovaných potravinách a mohou signalizovat mikrobiální kontaminaci či nevhodné skladování. Vysoká koncentrace histaminu a tyraminu představuje zdravotní riziko. Přesná a spolehlivá analýza těchto látek je nezbytná pro zajištění bezpečnosti potravin, minimalizaci zdravotních rizik a splnění legislativních požadavků.
Zlepšení přípravy vzorků a aplikace stabilně označených standardů sníží maticové efekty a zvýší přesnost. Metoda je rozšiřitelná na další potravinářské matice, jako jsou sýry nebo uzeniny. Integrace s vysoce výkonnými LC systémy a pokročilou MS detekcí podpoří širší využití pro legislativní monitoring.
Přímá LC–MS/MS metoda s Agilent 1290 Infinity II a Ultivo LC/TQ poskytuje rychlou, citlivou a reprodukovatelnou analýzu biogenních aminů ve víně. Splňuje požadavky na linearitu, detekční limity i přesnost a je vhodná pro rutinní i výzkumné aplikace v potravinářské analytice.
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
ZaměřeníPotraviny a zemědělství
VýrobceAgilent Technologies
Souhrn
Význam tématu
Biogenní aminy se vyskytují ve fermentovaných potravinách a mohou signalizovat mikrobiální kontaminaci či nevhodné skladování. Vysoká koncentrace histaminu a tyraminu představuje zdravotní riziko. Přesná a spolehlivá analýza těchto látek je nezbytná pro zajištění bezpečnosti potravin, minimalizaci zdravotních rizik a splnění legislativních požadavků.
Cíle a přehled studie
- Ukázat proveditelnost přímé analýzy biogenních aminů ve víně bez chemické derivatizace.
- Demonstrovat využití Agilent 1290 Infinity II LC a Ultivo LC/TQ/MS pro citlivé, selektivní a rychlé stanovení.
- Vyhodnotit výkonové parametry metody, vč. linearity, mezí detekce, přesnosti a maticových efektů.
Použitá metodika a instrumentace
- Kapalná chromatografie: Agilent 1290 Infinity II s flexibilní pumpou, vzorkovačem s 40 µL hlavou a multicolumn termostatem.
- Chromatografická kolona: InfinityLab Poroshell 120 EC-C18 (2.1 × 50 mm, 2.7 µm).
- Iontová párná chromatografie s heptafluorbutyrovou kyselinou pro zlepšení retence a oddělení aminů.
- Hmotnostní spektrometrie: Agilent Ultivo LC/TQ s iontovým zdrojem Jet Stream v režimu pozitivní ionizace a dynamic MRM.
- Software: Agilent MassHunter Workstation (data acquisice, optimalizace ESI parametrů a kvantifikace).
Hlavní výsledky a diskuse
- Oddělení 15 biogenních aminů během 7 min s gradientem 2–30 % organické fáze umožňuje nízkou spotřebu rozpouštědel.
- Linearity kalibračních křivek R² ≥ 0.984, meze detekce v rozmezí 0.5–2 ng/mL.
- Přesnost area < 1 %, opakovatelnost retence < 0.24 % pro většinu sloučenin.
- V červeném víně Tempranillo jsou maticové efekty nízké (< 15 %), výjimkou je agmatin a norepinefrin s potlačením signálu okolo 50 %.
- Nejvyšší koncentrace zjištěné ve vzorku: putrescin 11.8 mg/L, histamin 2.5 mg/L, tyramin 2.06 mg/L, pod toxickými práhy EFSA.
Přínosy a praktické využití metody
- Zrušení derivatizace zkracuje dobu přípravy vzorku a snižuje náklady.
- Nízký tlak (< 400 bar) umožňuje použití základních LC systémů.
- Vysoká propustnost a automatizace vhodná pro rutinní kontroly kvality ve vinařstvích i potravinářských laboratořích.
Budoucí trendy a možnosti využití
Zlepšení přípravy vzorků a aplikace stabilně označených standardů sníží maticové efekty a zvýší přesnost. Metoda je rozšiřitelná na další potravinářské matice, jako jsou sýry nebo uzeniny. Integrace s vysoce výkonnými LC systémy a pokročilou MS detekcí podpoří širší využití pro legislativní monitoring.
Závěr
Přímá LC–MS/MS metoda s Agilent 1290 Infinity II a Ultivo LC/TQ poskytuje rychlou, citlivou a reprodukovatelnou analýzu biogenních aminů ve víně. Splňuje požadavky na linearitu, detekční limity i přesnost a je vhodná pro rutinní i výzkumné aplikace v potravinářské analytice.
Reference
- Scientific Opinion on Risk Based Control of Biogenic Amine Formation in Fermented Foods. EFSA Journal 2011, 9(10), 2393.
- Sentellas S; Núñez O; Saurina J. Recent Advances in the Determination of Biogenic Amines in Food Samples by (U)HPLC. J Agric Food Chem 2016, 64(41), 7667–7678.
- Kaufmann A; Maden K. Easy and Fast Method for the Determination of Biogenic Amines in Fish and Fish Products with Liquid Chromatography Coupled to Orbitrap Tandem Mass Spectrometry. J AOAC Int 2018, 101(2), 336–341.
- Häkkinen MR. Polyamine Analysis by LC-MS. Methods Mol Biol 2011, 720, 505–518.
- Landete JM et al. Biogenic Amines in Wines from Three Spanish Regions. J Agric Food Chem 2005, 53(4), 1119–1124.
Podobná PDF
HPLC determination of biogenic amines in beer
2022|Thermo Fisher Scientific|Aplikace
Application note | 000755 Food safety HPLC determination of biogenic amines in beer Authors Application benefits Michaela S. Scherz, Sylvia Grosse, • A sensitive reversed-phase HPLC method for the analysis of nine biogenic amines in beer Thermo Fisher Scientific, Germering,…
Klíčová slova
histamine, histaminephenylethylamine, phenylethylaminespermine, sperminecadaverine, cadaverinetyramine, tyramineputrescine, putrescineagmatine, agmatinetryptamine, tryptamineamines, aminesamq, amqbeer, beerspermidine, spermidineagmantine, agmantinebiogenic, biogenicamine
Analyze Biogenic Amines in Salmon and Shrimp by Capillary Electrophoresis-Tandem MS
2015|Agilent Technologies|Aplikace
Analyze Biogenic Amines in Salmon and Shrimp by Capillary Electrophoresis-Tandem MS Application Note Food Testing and Agriculture Authors Abstract Claudimir Lucio do Lago, Biogenic amines are important indicators of freshness and quality in food. This Vagner B. dos Santos, and…
Klíčová slova
spiking, spikingbiogenic, biogenicurocanic, urocanicagmatine, agmatinetryptamine, tryptaminespermine, sperminespermidine, spermidinecadaverine, cadaverinetyramine, tyramineputrescine, putrescineserotonin, serotoninhistamine, histamineshrimp, shrimpsalmon, salmonelectrophoresis
Determination of Biogenic Amines in Alcoholic Beverages by Ion Chromatography with Suppressed Conductivity and Integrated Pulsed Amperometric Detections
2016|Thermo Fisher Scientific|Aplikace
Application Note 182 Determination of Biogenic Amines in Alcoholic Beverages by Ion Chromatography with Suppressed Conductivity and Integrated Pulsed Amperometric Detections INTRODUCTION Biogenic amines are common in plants and animals, where they have important metabolic and physiological roles, such as…
Klíčová slova
biogenic, biogenicamines, aminesipad, ipadsuppressed, suppressedconductivity, conductivitytyramine, tyramineamperometric, amperometricdetection, detectioncabernet, cabernetalcoholic, alcoholicpulsed, pulsedwine, wineoff, offfound, foundbeverages
Food Safety Applications NotebookEnvironmental Contaminants - Environmental Contaminants
2012|Agilent Technologies|Příručky
• Biogenic Amines • Mycotoxins Food Safety Applications Notebook Environmental Contaminants Table of Contents Index of Analytes and Application Notes................................................................................................................................... 3 Introduction to Food Safety......................................................................................................................................................... 4 UltiMate 3000 UHPLC+ Systems.............................................................................................................................................. 5 IC and RFIC Systems.................................................................................................................................................................. 6 MS Instruments........................................................................................................................................................................... 7 Chromeleon…
Klíčová slova
biogenic, biogenicase, aseamines, aminesextraction, extractionsuppressed, suppressedipad, ipadconductivity, conductivityamperometric, amperometricaccelerated, accelerateddetermination, determinationfermented, fermentedpulsed, pulsedionpac, ionpacdetection, detectionamount