Quick Estimation of the Freshness and the Level of Putrefaction in Fish Meat Using Nexera™ Dual Injection System
Aplikace | 2020 | ShimadzuInstrumentace
Rychlé a spolehlivé hodnocení čerstvosti rybího masa je klíčové pro zajištění potravinové bezpečnosti a minimalizaci zdravotních rizik. Vysoký obsah vody a specifická struktura svaloviny ryb zvyšují náchylnost ke kazení. K-hodnota odrážející stupeň rozkladu ATP spolu se stanovením histaminu umožňuje komplexní posouzení čerstvosti a míry putrefakce.
Cílem byla implementace simultánní analýzy K-hodnoty a histaminu společně s aminokyselinami pomocí systému Nexera Dual Injection System. Studie demonstruje rychlou integraci obou metod v jednom běhu a ukládání výsledků do jednoho datového souboru pro snadnou správu a vyhodnocení.
Vzorky tuňáka byly připraveny deproteinací a extrakcí perchlorickou kyselinou s úpravou pH. Pro ATP-složky byla použita gradientní eluce, kde mobilní fáze A obsahovala vodu a acetonitril s fosforečnanem a triethylaminem, mobilní fáze B vyšší podíl acetonitrilu. Pro analýzu histaminu a 24 aminokyselin byla aplikována izokratická eluce s fosfátovým pufrem a směsí organických rozpouštědel. Automatická předkolonová derivatizace probíhala v menším vial s o-ftalaldehydem a 9-fluorenylmethyl chloroformátem.
Extrakční účinnost byla pro histamin a histidin v rozmezí 92–98 %. Kalibrační křivky pro 31 stanovených sloučenin vykazovaly lineární závislost s koeficientem r2 ≥ 0,999. Systém umožnil oddělení a detekci šesti ATP-složek, histaminu a dvaceti čtyř aminokyselin v jednom běhu. U vzorků tuňáka byl sledován nárůst K-hodnoty s dobou (0–6 dní) a teplotou skladování (4 °C, 25 °C). Histamin se vyskytl až ve vzorcích s vysokou K-hodnotou (např. aljašský tuňák po 6 dnech/4 °C: K 70,4 %, histamin 2,1 mg/100 g).
Metoda přináší zkrácení doby analýzy díky simultánnímu měření a automatizované derivatizaci, zjednodušuje přípravu vzorků a zajišťuje konzistentní intervaly mezi analýzami. Jeden datový soubor usnadňuje integraci výsledků a správu dat, což je výhodné pro laboratoře potravinové kontroly a QA/QC v průmyslu.
Systém Nexera Dual Injection System umožnil efektivní a spolehlivé simultánní stanovení K-hodnoty a histaminu společně s profilem aminokyselin. Metoda významně usnadňuje hodnocení čerstvosti a míry putrefakce v rybím masu, přináší rychlé výsledky a jednoduchou správu dat.
HPLC
ZaměřeníPotraviny a zemědělství
VýrobceShimadzu
Souhrn
Význam tématu
Rychlé a spolehlivé hodnocení čerstvosti rybího masa je klíčové pro zajištění potravinové bezpečnosti a minimalizaci zdravotních rizik. Vysoký obsah vody a specifická struktura svaloviny ryb zvyšují náchylnost ke kazení. K-hodnota odrážející stupeň rozkladu ATP spolu se stanovením histaminu umožňuje komplexní posouzení čerstvosti a míry putrefakce.
Cíle a přehled studie / článku
Cílem byla implementace simultánní analýzy K-hodnoty a histaminu společně s aminokyselinami pomocí systému Nexera Dual Injection System. Studie demonstruje rychlou integraci obou metod v jednom běhu a ukládání výsledků do jednoho datového souboru pro snadnou správu a vyhodnocení.
Použitá instrumentace
- Nexera Dual Injection System s fotodiode array detektorem (PDA) a fluorescenčním detektorem (FL)
- Kolony Shim-pack GIST C18 (100×3,0 mm, 3 μm) pro ATP-složky a Shim-pack Velox C18 (100×3,0 mm, 2,7 μm) pro histamin a aminokyseliny
- Autosampler SIL-40 s oddělenými racky pro reagencie, standardy a vzorky
- TORAST-H Glass Vial (1,5 mL a 150 µL) s nízkou adsorpcí pro automatickou derivatizaci
Použitá metodika
Vzorky tuňáka byly připraveny deproteinací a extrakcí perchlorickou kyselinou s úpravou pH. Pro ATP-složky byla použita gradientní eluce, kde mobilní fáze A obsahovala vodu a acetonitril s fosforečnanem a triethylaminem, mobilní fáze B vyšší podíl acetonitrilu. Pro analýzu histaminu a 24 aminokyselin byla aplikována izokratická eluce s fosfátovým pufrem a směsí organických rozpouštědel. Automatická předkolonová derivatizace probíhala v menším vial s o-ftalaldehydem a 9-fluorenylmethyl chloroformátem.
Hlavní výsledky a diskuse
Extrakční účinnost byla pro histamin a histidin v rozmezí 92–98 %. Kalibrační křivky pro 31 stanovených sloučenin vykazovaly lineární závislost s koeficientem r2 ≥ 0,999. Systém umožnil oddělení a detekci šesti ATP-složek, histaminu a dvaceti čtyř aminokyselin v jednom běhu. U vzorků tuňáka byl sledován nárůst K-hodnoty s dobou (0–6 dní) a teplotou skladování (4 °C, 25 °C). Histamin se vyskytl až ve vzorcích s vysokou K-hodnotou (např. aljašský tuňák po 6 dnech/4 °C: K 70,4 %, histamin 2,1 mg/100 g).
Přínosy a praktické využití metody
Metoda přináší zkrácení doby analýzy díky simultánnímu měření a automatizované derivatizaci, zjednodušuje přípravu vzorků a zajišťuje konzistentní intervaly mezi analýzami. Jeden datový soubor usnadňuje integraci výsledků a správu dat, což je výhodné pro laboratoře potravinové kontroly a QA/QC v průmyslu.
Budoucí trendy a možnosti využití
- Rozšíření metodiky na další typy potravinového materiálu
- Integrace s plně automatizovanými a online systémy monitorování kvality
- Využití umělé inteligence pro predikci a včasné varování před kazivostí
Závěr
Systém Nexera Dual Injection System umožnil efektivní a spolehlivé simultánní stanovení K-hodnoty a histaminu společně s profilem aminokyselin. Metoda významně usnadňuje hodnocení čerstvosti a míry putrefakce v rybím masu, přináší rychlé výsledky a jednoduchou správu dat.
Reference
- Usui Kazushige, Watanabe Etsuo Comparison of changes in freshness in fresh and frozen black marlin using the K-value Bulletin No 5 of the Kanagawa Prefectural Fisheries Technology Center 2012
Podobná PDF
Quick Estimation of the Freshness and the Level of Putrefaction in Fish Meat Using Nexera Dual Injection System
2020|Shimadzu|Aplikace
Application News No. High Performance Liquid Chromatography L554A Quick Estimation of the Freshness and the Level of Putrefaction in Fish Meat Using Nexera™ Dual Injection System –Simultaneous Analysis of ATP-Related Compounds, Histamine and Amino Acids in Fish Meat– The muscles…
Klíčová slova
histamine, histamineatp, atptuna, tunahxr, hxryellowfin, yellowfinacids, acidshistidine, histidineamino, aminocompounds, compoundsalanine, alanineimp, imprelated, relatedspoiled, spoiledanserine, anserinecarnosine
Analysis of Nucleic Acid Related Substances in Fish Meat and Automatic Calculation of Freshness (K Value) Using Multi-Data Report Function
2019|Shimadzu|Aplikace
LAAN-A-LC-E309 Application News No. L536 High Performance Liquid Chromatography Analysis of Nucleic Acid Related Substances in Fish Meat and Automatic Calculation of Freshness (K Value) Using Multi-Data Report Function Compared to the muscle tissue of livestock animals, the flesh of…
Klíčová slova
atp, atphxr, hxradp, adpimp, impamp, ampfreshness, freshnessfish, fishshellfish, shellfishvalue, valuetuna, tunaȝmol, ȝmolsupernatant, supernatantrelated, relatedmuscles, musclesnews
Ultra High Performance Liquid Chromatograph Shimadzu Nexera series - Technical Reports / Applications
2020|Shimadzu|Příručky
C190-E256 Ultra High Performance Liquid Chromatograph Nexera series Technical Reports / Applications The Nexera Series: Reinvent Your Workflow Just as the internet and smartphones have changed our lifestyles, and robots with AI capabilities continue to make our lives more convenient,…
Klíčová slova
acid, acidmau, mauanalysis, analysismobile, mobilemin, mincolumn, columnphase, phaseshim, shimnexera, nexerainjection, injectionpack, packorganic, organicatp, atpacids, acidspantothenate
Analysis of Foods Using Nexera™ Post-Column Amino Acid Analysis System
2020|Shimadzu|Aplikace
Application News No. High Performance Liquid Chromatography Analysis of Foods Using Nexera™ Post-Column Amino Acid Analysis System L568 Amino acids are essential nutrients that make up the proteins which form the human body. Analysis of amino acids has a long…
Klíčová slova
acid, acidalanine, alaninethreonine, threoninevaline, valineproline, prolineserine, serineglutamic, glutamicglycine, glycinemethionine, methionineisoleucine, isoleucineaspartic, asparticphenylalanine, phenylalaninetyrosine, tyrosineleucine, leucinegaba