Zvláštní pozornost je věnována studiím zabývajícím se interakcemi/degradacemi jednotlivých složek potravin, což může vést ke změnám nutriční hodnoty a/nebo senzorických vlastností. Velká část výzkumu se soustředí na hodnocení vlivu životního prostředí na člověka, hodnocení cest expozice různým skupinám látek, především v rámci lidského biologického monitoringu. V posledních letech jsou v rámci interdisciplinárního výzkumu aplikovány tzv. „omics“ technologie při posuzování in vivo/in vitro účinků vyvolaných biologicky aktivními látkami (zdraví prospěšnými, i toxickými).
Základní přehled studia
Na Ústavu analýzy potravin a výživy je možné studovat bakalářský, magisterský i doktorský studijní program.
Bakalářské studium
Magisterské studium
Doktorské studium
Ústav analýzy potravin a výživy se věnuje zejména výzkumu chemické bezpečnosti potravin a kvalitě a autenticitě potravin (odhalování falšování potravin).
CHEMICKÁ BEZPEČNOST POTRAVIN
Vývoj nových pokročilých postupů pro analýzu různých skupin kontaminantů v potravinách, krmivech a vzorcích životního prostředí; výzkum preventivních opatření a strategií vedoucích k jejich minimalizaci:
KVALITA A AUTENTICITA POTRAVIN (FALŠOVÁNÍ POTRAVIN)
Implementace nových analytických postupů pro charakterizaci a klasifikaci:
- Metabolomu: metody profilování nebo fingeprintu (otisky prstů) založené na použití hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením (ve spojení s kapalinovou (LC), plynovou (chromatografie) nebo ambientní Ms); pokročilé zpracování dat; identifikace markerů
- Biologicky aktivních látek: bioprospekce; necílová analýza (non-target pro screening) "neznámých" látek v rostlinách / mikroorganismech; identifikace látek využívajících techniku vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie
- Aromatické látky: kombinace instrumentální a senzorické analýzy; hodnocení založené na kombinaci analýzy pomocí plynové chromatrografie a olfaktometrické detekce
- Chemical Reactions in Food (CRF)
- Recent Advances in Food Analysis (RAFA)
- Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
- Chromatografické semináře
- Semináře Bezpečné výživy
Vědecké publikace
- provádění akreditovaných i neakreditovaných zkoušek a poskytování konzultací a expertíz v oblasti analýzy potravin, lihovin, potravních doplňků, zemědělských produktů, krmiv, složek životního prostředí a biologicky aktivních přírodních látek, včetně látek návykových,
- vývoj a validaci analytických metod a detekčních technik,
- organizaci a interpretaci mezilaboratorních testů a studií,
- účast na mezinárodní spolupráci v oblasti rozvoje a standardizace analytických metod (spolupráce s NMi a Evropskými referenčními laboratořemi pro potraviny),
- provádění výzkumné činnosti v oblasti analytických postupů, detekčních a separačních technik a chemické metrologie,
- provádění forenzních analýz a zpracování expertních posudků.