Přihlášení
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla
Den s vědcem: Chemička potravin Hajšlová si nekontroluje každé sousto a na trzích moc nenakupuje
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Martin Srb/Zuzana Marková
Jejím hlavním profesním zaměřením je chemie potravin, které se věnuje celou svou kariéru. Jaký je běžný den profesorky na pražské Vysoké škole chemicko-technologické?

Český rozhlas: Marián Vojtek: Profesorka Jana Hajšlová

Jejím hlavním profesním zaměřením je chemie potravin, které se věnuje celou svou kariéru. Jaký je běžný den profesorky na pražské Vysoké škole chemicko-technologické?

„Ráno, když se probudím, zavřu oči a začne se mi promítat, co všechno musím ten den udělat. A jediné, co si přeju, je, abych zase chvilinku mohla spát a nemusela na to myslet,“ říká chemička. Každý den totiž musí řešit smluvené schůzky, pracovní projekty, všemožné dotazy a v neposlední řadě také povinnosti pedagoga.

Někdy musí Jana Hajšlová odpovídat i na kuriózní dotazy. Jedním z nich byl třeba ten ohledně historie a složení žvýkaček.

Už v metru po cestě do práce Jana Hajšlová často otevírá notebook, aby se podívala na maily, které ještě nestihla přečíst. Denně jí totiž v e-mailové schránce přistane nespočet nových zpráv.

Kávu, kterou pije s kolegy chemiky, prý testování nepodrobuje. V tomto případě sází na korelaci kvality a ceny. I když ne vždycky se to nutně vyplatí, upozorňuje.

„Obecně výrobcům důvěřujeme. Tady je hodně dobrý dozor nad kvalitou potravin a není naše práce kontrolovat každé sousto,“ dodává s tím, že právě kontrole chemického složení potravin se u nás věnuje řada jejích bývalých studentů.

Pozor na vanilku

Do laboratoří VŠCHT se k přezkoumání často dostává nerutinní zboží. V současné době je to třeba vanilka. „To je komodita, která dnes velice stoupla v ceně a falšuje se,“ vysvětluje Hajšlová.

Nepoctiví zpracovatelé se například snaží prodat vanilku, z níž už je odčerpán přírodní vanilín – někdy ho nahradí umělým a někdy se ji snaží prodat „prázdnou“.

Farmářský trh nemusí splnit očekávání

Na otázku, zda má doma výhradně jen prověřené potraviny, odpovídá se smíchem: „Vůbec ne, můj manžel už je na to moje know-how úplně alergický. Snažím se mu třeba vysvětlovat, jak jsou párky nezdravé – on na to zase říká, že mu chutnají…“

Pokud jde o nakupování jídla, některých informací na obalech si profesorka chemie přeci jen všímá. „Nemám moc ráda věci s palmovým tukem a někdy se dívám na zemi původu – kupuji si hlavně české výrobky,“ říká.

Českým produktům věří také proto, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podle ní odvádí skutečně dobrou a kompetentní práci.

V souvislosti s kvalitou potravin upozorňuje třeba na projekt Potraviny na pranýři, kde mají lidé možnost podívat se na data k různému zboží, která poskytla přímo SZPI.

Na trzích podle svých slov příliš často nenakupuje. „Není to vždycky úplně tak, jak lidé očekávají. Na farmářských trzích se někdy hraje s lidskou psychikou – co je farmářské, je lepší než to z hypermarketu. Ale ne vždy prodejci dodrží to, co deklarují,“ vysvětluje.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Determination of cations and amines in hydrogen peroxide by ion chromatography using a RFIC (reagent-free) system

Aplikace
| 2017 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Den s vědcem: Chemička potravin Hajšlová si nekontroluje každé sousto a na trzích moc nenakupuje
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Martin Srb/Zuzana Marková
Jejím hlavním profesním zaměřením je chemie potravin, které se věnuje celou svou kariéru. Jaký je běžný den profesorky na pražské Vysoké škole chemicko-technologické?

Český rozhlas: Marián Vojtek: Profesorka Jana Hajšlová

Jejím hlavním profesním zaměřením je chemie potravin, které se věnuje celou svou kariéru. Jaký je běžný den profesorky na pražské Vysoké škole chemicko-technologické?

„Ráno, když se probudím, zavřu oči a začne se mi promítat, co všechno musím ten den udělat. A jediné, co si přeju, je, abych zase chvilinku mohla spát a nemusela na to myslet,“ říká chemička. Každý den totiž musí řešit smluvené schůzky, pracovní projekty, všemožné dotazy a v neposlední řadě také povinnosti pedagoga.

Někdy musí Jana Hajšlová odpovídat i na kuriózní dotazy. Jedním z nich byl třeba ten ohledně historie a složení žvýkaček.

Už v metru po cestě do práce Jana Hajšlová často otevírá notebook, aby se podívala na maily, které ještě nestihla přečíst. Denně jí totiž v e-mailové schránce přistane nespočet nových zpráv.

Kávu, kterou pije s kolegy chemiky, prý testování nepodrobuje. V tomto případě sází na korelaci kvality a ceny. I když ne vždycky se to nutně vyplatí, upozorňuje.

„Obecně výrobcům důvěřujeme. Tady je hodně dobrý dozor nad kvalitou potravin a není naše práce kontrolovat každé sousto,“ dodává s tím, že právě kontrole chemického složení potravin se u nás věnuje řada jejích bývalých studentů.

Pozor na vanilku

Do laboratoří VŠCHT se k přezkoumání často dostává nerutinní zboží. V současné době je to třeba vanilka. „To je komodita, která dnes velice stoupla v ceně a falšuje se,“ vysvětluje Hajšlová.

Nepoctiví zpracovatelé se například snaží prodat vanilku, z níž už je odčerpán přírodní vanilín – někdy ho nahradí umělým a někdy se ji snaží prodat „prázdnou“.

Farmářský trh nemusí splnit očekávání

Na otázku, zda má doma výhradně jen prověřené potraviny, odpovídá se smíchem: „Vůbec ne, můj manžel už je na to moje know-how úplně alergický. Snažím se mu třeba vysvětlovat, jak jsou párky nezdravé – on na to zase říká, že mu chutnají…“

Pokud jde o nakupování jídla, některých informací na obalech si profesorka chemie přeci jen všímá. „Nemám moc ráda věci s palmovým tukem a někdy se dívám na zemi původu – kupuji si hlavně české výrobky,“ říká.

Českým produktům věří také proto, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podle ní odvádí skutečně dobrou a kompetentní práci.

V souvislosti s kvalitou potravin upozorňuje třeba na projekt Potraviny na pranýři, kde mají lidé možnost podívat se na data k různému zboží, která poskytla přímo SZPI.

Na trzích podle svých slov příliš často nenakupuje. „Není to vždycky úplně tak, jak lidé očekávají. Na farmářských trzích se někdy hraje s lidskou psychikou – co je farmářské, je lepší než to z hypermarketu. Ale ne vždy prodejci dodrží to, co deklarují,“ vysvětluje.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Determination of cations and amines in hydrogen peroxide by ion chromatography using a RFIC (reagent-free) system

Aplikace
| 2017 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Den s vědcem: Chemička potravin Hajšlová si nekontroluje každé sousto a na trzích moc nenakupuje
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Martin Srb/Zuzana Marková
Jejím hlavním profesním zaměřením je chemie potravin, které se věnuje celou svou kariéru. Jaký je běžný den profesorky na pražské Vysoké škole chemicko-technologické?

Český rozhlas: Marián Vojtek: Profesorka Jana Hajšlová

Jejím hlavním profesním zaměřením je chemie potravin, které se věnuje celou svou kariéru. Jaký je běžný den profesorky na pražské Vysoké škole chemicko-technologické?

„Ráno, když se probudím, zavřu oči a začne se mi promítat, co všechno musím ten den udělat. A jediné, co si přeju, je, abych zase chvilinku mohla spát a nemusela na to myslet,“ říká chemička. Každý den totiž musí řešit smluvené schůzky, pracovní projekty, všemožné dotazy a v neposlední řadě také povinnosti pedagoga.

Někdy musí Jana Hajšlová odpovídat i na kuriózní dotazy. Jedním z nich byl třeba ten ohledně historie a složení žvýkaček.

Už v metru po cestě do práce Jana Hajšlová často otevírá notebook, aby se podívala na maily, které ještě nestihla přečíst. Denně jí totiž v e-mailové schránce přistane nespočet nových zpráv.

Kávu, kterou pije s kolegy chemiky, prý testování nepodrobuje. V tomto případě sází na korelaci kvality a ceny. I když ne vždycky se to nutně vyplatí, upozorňuje.

„Obecně výrobcům důvěřujeme. Tady je hodně dobrý dozor nad kvalitou potravin a není naše práce kontrolovat každé sousto,“ dodává s tím, že právě kontrole chemického složení potravin se u nás věnuje řada jejích bývalých studentů.

Pozor na vanilku

Do laboratoří VŠCHT se k přezkoumání často dostává nerutinní zboží. V současné době je to třeba vanilka. „To je komodita, která dnes velice stoupla v ceně a falšuje se,“ vysvětluje Hajšlová.

Nepoctiví zpracovatelé se například snaží prodat vanilku, z níž už je odčerpán přírodní vanilín – někdy ho nahradí umělým a někdy se ji snaží prodat „prázdnou“.

Farmářský trh nemusí splnit očekávání

Na otázku, zda má doma výhradně jen prověřené potraviny, odpovídá se smíchem: „Vůbec ne, můj manžel už je na to moje know-how úplně alergický. Snažím se mu třeba vysvětlovat, jak jsou párky nezdravé – on na to zase říká, že mu chutnají…“

Pokud jde o nakupování jídla, některých informací na obalech si profesorka chemie přeci jen všímá. „Nemám moc ráda věci s palmovým tukem a někdy se dívám na zemi původu – kupuji si hlavně české výrobky,“ říká.

Českým produktům věří také proto, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podle ní odvádí skutečně dobrou a kompetentní práci.

V souvislosti s kvalitou potravin upozorňuje třeba na projekt Potraviny na pranýři, kde mají lidé možnost podívat se na data k různému zboží, která poskytla přímo SZPI.

Na trzích podle svých slov příliš často nenakupuje. „Není to vždycky úplně tak, jak lidé očekávají. Na farmářských trzích se někdy hraje s lidskou psychikou – co je farmářské, je lepší než to z hypermarketu. Ale ne vždy prodejci dodrží to, co deklarují,“ vysvětluje.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Determination of cations and amines in hydrogen peroxide by ion chromatography using a RFIC (reagent-free) system

Aplikace
| 2017 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Den s vědcem: Chemička potravin Hajšlová si nekontroluje každé sousto a na trzích moc nenakupuje
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Martin Srb/Zuzana Marková
Jejím hlavním profesním zaměřením je chemie potravin, které se věnuje celou svou kariéru. Jaký je běžný den profesorky na pražské Vysoké škole chemicko-technologické?

Český rozhlas: Marián Vojtek: Profesorka Jana Hajšlová

Jejím hlavním profesním zaměřením je chemie potravin, které se věnuje celou svou kariéru. Jaký je běžný den profesorky na pražské Vysoké škole chemicko-technologické?

„Ráno, když se probudím, zavřu oči a začne se mi promítat, co všechno musím ten den udělat. A jediné, co si přeju, je, abych zase chvilinku mohla spát a nemusela na to myslet,“ říká chemička. Každý den totiž musí řešit smluvené schůzky, pracovní projekty, všemožné dotazy a v neposlední řadě také povinnosti pedagoga.

Někdy musí Jana Hajšlová odpovídat i na kuriózní dotazy. Jedním z nich byl třeba ten ohledně historie a složení žvýkaček.

Už v metru po cestě do práce Jana Hajšlová často otevírá notebook, aby se podívala na maily, které ještě nestihla přečíst. Denně jí totiž v e-mailové schránce přistane nespočet nových zpráv.

Kávu, kterou pije s kolegy chemiky, prý testování nepodrobuje. V tomto případě sází na korelaci kvality a ceny. I když ne vždycky se to nutně vyplatí, upozorňuje.

„Obecně výrobcům důvěřujeme. Tady je hodně dobrý dozor nad kvalitou potravin a není naše práce kontrolovat každé sousto,“ dodává s tím, že právě kontrole chemického složení potravin se u nás věnuje řada jejích bývalých studentů.

Pozor na vanilku

Do laboratoří VŠCHT se k přezkoumání často dostává nerutinní zboží. V současné době je to třeba vanilka. „To je komodita, která dnes velice stoupla v ceně a falšuje se,“ vysvětluje Hajšlová.

Nepoctiví zpracovatelé se například snaží prodat vanilku, z níž už je odčerpán přírodní vanilín – někdy ho nahradí umělým a někdy se ji snaží prodat „prázdnou“.

Farmářský trh nemusí splnit očekávání

Na otázku, zda má doma výhradně jen prověřené potraviny, odpovídá se smíchem: „Vůbec ne, můj manžel už je na to moje know-how úplně alergický. Snažím se mu třeba vysvětlovat, jak jsou párky nezdravé – on na to zase říká, že mu chutnají…“

Pokud jde o nakupování jídla, některých informací na obalech si profesorka chemie přeci jen všímá. „Nemám moc ráda věci s palmovým tukem a někdy se dívám na zemi původu – kupuji si hlavně české výrobky,“ říká.

Českým produktům věří také proto, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podle ní odvádí skutečně dobrou a kompetentní práci.

V souvislosti s kvalitou potravin upozorňuje třeba na projekt Potraviny na pranýři, kde mají lidé možnost podívat se na data k různému zboží, která poskytla přímo SZPI.

Na trzích podle svých slov příliš často nenakupuje. „Není to vždycky úplně tak, jak lidé očekávají. Na farmářských trzích se někdy hraje s lidskou psychikou – co je farmářské, je lepší než to z hypermarketu. Ale ne vždy prodejci dodrží to, co deklarují,“ vysvětluje.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Determination of cations and amines in hydrogen peroxide by ion chromatography using a RFIC (reagent-free) system

Aplikace
| 2017 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

České potraviny jsou bezpečné. Překvapuje mne, co najdeme u dovážených, říká expertka

Lidé někdy platí za to, co vůbec v potravině není. Podle vědecké špičky v oblasti analýzy potravin má však Česko bezpečné jídlo.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.