LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
Vědavýzkum.cz
Cílem portálu Vědavýzkum.cz je uveřejňovat relevantní, přehledné a aktuální informace o výzkumu, vývoji a inovacích a navazujících oblastech (ochrana duševního vlastnictví, transfer technologií a znalostí, komercializace, spolupráce s aplikační sférou atd.) pro nejširší cílovou skupinu.
Tagy
Článek
Různé
Logo of LinkedIn

Vědeckotechnické parky: Brno a Olomouc

Čt, 11.4.2024
| Originální článek z: Vědavýzkum.cz/Martina Kurfirstová, Vendula Lužná
Představení funkčních vědeckotechnických parků (VTP) v Brně a v Olomouci.
- **Foto:** Vědavýzkum.cz Vědeckotechnické parky: Brno a Olomouc
  • Foto: Vědavýzkum.cz Vědeckotechnické parky: Brno a Olomouc

V úvodním článku k tématu vědeckotechnických parků (VTP) jsme popsali, co by měl park splňovat, aby byl dlouhodobě udržitelný a plnil roli, kterou si pod tímto označením představujeme – umožňoval propojení univerzit, výzkumných ústavů a firem a veřejného sektoru, a tím napomáhal vzniku a rozvoji inovačně založených firem a umožnil přenos zkušeností mezi akademickou a firemní sférou. Nyní představíme funkční VTP v Brně a v Olomouci.

Přestože většina vědeckotechnických parků (VTP), které v Česku postupně vznikaly, tuto myšlenku nenaplňovala a často tak zanikly, nalezneme mezi nimi i příklady dobré praxe. Mezi takové patří především VTP v Brně a Olomouci, se kterými máme i dobrou zkušenost v rychlé a vstřícné komunikaci, a dále VTP v Ostravě a Plzni. Zástupců těchto parků jsme se zeptali na jejich fungování, provoz a financování, v tomto článku představujeme Brno a Olomouc.

Technologický park Brno

Technologický park Brno, a.s. je nejzavedenějším vědeckotechnickým parkem, který vznikl už v roce 1993. Vznikl jako PPP projekt: město Brno věnovalo do projektu pozemky na 200 let a privátní sektor, britská společnost Bovis, vložila do projektu hodnotu pozemků ve finančním vyjádření. U vzniku parku stál Roderick James Barker, který byl 24 let i ředitelem Technology parku. Společnost Bovis (resp. její nástupnická společnost Istithmar P&O Estates) postupně opustila své aktivity v Evropě a prodala svůj podíl. Majoritním vlastníkem zůstalo město Brno, partnerem je Vysoké učení technické v Brně (VUT), které má jednu prioritní akcii.

Vědavýzkum.cz/Tomáš Malý: Technologický park Brno

Smyslem založení parku v roce 1993 bylo přilákat zaměstnavatele, které město Brno ztrácelo ve velkém (především z oblasti oděvního průmyslu) a bylo potřeba přeorientovat směr zaměstnanecké politiky města. Vznikl nápad na vybudování technologického parku, ve kterém by sídlily technologické firmy, které by dávaly práci lidem z Brna a okolí. Dnes v parku pracuje přibližně 7 000 lidí. Technology park nečerpal žádnou formu veřejné podpory, vznikl bez dotací. Plně soběstačný, na dotacích nezávislý je Technology park Brno i v současnosti, za svou existenci vygeneroval více než 1 mld. Kč zisku po zdanění.

Vybudováním parku vznikla de facto celá nová čtvrť, došlo ke scelení více jak 800 parcel, na kterých se vystavělo 14 budov o celkové ploše více jak 60 000 m². V současné době má park rozlohu 135 000 m², vybudováno bylo více než 63 000 m² k pronájmu. Čtvrť je doplněná novou infrastrukturou zahrnující dopravní spojení, restaurační a další služby.

Po dobu více než 30 let existence parku v něm pracují tisíce lidí ve vysoce inovativních firmách. Technologický park byl v posledních letech plný z více než 95 %. Zasídlených firem je dnes v parku více než 40, jedná se především o technologické firmy zabývající se automatizací, robotizací, aerospace technikou, IT, potravinářstvím, strojírenstvím nebo elektrotechnikou.

Z hlediska vědy a výzkumu park přináší unikátní prostory, které dříve sloužily pro elektronové mikroskopy, dnes pro oblast kosmonautiky a letectví. Všechny společnosti v Technologickém parku nějak spolupracují s vysokými školami. „Nejužší spolupráci vidíme v současné chvíli například v oblasti aerospace, kdy studenti chodí do firem, odborníci chodí učit do škol a společně vznikl i nový studijní obor. Tato úzká vazba mezi privátním a akademickým sektorem přispívá ke kvalitě studia a dynamičtějšímu rozvoji celého oboru v rámci ČR,“ uvádí Jitka Sládková, zodpovědná za rozvoj a marketing parku. Technology park nemá stanovenou podmínku, že by společnosti mohly být v prostorách VTP v pronájmu jen po omezenou dobu a poté park opustit.

Park působí jako otevřená laboratoř – místo, kde lze pilotně ověřovat nové technologie. Dle vyjádření vedení parku lze jeho přínos spatřovat i v ESG, což jsou metody řízení firem v různých oblastech (sociální, environmentální apod.). V obou zmíněných oblastech dostal Technologický park Brno v roce 2022 a 2023 několik ocenění. Technology park Brno je jako jediný z českých vědeckotechnických parků členem Světové asociace vědeckotechnických parků (IASP).

Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci (VTP UP)

Tento VTP byl založen v roce 2000 pod názvem Centrum pro inovaci a transfer technologií UP, patří tedy spíše k těm starším VTP v ČR. První prostory, ve kterých VTP UP tehdy sídlil, nechala zrekonstruovat Univerzita Palackého v Olomouci (UP) za finanční pomoci vlády České republiky a evropských dotací. V současné době je VTP UP financován z pronájmů, projektů, komerční činnosti a sponzoringu. Přestože v minulosti byl do aktivit VTP UP zapojen také Olomoucký kraj a město Olomouc, v současné době je jediným zřizovatelem Univerzita Palackého v Olomouci.

Vědavýzkum.cz: Envelopa Hub

Nyní disponuje VTP UP čtyřmi budovami o celkové ploše 9 351 m², z nichž nejnovější – Envelopa Hub – byla otevřena v září loňského roku. Důležitým faktorem pro životaschopnost tohoto VTP je fakt, že je zřizovatelem přímo univerzita a přirozeně zde tak může docházet k propojení akademického a soukromého sektoru.

Své služby VTP UP cílí zejména na zaměstnance a studenty univerzity. Ty motivuje k podnikavosti například prostřednictvím soutěže Podnikavá hlava o nejlepší podnikatelský nápad. Prostřednictvím UP Business Campu se zase snaží předat podnikatelské komunitě nejnovější trendy ze světa businessu, v loňském roce se tak například zaměřili na umělou inteligenci a její využití v podnikání. VTP UP se také snaží zpřístupnit univerzitní know-how veřejnosti.

VTP UP nabízí například mentoring v oblasti podnikání, pomáhá zajišťovat ochranu duševního vlastnictví, komercializaci a transfer technologií: zakládat a podporovat spin-off společnostii a startupy. Dále zde nabízejí prostory k pronájmu pro začínající podniky (v Envelopa Hub je to momentálně například zázemí pro firmy zaměřené na optiku, zdravotnictví, nové materiály či informační technologie). A nabízejí též specializované služby, jako je např. 3D tisk a skenování v centru UPrint 3D nebo digitální inovační hub DIGI2Health, který sídlí právě v nedávno otevřené budově Envelopa Hub a jehož hlavním cílem je urychlovat zavádění medicínských poznatků do praxe.

Vedle kanceláří a co-workingových prostor disponuje VTP UP také polovýrobními prostory a laboratořemi s cílem umožnit sdílení know-how mezi klienty. Přestože v parku zaznamenali pokles poptávky o pronájmy během covidové pandemie, dlouhodobě je vytíženost nabízených prostor kolem 95 %, připravují proto výstavbu další budovy v centru Olomouce za podpory dotace z programu Integrované územní strategie (ITI) Olomoucké aglomerace.

Dlouhodobým cílem VTP UP je navýšení počtu spin-off firem vzniklých na UP, jejich inkubace a dlouhodobá podpora. S ostatními VTP komunikuje VTP UP prostřednictvím Společnosti vědeckotechnických parků ČR (SVTP), jehož je členem.

Vědavýzkum.cz
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Sulfites in Food and Beverages Using Single Quadrupole Mass Spectrometer

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Deeper proteome coverage and faster throughput for single-cell samples on the Orbitrap Astral mass spectrometer

Technické články
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
LC/Orbitrap, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Proteomika

Purity quantification of tris(hydroxymethyl)aminomethane (TRIS) with IC

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitation of N-Nitroso-Propranolol in Drug Substance using LC-MS/MS

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza

Analysis of PFAS by EPA Methods 533, 537.1, and 8327

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
Standardy
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ANALYTIKA: Setkejte se s námi na veletrzích a konferencích

Využít odborného poradenství odborníků ze společnosti ANALYTIKA můžete i osobně na letošních konferencích a výstavách. Kde se uvidíme?
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Laboratorní stanovení mykotoxinů v ALS Czech Republic

Akreditované laboratoře ALS Czech Republic poskytují analýzy obsahu mykotoxinů v potravinách a krmivech. Našim zákazníkům nabízíme stanovení parametrů v cenově výhodných balíčcích služeb.
ALS Czech Republic
more

Článek | Různé

S udržitelností u veřejných zakázek záleží na financování

Veřejné zakázky jsou diskutovaným tématem. Ekonom Vítězslav Titl zkoumá jejich kvalitu v kontextu udržitelnosti, korupce, politického vlivu a využití machine learning a umělé inteligence.
Forum: magazín Univerzity Karlovy
more

Článek | Produkt

Wiley vydal AntiBase Library 2024 - nejnovější verzi Wileyho knihovny pro identifikaci přírodních látek

Tato knihovna je účinným nástrojem pro screening látek v oblastech metabolomiky a drug discovery. Nyní poskytuje přístup k více než 95 000 přírodních produktů.
LabRulez
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Sulfites in Food and Beverages Using Single Quadrupole Mass Spectrometer

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Deeper proteome coverage and faster throughput for single-cell samples on the Orbitrap Astral mass spectrometer

Technické články
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
LC/Orbitrap, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Proteomika

Purity quantification of tris(hydroxymethyl)aminomethane (TRIS) with IC

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitation of N-Nitroso-Propranolol in Drug Substance using LC-MS/MS

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza

Analysis of PFAS by EPA Methods 533, 537.1, and 8327

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
Standardy
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ANALYTIKA: Setkejte se s námi na veletrzích a konferencích

Využít odborného poradenství odborníků ze společnosti ANALYTIKA můžete i osobně na letošních konferencích a výstavách. Kde se uvidíme?
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Laboratorní stanovení mykotoxinů v ALS Czech Republic

Akreditované laboratoře ALS Czech Republic poskytují analýzy obsahu mykotoxinů v potravinách a krmivech. Našim zákazníkům nabízíme stanovení parametrů v cenově výhodných balíčcích služeb.
ALS Czech Republic
more

Článek | Různé

S udržitelností u veřejných zakázek záleží na financování

Veřejné zakázky jsou diskutovaným tématem. Ekonom Vítězslav Titl zkoumá jejich kvalitu v kontextu udržitelnosti, korupce, politického vlivu a využití machine learning a umělé inteligence.
Forum: magazín Univerzity Karlovy
more

Článek | Produkt

Wiley vydal AntiBase Library 2024 - nejnovější verzi Wileyho knihovny pro identifikaci přírodních látek

Tato knihovna je účinným nástrojem pro screening látek v oblastech metabolomiky a drug discovery. Nyní poskytuje přístup k více než 95 000 přírodních produktů.
LabRulez
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Sulfites in Food and Beverages Using Single Quadrupole Mass Spectrometer

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Deeper proteome coverage and faster throughput for single-cell samples on the Orbitrap Astral mass spectrometer

Technické články
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
LC/Orbitrap, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Proteomika

Purity quantification of tris(hydroxymethyl)aminomethane (TRIS) with IC

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitation of N-Nitroso-Propranolol in Drug Substance using LC-MS/MS

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza

Analysis of PFAS by EPA Methods 533, 537.1, and 8327

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
Standardy
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ANALYTIKA: Setkejte se s námi na veletrzích a konferencích

Využít odborného poradenství odborníků ze společnosti ANALYTIKA můžete i osobně na letošních konferencích a výstavách. Kde se uvidíme?
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Laboratorní stanovení mykotoxinů v ALS Czech Republic

Akreditované laboratoře ALS Czech Republic poskytují analýzy obsahu mykotoxinů v potravinách a krmivech. Našim zákazníkům nabízíme stanovení parametrů v cenově výhodných balíčcích služeb.
ALS Czech Republic
more

Článek | Různé

S udržitelností u veřejných zakázek záleží na financování

Veřejné zakázky jsou diskutovaným tématem. Ekonom Vítězslav Titl zkoumá jejich kvalitu v kontextu udržitelnosti, korupce, politického vlivu a využití machine learning a umělé inteligence.
Forum: magazín Univerzity Karlovy
more

Článek | Produkt

Wiley vydal AntiBase Library 2024 - nejnovější verzi Wileyho knihovny pro identifikaci přírodních látek

Tato knihovna je účinným nástrojem pro screening látek v oblastech metabolomiky a drug discovery. Nyní poskytuje přístup k více než 95 000 přírodních produktů.
LabRulez
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Sulfites in Food and Beverages Using Single Quadrupole Mass Spectrometer

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/SQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Deeper proteome coverage and faster throughput for single-cell samples on the Orbitrap Astral mass spectrometer

Technické články
| 2024 | Thermo Fisher Scientific
Instrumentace
LC/Orbitrap, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/MS
Výrobce
Thermo Fisher Scientific
Zaměření
Proteomika

Purity quantification of tris(hydroxymethyl)aminomethane (TRIS) with IC

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitation of N-Nitroso-Propranolol in Drug Substance using LC-MS/MS

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza

Analysis of PFAS by EPA Methods 533, 537.1, and 8327

Příručky
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
Standardy
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ANALYTIKA: Setkejte se s námi na veletrzích a konferencích

Využít odborného poradenství odborníků ze společnosti ANALYTIKA můžete i osobně na letošních konferencích a výstavách. Kde se uvidíme?
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Laboratorní stanovení mykotoxinů v ALS Czech Republic

Akreditované laboratoře ALS Czech Republic poskytují analýzy obsahu mykotoxinů v potravinách a krmivech. Našim zákazníkům nabízíme stanovení parametrů v cenově výhodných balíčcích služeb.
ALS Czech Republic
more

Článek | Různé

S udržitelností u veřejných zakázek záleží na financování

Veřejné zakázky jsou diskutovaným tématem. Ekonom Vítězslav Titl zkoumá jejich kvalitu v kontextu udržitelnosti, korupce, politického vlivu a využití machine learning a umělé inteligence.
Forum: magazín Univerzity Karlovy
more

Článek | Produkt

Wiley vydal AntiBase Library 2024 - nejnovější verzi Wileyho knihovny pro identifikaci přírodních látek

Tato knihovna je účinným nástrojem pro screening látek v oblastech metabolomiky a drug discovery. Nyní poskytuje přístup k více než 95 000 přírodních produktů.
LabRulez
more
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.