Přihlášení
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla
Jste alergičtí na pšenici? Pozor také na rýži!
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: PřF UK
Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let.

Pixabay

Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let. U lidí, trpících potravinovou alergií, vyvolává konzumace určité složky potravy aktivaci imunitního systému, při níž se uplatňují protilátky typu IgE. Důsledkem bývá například ekzém, kopřivka, otok jazyka, astma, zvracení, průjmy nebo bolesti a křeče břicha. Mezi hlavní alergeny, podílející se na cca 90% alergických reakcí, se řadí mléko, vajíčka, pšenice, burské oříšky, sója a ryby. Pacientům trpícím alergiemi na složky potravin pak bývá doporučována alternativní dieta založená na rýži, která je obecně považována za hypoalergenní potravinu. Studie z posledních let však dokládají, že právě rýže může nezřídka způsobovat celé spektrum alergických reakcí.

Tématu alergie na rýži se blíže věnuje článek, jehož spoluautorem je Jaroslav Goliáš z Katedry buněčné biologie PřF UK. Cílem práce bylo nalezení a charakterizace rýžových proteinů, schopných vyvolat alergickou reakci u pacientů s potravinovou nebo pylovou alergií. Zkoumané vzorky pocházely ze syrové nebo uvařené rýže, byly rozděleny pomocí proteomických elektroforetických technik a poté vědci zjišťovali reaktivitu rýžových proteinů s protilátkami obsaženými v séru alergických pacientů. Proteiny, které byly těmito protilátkami rozeznávány, byly identifikovány pomocí hmotnostní spektrometrie.

Ukázalo se, že řada rýžových proteinů (například některé typy glutelinů) reaguje s IgE protilátkami přítomnými u pacientů s alergií na potraviny; u pacientů s pylovou alergií byl tento efekt slabší a u zdravých jedinců alergická reakce nebyla zaznamenána. U osob, jejichž protilátky vykazovaly vysokou reaktivitu na rýžové extrakty, byla alergenicita rýže potvrzena také pomocí testu aktivace bazofilů (BAT) a kožního alergického testu (SPT). Metodou hmotnostní spektrometrie pak vědci identifikovali šest dosud nepopsaných potenciálních rýžových alergenů.Z výsledků této studie vyplývá, že by bylo vhodné předem otestovat, zda pacienti alergičtí například na pšenici netrpí rovněž alergií na rýži, a případně tuto obilovinu vyřadit z jejich jídelníčku. Zajímají vás podrobnosti? Najdete je ve výše zmíněném článku.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
 

Mohlo by Vás zajímat

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System - PRODUCT SPECIFICATIONS

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Determination of cations and amines in hydrogen peroxide by ion chromatography using a RFIC (reagent-free) system

Aplikace
| 2017 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Rozhovor | Zdraví

Odhalit Crohnovu chorobu jen z dechu? I to dokáže hmotnostní spektrometrie

Diagnóza Crohnovy choroby vyžaduje nepříjemné kolonoskopické vyšetření. Díky výzkumu českých vědců bude v některých případech stačit jen analýza dechu.
Článek | Akademie

Elektroforéza – úspěšná analytická metoda

Vznik elektroforézy jako analytické separační metody je datován do roku 1937, kdy Arne Tiselius publikoval práci o elektroforetické separaci proteinů v krevním séru.
Článek | Osobnosti

Chat s osobností - Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.

Záznam chatu ze středy 24. října 2007 od 18:00
Video | Článek

Planeta věda - Hmotnostní spektrometrie

Tento díl Planety věda se bude věnovat hmotnostní spektrometrii. Podívejte se záznam pořadu a názor prof. Havlíčka z MBÚ v roce 2006. Byly jeho představy o dalším vývoji hmotnostních spektrometrů správné?
Jste alergičtí na pšenici? Pozor také na rýži!
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: PřF UK
Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let.

Pixabay

Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let. U lidí, trpících potravinovou alergií, vyvolává konzumace určité složky potravy aktivaci imunitního systému, při níž se uplatňují protilátky typu IgE. Důsledkem bývá například ekzém, kopřivka, otok jazyka, astma, zvracení, průjmy nebo bolesti a křeče břicha. Mezi hlavní alergeny, podílející se na cca 90% alergických reakcí, se řadí mléko, vajíčka, pšenice, burské oříšky, sója a ryby. Pacientům trpícím alergiemi na složky potravin pak bývá doporučována alternativní dieta založená na rýži, která je obecně považována za hypoalergenní potravinu. Studie z posledních let však dokládají, že právě rýže může nezřídka způsobovat celé spektrum alergických reakcí.

Tématu alergie na rýži se blíže věnuje článek, jehož spoluautorem je Jaroslav Goliáš z Katedry buněčné biologie PřF UK. Cílem práce bylo nalezení a charakterizace rýžových proteinů, schopných vyvolat alergickou reakci u pacientů s potravinovou nebo pylovou alergií. Zkoumané vzorky pocházely ze syrové nebo uvařené rýže, byly rozděleny pomocí proteomických elektroforetických technik a poté vědci zjišťovali reaktivitu rýžových proteinů s protilátkami obsaženými v séru alergických pacientů. Proteiny, které byly těmito protilátkami rozeznávány, byly identifikovány pomocí hmotnostní spektrometrie.

Ukázalo se, že řada rýžových proteinů (například některé typy glutelinů) reaguje s IgE protilátkami přítomnými u pacientů s alergií na potraviny; u pacientů s pylovou alergií byl tento efekt slabší a u zdravých jedinců alergická reakce nebyla zaznamenána. U osob, jejichž protilátky vykazovaly vysokou reaktivitu na rýžové extrakty, byla alergenicita rýže potvrzena také pomocí testu aktivace bazofilů (BAT) a kožního alergického testu (SPT). Metodou hmotnostní spektrometrie pak vědci identifikovali šest dosud nepopsaných potenciálních rýžových alergenů.Z výsledků této studie vyplývá, že by bylo vhodné předem otestovat, zda pacienti alergičtí například na pšenici netrpí rovněž alergií na rýži, a případně tuto obilovinu vyřadit z jejich jídelníčku. Zajímají vás podrobnosti? Najdete je ve výše zmíněném článku.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
 

Mohlo by Vás zajímat

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System - PRODUCT SPECIFICATIONS

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Determination of cations and amines in hydrogen peroxide by ion chromatography using a RFIC (reagent-free) system

Aplikace
| 2017 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Rozhovor | Zdraví

Odhalit Crohnovu chorobu jen z dechu? I to dokáže hmotnostní spektrometrie

Diagnóza Crohnovy choroby vyžaduje nepříjemné kolonoskopické vyšetření. Díky výzkumu českých vědců bude v některých případech stačit jen analýza dechu.
Článek | Akademie

Elektroforéza – úspěšná analytická metoda

Vznik elektroforézy jako analytické separační metody je datován do roku 1937, kdy Arne Tiselius publikoval práci o elektroforetické separaci proteinů v krevním séru.
Článek | Osobnosti

Chat s osobností - Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.

Záznam chatu ze středy 24. října 2007 od 18:00
Video | Článek

Planeta věda - Hmotnostní spektrometrie

Tento díl Planety věda se bude věnovat hmotnostní spektrometrii. Podívejte se záznam pořadu a názor prof. Havlíčka z MBÚ v roce 2006. Byly jeho představy o dalším vývoji hmotnostních spektrometrů správné?
Jste alergičtí na pšenici? Pozor také na rýži!
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: PřF UK
Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let.

Pixabay

Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let. U lidí, trpících potravinovou alergií, vyvolává konzumace určité složky potravy aktivaci imunitního systému, při níž se uplatňují protilátky typu IgE. Důsledkem bývá například ekzém, kopřivka, otok jazyka, astma, zvracení, průjmy nebo bolesti a křeče břicha. Mezi hlavní alergeny, podílející se na cca 90% alergických reakcí, se řadí mléko, vajíčka, pšenice, burské oříšky, sója a ryby. Pacientům trpícím alergiemi na složky potravin pak bývá doporučována alternativní dieta založená na rýži, která je obecně považována za hypoalergenní potravinu. Studie z posledních let však dokládají, že právě rýže může nezřídka způsobovat celé spektrum alergických reakcí.

Tématu alergie na rýži se blíže věnuje článek, jehož spoluautorem je Jaroslav Goliáš z Katedry buněčné biologie PřF UK. Cílem práce bylo nalezení a charakterizace rýžových proteinů, schopných vyvolat alergickou reakci u pacientů s potravinovou nebo pylovou alergií. Zkoumané vzorky pocházely ze syrové nebo uvařené rýže, byly rozděleny pomocí proteomických elektroforetických technik a poté vědci zjišťovali reaktivitu rýžových proteinů s protilátkami obsaženými v séru alergických pacientů. Proteiny, které byly těmito protilátkami rozeznávány, byly identifikovány pomocí hmotnostní spektrometrie.

Ukázalo se, že řada rýžových proteinů (například některé typy glutelinů) reaguje s IgE protilátkami přítomnými u pacientů s alergií na potraviny; u pacientů s pylovou alergií byl tento efekt slabší a u zdravých jedinců alergická reakce nebyla zaznamenána. U osob, jejichž protilátky vykazovaly vysokou reaktivitu na rýžové extrakty, byla alergenicita rýže potvrzena také pomocí testu aktivace bazofilů (BAT) a kožního alergického testu (SPT). Metodou hmotnostní spektrometrie pak vědci identifikovali šest dosud nepopsaných potenciálních rýžových alergenů.Z výsledků této studie vyplývá, že by bylo vhodné předem otestovat, zda pacienti alergičtí například na pšenici netrpí rovněž alergií na rýži, a případně tuto obilovinu vyřadit z jejich jídelníčku. Zajímají vás podrobnosti? Najdete je ve výše zmíněném článku.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
 

Mohlo by Vás zajímat

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System - PRODUCT SPECIFICATIONS

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Determination of cations and amines in hydrogen peroxide by ion chromatography using a RFIC (reagent-free) system

Aplikace
| 2017 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Rozhovor | Zdraví

Odhalit Crohnovu chorobu jen z dechu? I to dokáže hmotnostní spektrometrie

Diagnóza Crohnovy choroby vyžaduje nepříjemné kolonoskopické vyšetření. Díky výzkumu českých vědců bude v některých případech stačit jen analýza dechu.
Článek | Akademie

Elektroforéza – úspěšná analytická metoda

Vznik elektroforézy jako analytické separační metody je datován do roku 1937, kdy Arne Tiselius publikoval práci o elektroforetické separaci proteinů v krevním séru.
Článek | Osobnosti

Chat s osobností - Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.

Záznam chatu ze středy 24. října 2007 od 18:00
Video | Článek

Planeta věda - Hmotnostní spektrometrie

Tento díl Planety věda se bude věnovat hmotnostní spektrometrii. Podívejte se záznam pořadu a názor prof. Havlíčka z MBÚ v roce 2006. Byly jeho představy o dalším vývoji hmotnostních spektrometrů správné?
Jste alergičtí na pšenici? Pozor také na rýži!
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: PřF UK
Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let.

Pixabay

Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let. U lidí, trpících potravinovou alergií, vyvolává konzumace určité složky potravy aktivaci imunitního systému, při níž se uplatňují protilátky typu IgE. Důsledkem bývá například ekzém, kopřivka, otok jazyka, astma, zvracení, průjmy nebo bolesti a křeče břicha. Mezi hlavní alergeny, podílející se na cca 90% alergických reakcí, se řadí mléko, vajíčka, pšenice, burské oříšky, sója a ryby. Pacientům trpícím alergiemi na složky potravin pak bývá doporučována alternativní dieta založená na rýži, která je obecně považována za hypoalergenní potravinu. Studie z posledních let však dokládají, že právě rýže může nezřídka způsobovat celé spektrum alergických reakcí.

Tématu alergie na rýži se blíže věnuje článek, jehož spoluautorem je Jaroslav Goliáš z Katedry buněčné biologie PřF UK. Cílem práce bylo nalezení a charakterizace rýžových proteinů, schopných vyvolat alergickou reakci u pacientů s potravinovou nebo pylovou alergií. Zkoumané vzorky pocházely ze syrové nebo uvařené rýže, byly rozděleny pomocí proteomických elektroforetických technik a poté vědci zjišťovali reaktivitu rýžových proteinů s protilátkami obsaženými v séru alergických pacientů. Proteiny, které byly těmito protilátkami rozeznávány, byly identifikovány pomocí hmotnostní spektrometrie.

Ukázalo se, že řada rýžových proteinů (například některé typy glutelinů) reaguje s IgE protilátkami přítomnými u pacientů s alergií na potraviny; u pacientů s pylovou alergií byl tento efekt slabší a u zdravých jedinců alergická reakce nebyla zaznamenána. U osob, jejichž protilátky vykazovaly vysokou reaktivitu na rýžové extrakty, byla alergenicita rýže potvrzena také pomocí testu aktivace bazofilů (BAT) a kožního alergického testu (SPT). Metodou hmotnostní spektrometrie pak vědci identifikovali šest dosud nepopsaných potenciálních rýžových alergenů.Z výsledků této studie vyplývá, že by bylo vhodné předem otestovat, zda pacienti alergičtí například na pšenici netrpí rovněž alergií na rýži, a případně tuto obilovinu vyřadit z jejich jídelníčku. Zajímají vás podrobnosti? Najdete je ve výše zmíněném článku.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
 

Mohlo by Vás zajímat

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System - PRODUCT SPECIFICATIONS

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Thermo Scientific Dionex Easion Ion Chromatography System

Brožury a specifikace
| 2020 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
---

Determination of cations and amines in hydrogen peroxide by ion chromatography using a RFIC (reagent-free) system

Aplikace
| 2017 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Průmysl a chemie
 

Podobné články

Rozhovor | Zdraví

Odhalit Crohnovu chorobu jen z dechu? I to dokáže hmotnostní spektrometrie

Diagnóza Crohnovy choroby vyžaduje nepříjemné kolonoskopické vyšetření. Díky výzkumu českých vědců bude v některých případech stačit jen analýza dechu.
Článek | Akademie

Elektroforéza – úspěšná analytická metoda

Vznik elektroforézy jako analytické separační metody je datován do roku 1937, kdy Arne Tiselius publikoval práci o elektroforetické separaci proteinů v krevním séru.
Článek | Osobnosti

Chat s osobností - Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.

Záznam chatu ze středy 24. října 2007 od 18:00
Video | Článek

Planeta věda - Hmotnostní spektrometrie

Tento díl Planety věda se bude věnovat hmotnostní spektrometrii. Podívejte se záznam pořadu a názor prof. Havlíčka z MBÚ v roce 2006. Byly jeho představy o dalším vývoji hmotnostních spektrometrů správné?
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.