Jste alergičtí na pšenici? Pozor také na rýži!

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: PřF UK
Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let.
Pixabay

Pixabay

Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let. U lidí, trpících potravinovou alergií, vyvolává konzumace určité složky potravy aktivaci imunitního systému, při níž se uplatňují protilátky typu IgE. Důsledkem bývá například ekzém, kopřivka, otok jazyka, astma, zvracení, průjmy nebo bolesti a křeče břicha. Mezi hlavní alergeny, podílející se na cca 90% alergických reakcí, se řadí mléko, vajíčka, pšenice, burské oříšky, sója a ryby. Pacientům trpícím alergiemi na složky potravin pak bývá doporučována alternativní dieta založená na rýži, která je obecně považována za hypoalergenní potravinu. Studie z posledních let však dokládají, že právě rýže může nezřídka způsobovat celé spektrum alergických reakcí.

Tématu alergie na rýži se blíže věnuje článek, jehož spoluautorem je Jaroslav Goliáš z Katedry buněčné biologie PřF UK. Cílem práce bylo nalezení a charakterizace rýžových proteinů, schopných vyvolat alergickou reakci u pacientů s potravinovou nebo pylovou alergií. Zkoumané vzorky pocházely ze syrové nebo uvařené rýže, byly rozděleny pomocí proteomických elektroforetických technik a poté vědci zjišťovali reaktivitu rýžových proteinů s protilátkami obsaženými v séru alergických pacientů. Proteiny, které byly těmito protilátkami rozeznávány, byly identifikovány pomocí hmotnostní spektrometrie.

Ukázalo se, že řada rýžových proteinů (například některé typy glutelinů) reaguje s IgE protilátkami přítomnými u pacientů s alergií na potraviny; u pacientů s pylovou alergií byl tento efekt slabší a u zdravých jedinců alergická reakce nebyla zaznamenána. U osob, jejichž protilátky vykazovaly vysokou reaktivitu na rýžové extrakty, byla alergenicita rýže potvrzena také pomocí testu aktivace bazofilů (BAT) a kožního alergického testu (SPT). Metodou hmotnostní spektrometrie pak vědci identifikovali šest dosud nepopsaných potenciálních rýžových alergenů.Z výsledků této studie vyplývá, že by bylo vhodné předem otestovat, zda pacienti alergičtí například na pšenici netrpí rovněž alergií na rýži, a případně tuto obilovinu vyřadit z jejich jídelníčku. Zajímají vás podrobnosti? Najdete je ve výše zmíněném článku.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
 

Mohlo by Vás zajímat

Nitrite in duloxetine hydrochloride API

Instrumentace
Příprava vzorků, Iontová chromatografie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Farmaceutická analýza

MaxPeak Premier Columns - Small Molecule Application Notebook

Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Waters
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Farmaceutická analýza, Metabolomika

Determination of fluoride in sodium fluoride oral solution using carbonate/bicarbonate eluent

Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Farmaceutická analýza

High-Sensitivity Oligonucleotide Analysis Using Ion-Pairing-Free HILIC and TOF LC/MS

Instrumentace
LC/TOF, LC/HRMS, LC/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Farmaceutická analýza

Škola MS: Phenylová selektivita

Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Phenomenex
Zaměření
---
 

Podobné články


Článek | Covid-19

Paradoxy infekce způsobené SARS-CoV-2

Média nás seznamují s četnými stanovisky různých odborníků, pozoruhodné však je, jak moc se tyto expertní názory navzájem liší. Je zřejmé, že navzdory všemu úsilí stále ještě nerozumíme podstatě nemoci.

Článek | Zdraví

Lidská imunita v první linii

Lidská imunita jako první linie obrany proti virům byla tématem dalšího Neuron Clubu online.

Článek | Popularizace

PATRIK ŠPANĚL: Jak zvážit molekuly v dechu

Jeho metoda vylepšuje výrobu čipů, kontroluje produkci léků, stará se o bezpečnost přepravy, ale dokáže také odhalit některé nemoci z našeho dechu.
 

Podobné články


Článek | Covid-19

Paradoxy infekce způsobené SARS-CoV-2

Média nás seznamují s četnými stanovisky různých odborníků, pozoruhodné však je, jak moc se tyto expertní názory navzájem liší. Je zřejmé, že navzdory všemu úsilí stále ještě nerozumíme podstatě nemoci.

Článek | Zdraví

Lidská imunita v první linii

Lidská imunita jako první linie obrany proti virům byla tématem dalšího Neuron Clubu online.

Článek | Popularizace

PATRIK ŠPANĚL: Jak zvážit molekuly v dechu

Jeho metoda vylepšuje výrobu čipů, kontroluje produkci léků, stará se o bezpečnost přepravy, ale dokáže také odhalit některé nemoci z našeho dechu.
 

Podobné články


Článek | Covid-19

Paradoxy infekce způsobené SARS-CoV-2

Média nás seznamují s četnými stanovisky různých odborníků, pozoruhodné však je, jak moc se tyto expertní názory navzájem liší. Je zřejmé, že navzdory všemu úsilí stále ještě nerozumíme podstatě nemoci.

Článek | Zdraví

Lidská imunita v první linii

Lidská imunita jako první linie obrany proti virům byla tématem dalšího Neuron Clubu online.

Článek | Popularizace

PATRIK ŠPANĚL: Jak zvážit molekuly v dechu

Jeho metoda vylepšuje výrobu čipů, kontroluje produkci léků, stará se o bezpečnost přepravy, ale dokáže také odhalit některé nemoci z našeho dechu.
 

Podobné články


Článek | Covid-19

Paradoxy infekce způsobené SARS-CoV-2

Média nás seznamují s četnými stanovisky různých odborníků, pozoruhodné však je, jak moc se tyto expertní názory navzájem liší. Je zřejmé, že navzdory všemu úsilí stále ještě nerozumíme podstatě nemoci.

Článek | Zdraví

Lidská imunita v první linii

Lidská imunita jako první linie obrany proti virům byla tématem dalšího Neuron Clubu online.

Článek | Popularizace

PATRIK ŠPANĚL: Jak zvážit molekuly v dechu

Jeho metoda vylepšuje výrobu čipů, kontroluje produkci léků, stará se o bezpečnost přepravy, ale dokáže také odhalit některé nemoci z našeho dechu.