Autor
Universitas
Celostátní webový portál a elektronický časopis Universitas o vědě, vzdělávání, výzkumu a vysokém školství je společným projektem 22 českých veřejných vysokých škol.
Tagy
Článek
Osobnosti
Video
Logo of LinkedIn

Chemizace životního prostředí je brutální. Jediná tableta do myčky vypustí tisíce různých látek.

Út, 28.2.2023
| Originální článek z: Universitas/Zuzana Keményová
Lidé dnes podle Martina Pivokonského používají přemíru chemie a brzy by to mohlo znamenat velký problém.
Video placeholder
  • Foto: Universitas: Chemizace životního prostředí je brutální. Jediná tableta do myčky vypustí tisíce různých látek.
  • Video: Akademie věd České republiky: Martin Pivokonský – medailonek | Akademická prémie 2022

Denně spotřebováváme ohromné množství šamponů, kosmetiky a různých čističů. Přitom mnohé z těchto látek se v přírodě kumulují, říká Martin Pivokonský, ředitel Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR a držitel prestižní české Akademické prémie.

Akademická prémie je nejvyšší ocenění, jaké může vědec v Česku získat. Mezi třemi laureáty byl na sklonku loňského roku i hydrochemik Martin Pivokonský, ředitel Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR. Spolu s tímto vědeckým oscarem si odnáší i na české poměry velmi štědrou odměnu 30 milionů korun. Použije ji na to, aby zaplatil špičkové vědce a rozšířil tak svůj tým.

„Jsme jedna z pěti vědeckých skupin na světě, které do úpravy vody přinášejí zásadní poznatky. Naše technologie se používají v úpravnách v Česku i v zahraničí. Podstatnou část těch získaných prostředků budu investovat do lidí. Základním nedostatkem české vědy je totiž nedostatečné personální zajištění výzkumu ve smyslu finančního ohodnocení. Přitom právě lidé a jejich ocenění jsou alfa a omega úspěchu ve výzkumu. Když se podíváte na zahraniční týmy a zjistíte, že ti lidé berou trojnásobky toho, co my tady Česku, tak je to k neuvěření,“ říká Pivokonský.

Proč myslíte, že jste Akademickou prémii za vědy o neživé přírodě získal právě vy?

Asi proto, že se dlouhodobě zabývám problematikou vody a voda je jednou z klíčových komodit, je na ní přímo závislá existence člověka. Vodu zkoumám víc než dvacet let a asi mám vcelku solidní výsledky s mezinárodním přesahem. Zároveň se angažuji i v popularizaci vědy a troufám si říct, že mé názory jsou už mezi vědeckou obcí celkem známé. Nechci, aby to vypadalo jako trapné chlubení se, vy jste se ale ptala a tohle vidím jako možné důvody. Myslím si, že dvacetiletá kontinuita našeho výzkumu tomu hodně nahrála.

doc. RNDr. Martin Pivokonský, Ph.D. (1974)

  • hydrochemik a technolog úpravy vody
  • ředitel Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR, v. v. i.
  • vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK, kde nyní přednáší hydrochemii a úpravu vody
  • zabývá se fyzikálně-chemickými vlastnostmi vody, složením a kvalitou přírodní a upravené vody, výskytem přírodních organických látek a mikropolutantů a také způsoby jejich odstranění
  • soustředí se na procesy spojené s úpravou a čištěním vody, jako jsou koagulace, flokulace, sedimentace, filtrace, adsorpce a membránová filtrace
  • je autorem nebo spoluautorem řady publikací v mezinárodních vědeckých časopisech, několika knih, patentů a technologií na úpravu vody
  • pochází z Velkého Oseka, žije v Mníšku pod Brdy
  • je ženatý, má dvě děti
  • jeho koníčky jsou cyklistika, fitness, akvaristika a chov exotického ptactva

Universitas: Chemizace životního prostředí je brutální. Jediná tableta do myčky vypustí tisíce různých látek.

Jste známý především díky dvěma svým výsledkům, které se prosadily i v zahraničí. Jedním z vašich témat jsou sinice. Můžete to přiblížit?

Už od roku 2006 se intenzivně zabýváme problematikou látek, které sinice a řasy uvolňují do vodního prostředí, a také tím, jak tyto látky ovlivňují procesy úpravy vody (úpravny vody jsou zařízení, kam teče voda a upravuje se na pitnou, nejedná se tedy o čistírny odpadních vod, pozn. red.). Zjistili jsme, že velmi významně. Sinice totiž produkují celou řadu biologicky aktivních látek jako proteiny, peptidy, polysacharidy a sacharidy. Z některých z nich pak mohou v procesu úpravy vody vznikat toxické látky, třeba chloroform nebo chlorované deriváty kyseliny octové. Jiné zase ovlivňují proces úpravy vody, a to tak moc, že mohou významně narušit jeho efektivitu a snížit tak účinnost úpravy a v konečném důsledku i kvalitu pitné vody. Je to důležité i proto, že některé tyto látky neumíme z vody dostatečně odstranit a zůstávají v ní.

Nám se podařilo popsat principy, kterými lze tyto látky ze sinic z vody odstraňovat tak dobře, že se ve vodě vyskytují ve velmi nízké koncentraci. Tak nízké, že z nich žádné další toxické látky už téměř nevznikají. Náš výzkum má tedy celospolečenský význam. V roce 2006 jsme publikovali jednu z prvních prací na toto téma na světě. Byla to jedna z těch prací, které odstartovaly zájem veřejnosti o tyto látky, a od té doby je to jedno z hlavních témat, kterými se světová věda v oblasti úpravy vody zabývá.

Vaše druhé zásadní téma jsou mikroplasty, o nichž se v posledních letech také mluví stále více…

Ano, zkoumáme mikropolutanty ve vodě, kam patří také právě mikroplasty. Publikovali jsme na toto téma jednu z prvních prací, která prokazovala výskyt mikroplastů ve zdrojích vody, ale i ve vodě upravené. Náš další zajímavý výsledek je, že jsme popsali způsoby, jakými lze látky ze sinic z vody odstraňovat pomocí koagulace (srážení, pozn. red.). Popsali jsme i dosud neznámé mechanismy koagulace a za těch dvacet let se nám podařilo rozklíčovat jednotlivé mechanismy, díky čemuž se koagulace mohla zefektivnit.

Chápu to správně, že tedy děláte aplikovaný výzkum? Dostáváte svoje výsledky do praxe.

Děláme oba, jak základní, tak aplikovaný. Základní je například to, když se zabýváme interakcí sinicových látek ve vodě s jinými látkami. Ale děláme velmi intenzivně i aplikovaný, dokonce navrhujeme technologie na úpravny vody v České republice, které už běží a v praxi fungují. Naše technologie například fungují v úpravnách vody v Kutné Hoře nebo ve Světlé nad Sázavou, dělali jsme práce i pro Želivku a tak dále.

A fungují vaše technologie i ve světě?

Patříme mezi zhruba pět výzkumných skupin na světě, které do oblasti úpravy vod přinášejí zásadní nové poznatky. Ty pak přebírají další vědci z jiných států a přenášejí je do svých technologií na úpravu vody. Asi úplně nejdále je v našem oboru kolegyně se svým výzkumným týmem v Austrálii, je to profesorka Rita Henderson ze School of Chemical Engineering, The University of New South Wales. Spolupracujeme s nimi, máme společné publikace a oni ve spolupráci například s australskými vodohospodářskými společnostmi aplikují do praxe i naše poznatky.

Universitas: doc. RNDr. Martin Pivokonský, Ph.D.

K té prémii se váže i odměna 30 milionů korun. Už víte, jak s ní naložíte?

Chci ji využít k ještě větší akceleraci našeho výzkumu. Podstatnou část těch prostředků budu investovat do lidí. Základním nedostatkem české vědy je totiž nedostatečné personální zajištění výzkumu ve smyslu finančního ohodnocení. Přitom právě lidé a jejich ocenění jsou alfa a omega úspěchu ve výzkumu.

Když se podíváte na zahraniční týmy a zjistíte, že ti lidé berou trojnásobky toho, co my tady Česku, tak je to k neuvěření. Zatímco já mám v týmu třináct lidí, ta zmíněná kolegyně v Austrálii jich má padesát. A výsledky jsou naprosto srovnatelné. V Česku nás netrápí nedostatek přístrojů, zázemí máme dostatečné. Problém je dlouhodobé podhodnocení lidí. Chci díky této prémii vybudovat robustní a silný tým, který bude mít trvání nejen po dobu, než se vyčerpají prostředky z prémie, ale i dalších patnáct dvacet let.

Pořád se všude opakuje, že se má šetřit vodou. Platí to ale i v Česku? Minimálně v Praze a středních Čechách, v Želivce třeba, je pitné vody dost, je pořád plná – kolem 90 procent. Navíc voda z čistíren jde do řek a vrací se zpět do koloběhu. Proč je tedy nutné v Česku šetřit vodou?

To je zajímavá otázka a do jisté míry s touto námitkou nelze než souhlasit. Je to ale jen část problému. Já třeba vůbec nejsem příznivcem dotací do dešťovky a do mokřadů za každou cenu. Řada z těchto opatření nemá s ohledem na hospodaření s vodou valný smysl. Kdysi měl na venkově každý baráček pod okapem sud na dešťovku na zalévání a nebylo potřeba žádných dotací. Je to všechno selský rozum – nechci plýtvat vodou, dám si nádrž pod okap, navíc když vím, že na zalévání je dešťovka mnohem lepší než voda z kohoutku. Tím, že doma ušetřím deset litrů vody denně, hospodaření s vodou v globálu nijak nepomůžu.

Řešení musí být systémová, celková. Musí to být státní politika, stát má vkládat peníze do systémových opatření, která umožní, aby v době sucha bylo vody dostatek všude. Tedy například do budování vodních nádrží, musíme totiž umět zadržet vodu v době hojnosti, abychom ji mohli použít v době sucha. To, že máme dnes pitné vody dost, že máme třeba tu Želivku, je práce našich předků. Díky ní jsme v pohodě. Jsou ale oblasti, třeba Rakovnicko, kde žádná velká přehradní nádrž není a v době sucha je tam vody nedostatek.

Takže máme, nebo nemáme šetřit vodou?

Vodou by měl šetřit každý občan, protože je to v dnešní době normální, patří to k udržitelnému životnímu stylu a přináší to dobrý pocit, že něco děláme pro životní prostředí. Ale šetření vodou v domácnostech samo o sobě problém sucha nevyřeší.

Co z lidské činnosti vodě škodí nejvíc?

Velký problém je celkově chemizace životního prostředí. Začíná nabývat doslova brutálních rozměrů. Přitom si to ani neuvědomujeme. Dám příklad: nedávno vyšla nová studie, která analyzuje množství látek uvolněných z tablet do myček na nádobí. Vědci zjistili, že z tablety na jedno umytí nádobí se uvolní více než 3 500 různorodých chemických látek, což je neskutečné. Jsou to přitom látky, které se pak dostávají do odpadní vody, a tudíž následně do přírody.

...

Celý článek naleznete na webu časopisu Universitas.
Universitas
 

Mohlo by Vás zajímat

Developing an ion chromatography system

Technické články
| 2024 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Ostatní

MDF-Based Workflow for Non-Targeted Screening for Per- and Polyfluoroalkyl Substances

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS, LC/TOF
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Životní prostředí, Klinická analýza, Potraviny a zemědělství

Detection and Characterization of Drug Metabolites in Biofluids Using Survey Scan MS/MS Functionality on Waters™ Tandem Quadrupole Mass Spectrometers

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Klinická analýza

Non-Target PFAS Analysis in Dried Blood Spots Using the Agilent 6546 LC/Q-TOF with Profinder and FluoroMatch

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/TOF
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Klinická analýza

Application Robustness of the 6495D Triple Quadrupole LC/MS System for Nonstop Pesticide Analysis in Black Tea Matrix

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články


Článek | Životní prostředí

Prevence infekce a stanovení bakterií Legionella

Pravidelné monitorování vod, údržba a vhodná opatření kontroly jsou klíčové pro komplexní systém kontroly výskytu bakterií Legionella.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Vysokofrekvenční EIS: výkonný nástroj pro budoucnost mobility

Rostoucí trh s elektromobily vyžaduje vývoj v oblasti bateriových technologií.
Metrohm Česká republika
more

Video | Přednáška

Stříkačkové a peristaltické pumpy

Záznam Altium přednášky Ireny Palíkové (Produktový specialista (non Agilent, malé laboratorní přístroje) z 6. 2. 2024 na téma Stříkačkové a peristaltické pumpy.
Altium International
more

Článek | Různé

Vědu dělají lidé a lidi pohání vášeň. Vášeň sama ale pro dobrou vědu nestačí, říká Vinicius Santana

Brazilský vědec Vinicius Santana, který získal prestižní grant JUNIOR STAR 2024 se zabývá aplikací elektronové spinové rezonance (ESR) na CEITEC. Přinášíme s ním rozhovor o jeho výzkumu.
CEITEC
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Developing an ion chromatography system

Technické články
| 2024 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Ostatní

MDF-Based Workflow for Non-Targeted Screening for Per- and Polyfluoroalkyl Substances

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS, LC/TOF
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Životní prostředí, Klinická analýza, Potraviny a zemědělství

Detection and Characterization of Drug Metabolites in Biofluids Using Survey Scan MS/MS Functionality on Waters™ Tandem Quadrupole Mass Spectrometers

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Klinická analýza

Non-Target PFAS Analysis in Dried Blood Spots Using the Agilent 6546 LC/Q-TOF with Profinder and FluoroMatch

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/TOF
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Klinická analýza

Application Robustness of the 6495D Triple Quadrupole LC/MS System for Nonstop Pesticide Analysis in Black Tea Matrix

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články


Článek | Životní prostředí

Prevence infekce a stanovení bakterií Legionella

Pravidelné monitorování vod, údržba a vhodná opatření kontroly jsou klíčové pro komplexní systém kontroly výskytu bakterií Legionella.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Vysokofrekvenční EIS: výkonný nástroj pro budoucnost mobility

Rostoucí trh s elektromobily vyžaduje vývoj v oblasti bateriových technologií.
Metrohm Česká republika
more

Video | Přednáška

Stříkačkové a peristaltické pumpy

Záznam Altium přednášky Ireny Palíkové (Produktový specialista (non Agilent, malé laboratorní přístroje) z 6. 2. 2024 na téma Stříkačkové a peristaltické pumpy.
Altium International
more

Článek | Různé

Vědu dělají lidé a lidi pohání vášeň. Vášeň sama ale pro dobrou vědu nestačí, říká Vinicius Santana

Brazilský vědec Vinicius Santana, který získal prestižní grant JUNIOR STAR 2024 se zabývá aplikací elektronové spinové rezonance (ESR) na CEITEC. Přinášíme s ním rozhovor o jeho výzkumu.
CEITEC
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Developing an ion chromatography system

Technické články
| 2024 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Ostatní

MDF-Based Workflow for Non-Targeted Screening for Per- and Polyfluoroalkyl Substances

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS, LC/TOF
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Životní prostředí, Klinická analýza, Potraviny a zemědělství

Detection and Characterization of Drug Metabolites in Biofluids Using Survey Scan MS/MS Functionality on Waters™ Tandem Quadrupole Mass Spectrometers

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Klinická analýza

Non-Target PFAS Analysis in Dried Blood Spots Using the Agilent 6546 LC/Q-TOF with Profinder and FluoroMatch

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/TOF
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Klinická analýza

Application Robustness of the 6495D Triple Quadrupole LC/MS System for Nonstop Pesticide Analysis in Black Tea Matrix

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články


Článek | Životní prostředí

Prevence infekce a stanovení bakterií Legionella

Pravidelné monitorování vod, údržba a vhodná opatření kontroly jsou klíčové pro komplexní systém kontroly výskytu bakterií Legionella.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Vysokofrekvenční EIS: výkonný nástroj pro budoucnost mobility

Rostoucí trh s elektromobily vyžaduje vývoj v oblasti bateriových technologií.
Metrohm Česká republika
more

Video | Přednáška

Stříkačkové a peristaltické pumpy

Záznam Altium přednášky Ireny Palíkové (Produktový specialista (non Agilent, malé laboratorní přístroje) z 6. 2. 2024 na téma Stříkačkové a peristaltické pumpy.
Altium International
more

Článek | Různé

Vědu dělají lidé a lidi pohání vášeň. Vášeň sama ale pro dobrou vědu nestačí, říká Vinicius Santana

Brazilský vědec Vinicius Santana, který získal prestižní grant JUNIOR STAR 2024 se zabývá aplikací elektronové spinové rezonance (ESR) na CEITEC. Přinášíme s ním rozhovor o jeho výzkumu.
CEITEC
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Developing an ion chromatography system

Technické články
| 2024 | Thermo Fischer Scientific
Instrumentace
Iontová chromatografie
Výrobce
Thermo Fischer Scientific
Zaměření
Ostatní

MDF-Based Workflow for Non-Targeted Screening for Per- and Polyfluoroalkyl Substances

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS, LC/TOF
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Životní prostředí, Klinická analýza, Potraviny a zemědělství

Detection and Characterization of Drug Metabolites in Biofluids Using Survey Scan MS/MS Functionality on Waters™ Tandem Quadrupole Mass Spectrometers

Aplikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Waters
Zaměření
Klinická analýza

Non-Target PFAS Analysis in Dried Blood Spots Using the Agilent 6546 LC/Q-TOF with Profinder and FluoroMatch

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/HRMS, LC/MS/MS, LC/TOF
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Klinická analýza

Application Robustness of the 6495D Triple Quadrupole LC/MS System for Nonstop Pesticide Analysis in Black Tea Matrix

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články


Článek | Životní prostředí

Prevence infekce a stanovení bakterií Legionella

Pravidelné monitorování vod, údržba a vhodná opatření kontroly jsou klíčové pro komplexní systém kontroly výskytu bakterií Legionella.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Vysokofrekvenční EIS: výkonný nástroj pro budoucnost mobility

Rostoucí trh s elektromobily vyžaduje vývoj v oblasti bateriových technologií.
Metrohm Česká republika
more

Video | Přednáška

Stříkačkové a peristaltické pumpy

Záznam Altium přednášky Ireny Palíkové (Produktový specialista (non Agilent, malé laboratorní přístroje) z 6. 2. 2024 na téma Stříkačkové a peristaltické pumpy.
Altium International
more

Článek | Různé

Vědu dělají lidé a lidi pohání vášeň. Vášeň sama ale pro dobrou vědu nestačí, říká Vinicius Santana

Brazilský vědec Vinicius Santana, který získal prestižní grant JUNIOR STAR 2024 se zabývá aplikací elektronové spinové rezonance (ESR) na CEITEC. Přinášíme s ním rozhovor o jeho výzkumu.
CEITEC
more
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.