Přihlášení
LabRulez
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla

Pecka z avokáda obsahuje významné množství cenných látek, zjistili vědci

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Deník E15
Vědci slupku poprvé v historii zkoumali pomocí plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Odhalili, že obsahuje přes stovku chemických sloučenin, mezi nimi například dokosanol.
Pecka z avokáda obsahuje významné množství cenných látek, zjistili vědci

Pixabay: Juraj Varga

Dosud vyhazovaný kuchyňský odpad z tropického ovoce se může stát ceněným zdrojem látek pro chemiky a farmaceuty.

Avokádo je známé jako surovina nezbytná k výrobě vynikající pomazánky guacamole. Cena ovoce kvůli rostoucí poptávce v posledních měsících raketově vyletěla vzhůru. Výzkumníci z University of Texas Rio Grande Valley teď tvrdí, že zájem o avokádo jen tak neustane. Budou se o ně zajímat hlavně chemici, protože slupka pecky alias semene obsahuje desítky jedinečných chemických sloučenin.

Vědci slupku poprvé v historii zkoumali pomocí plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Odhalili, že obsahuje přes stovku chemických sloučenin, mezi nimi například dokosanol. Ten se běžně využívá jako zvláčňovací látka v kosmetice, je ale také významným činitelem při výrobě antivirotik.

Vědci odhalili ve slupce také látku heptakosan, která tlumí růstovou aktivitu rakovinných buněk, nebo kyselinu dodekanovou, jež v organismu zvyšuje aktivitu lipoproteinu s vysokou hustotou běžně známého pod zkratkou HDL nebo jako hodný cholesterol.

„Mnoho lidí slupku semene avokáda považuje za odpad všech odpadů. My tvrdíme, že je to klenot, obzvláště pak díky medicínsky využitelným látkám,“ prohlásil doktor Debasish Bandyopadhyay, který výzkum slupky semene avokáda vedl. Své převratné poznatky prezentoval na 254. konferenci prestižní American Chemical Society.

Bandyopadhyay se nyní hodlá zaměřit na vývoj metody, která umožní cenné látky ze slupek co nejefektivněji získat a zajistit jejich čistotu a připravenost pro použití ve farmakologii.

Deník E15
 

Mohlo by Vás zajímat

POČÁTKY HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE U NÁS: HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE V ÚSTAVU FYZIKÁLNÍ CHEMIE AKADEMIE VĚD (ČÁST I)

Vědecké články
| 2010 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---

POČÁTKY HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE U NÁS: HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE V ÚSTAVU FYZIKÁLNÍ CHEMIE AKADEMIE VĚD (ČÁST II)

Vědecké články
| 2011 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---

NÁZVOSLOVÍ V OBLASTI METROLOGIE A ZABEZPEČOVÁNÍ KVALITY

Vědecké články
| 2012 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.
Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Nejbližší akce | Článek

VITATOX 2020 - den 3

V dnešních dnech probíhá ve Dvoře Králové tradiční vědecká konference VITATOX. Třetí den konference je za námi a viděli celkově 7 zajímavých přednášek. Podívejte se na přednášky z třetího dne.
 

Mohlo by Vás zajímat

POČÁTKY HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE U NÁS: HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE V ÚSTAVU FYZIKÁLNÍ CHEMIE AKADEMIE VĚD (ČÁST I)

Vědecké články
| 2010 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---

POČÁTKY HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE U NÁS: HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE V ÚSTAVU FYZIKÁLNÍ CHEMIE AKADEMIE VĚD (ČÁST II)

Vědecké články
| 2011 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---

NÁZVOSLOVÍ V OBLASTI METROLOGIE A ZABEZPEČOVÁNÍ KVALITY

Vědecké články
| 2012 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.
Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Nejbližší akce | Článek

VITATOX 2020 - den 3

V dnešních dnech probíhá ve Dvoře Králové tradiční vědecká konference VITATOX. Třetí den konference je za námi a viděli celkově 7 zajímavých přednášek. Podívejte se na přednášky z třetího dne.
 

Mohlo by Vás zajímat

POČÁTKY HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE U NÁS: HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE V ÚSTAVU FYZIKÁLNÍ CHEMIE AKADEMIE VĚD (ČÁST I)

Vědecké články
| 2010 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---

POČÁTKY HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE U NÁS: HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE V ÚSTAVU FYZIKÁLNÍ CHEMIE AKADEMIE VĚD (ČÁST II)

Vědecké články
| 2011 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---

NÁZVOSLOVÍ V OBLASTI METROLOGIE A ZABEZPEČOVÁNÍ KVALITY

Vědecké články
| 2012 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.
Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Nejbližší akce | Článek

VITATOX 2020 - den 3

V dnešních dnech probíhá ve Dvoře Králové tradiční vědecká konference VITATOX. Třetí den konference je za námi a viděli celkově 7 zajímavých přednášek. Podívejte se na přednášky z třetího dne.
 

Mohlo by Vás zajímat

POČÁTKY HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE U NÁS: HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE V ÚSTAVU FYZIKÁLNÍ CHEMIE AKADEMIE VĚD (ČÁST I)

Vědecké články
| 2010 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---

POČÁTKY HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE U NÁS: HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE V ÚSTAVU FYZIKÁLNÍ CHEMIE AKADEMIE VĚD (ČÁST II)

Vědecké články
| 2011 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---

NÁZVOSLOVÍ V OBLASTI METROLOGIE A ZABEZPEČOVÁNÍ KVALITY

Vědecké články
| 2012 | Chemické listy
Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.
Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Nejbližší akce | Článek

VITATOX 2020 - den 3

V dnešních dnech probíhá ve Dvoře Králové tradiční vědecká konference VITATOX. Třetí den konference je za námi a viděli celkově 7 zajímavých přednášek. Podívejte se na přednášky z třetího dne.
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.