Přihlášení
Registrace
Nastavení
Filtrování
Filtrování
Obnova hesla
Obnova hesla
Krájení bez pláče. Vědci přichází se speciální odrůdou cibule, její šlechtění trvalo 30 let
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Štěpán Sedláček
Někteří lidé cibuli před krájením dávají na chvíli do mrazničky, další si k tomu berou svíčku, potápěčskou masku nebo větrák.

Pixabay

Někteří lidé cibuli před krájením dávají na chvíli do mrazničky, další si k tomu berou svíčku, potápěčskou masku nebo větrák. A najdou se i tací, kteří se snaží tuto zeleninu krájet pod vodou. Cílem je předejít pálení očí, které u některých lidí vyvolává látka obsažená v cibuli. Na americkém trhu už je ale k dostání nová odrůda, která by nikoho rozplakat neměla.

Nový druh cibule je plodem klasického šlechtění rostlin vědci a cibuláři z německé nadnárodní firmy Bayer. Ti hledali nejméně dráždivé odrůdy cibulí a s pomocí plynové chromatografie zkoumali těkavé látky, které obsahují.

Pláč totiž vyvolává plyn Thiopropanal S-oxid, který z cibulí uniká a slouží rostlinám v podzemí k obraně. Nakonec se podařilo vyšlechtit cibule, u kterých dráždivé látky krátce po vyjmutí ze země, vyprchají. Šlechtění nové odrůdy nazvané Sunion podle společnosti trval zhruba 30 let.

Doposud dostalo od výrobce povolení k pěstování pouze několik zemědělců v amerických státech Washington a Nevada. První úroda tak nebyla obzvlášť velká, ale cibule Sunion už jsou k dostání na americkém trhu v několika státech.

Jak potvrzují novináři amerického deníku Washington post i rozhlasu NPR, tyto žluté cibule je prý nerozplakaly, ani když si plátek zeleniny dali k oku. Chutnají přitom jako běžná cibule.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Residual Pesticides in Vegetable Extracts Using LC/MS/MS <LCMS-8050>

Aplikace
| 2018 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Multi-Component Analysis of Five Beers

Aplikace
| 2016 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Comprehensive Analysis of Primary and Secondary Metabolites in Citrus Fruits Using an Automated Method Changeover UHPLC System and LC/MS/MS System [LCMS-8050]

Aplikace
| 2016 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Osobnosti

Lidé se bojí GM plodin z neznalosti. GM bakterie pro inzulín či kosmetiku nikomu nevadí

„Když budeme omezovat GMO tak přísně jako dosud, svět nás předběhne a my budeme závislí na dovážené kukuřici nebo sóji,“ varuje Ivo Frébort, biochemik a ředitel Centra regionu Haná v Olomouci.
Článek | Potraviny

Vědci žádají EU o změnu předpisů pro moderní úpravy genomu rostlin

Vědci ze 121 evropských institucí žádají Evropskou unii o legislativní úpravu týkající GMO. Chtějí, aby použití nových metod úpravy genomu, jako například CRISPR, nepodléhalo směrnicím o GMO.
Článek | Osobnosti

Česko by mohlo být druhé Švýcarsko, ale plýtvá potenciálem

Rostlinný genetik Jaroslav Doležel z ÚEB AV ČR získal vědeckého oskara za celoživotní dílo. Třeba za to, že přispěl k rozluštění genomu pšenice seté, aby bylo možné ji vyšlechtit odolnější a výnosnější.
Článek | Potraviny

Potřebujeme udržitelnější zemědělství a produkci potravin, tvrdí vědci

Ve světě, který čelí rostoucí světové populaci s větší kupní sílou, měnícímu se klimatu a zhoršujícímu se životnímu prostředí, nutně potřebujeme udržitelnější zemědělství a produkci potravin!
Krájení bez pláče. Vědci přichází se speciální odrůdou cibule, její šlechtění trvalo 30 let
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Štěpán Sedláček
Někteří lidé cibuli před krájením dávají na chvíli do mrazničky, další si k tomu berou svíčku, potápěčskou masku nebo větrák.

Pixabay

Někteří lidé cibuli před krájením dávají na chvíli do mrazničky, další si k tomu berou svíčku, potápěčskou masku nebo větrák. A najdou se i tací, kteří se snaží tuto zeleninu krájet pod vodou. Cílem je předejít pálení očí, které u některých lidí vyvolává látka obsažená v cibuli. Na americkém trhu už je ale k dostání nová odrůda, která by nikoho rozplakat neměla.

Nový druh cibule je plodem klasického šlechtění rostlin vědci a cibuláři z německé nadnárodní firmy Bayer. Ti hledali nejméně dráždivé odrůdy cibulí a s pomocí plynové chromatografie zkoumali těkavé látky, které obsahují.

Pláč totiž vyvolává plyn Thiopropanal S-oxid, který z cibulí uniká a slouží rostlinám v podzemí k obraně. Nakonec se podařilo vyšlechtit cibule, u kterých dráždivé látky krátce po vyjmutí ze země, vyprchají. Šlechtění nové odrůdy nazvané Sunion podle společnosti trval zhruba 30 let.

Doposud dostalo od výrobce povolení k pěstování pouze několik zemědělců v amerických státech Washington a Nevada. První úroda tak nebyla obzvlášť velká, ale cibule Sunion už jsou k dostání na americkém trhu v několika státech.

Jak potvrzují novináři amerického deníku Washington post i rozhlasu NPR, tyto žluté cibule je prý nerozplakaly, ani když si plátek zeleniny dali k oku. Chutnají přitom jako běžná cibule.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Residual Pesticides in Vegetable Extracts Using LC/MS/MS <LCMS-8050>

Aplikace
| 2018 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Multi-Component Analysis of Five Beers

Aplikace
| 2016 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Comprehensive Analysis of Primary and Secondary Metabolites in Citrus Fruits Using an Automated Method Changeover UHPLC System and LC/MS/MS System [LCMS-8050]

Aplikace
| 2016 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Osobnosti

Lidé se bojí GM plodin z neznalosti. GM bakterie pro inzulín či kosmetiku nikomu nevadí

„Když budeme omezovat GMO tak přísně jako dosud, svět nás předběhne a my budeme závislí na dovážené kukuřici nebo sóji,“ varuje Ivo Frébort, biochemik a ředitel Centra regionu Haná v Olomouci.
Článek | Potraviny

Vědci žádají EU o změnu předpisů pro moderní úpravy genomu rostlin

Vědci ze 121 evropských institucí žádají Evropskou unii o legislativní úpravu týkající GMO. Chtějí, aby použití nových metod úpravy genomu, jako například CRISPR, nepodléhalo směrnicím o GMO.
Článek | Osobnosti

Česko by mohlo být druhé Švýcarsko, ale plýtvá potenciálem

Rostlinný genetik Jaroslav Doležel z ÚEB AV ČR získal vědeckého oskara za celoživotní dílo. Třeba za to, že přispěl k rozluštění genomu pšenice seté, aby bylo možné ji vyšlechtit odolnější a výnosnější.
Článek | Potraviny

Potřebujeme udržitelnější zemědělství a produkci potravin, tvrdí vědci

Ve světě, který čelí rostoucí světové populaci s větší kupní sílou, měnícímu se klimatu a zhoršujícímu se životnímu prostředí, nutně potřebujeme udržitelnější zemědělství a produkci potravin!
Krájení bez pláče. Vědci přichází se speciální odrůdou cibule, její šlechtění trvalo 30 let
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Štěpán Sedláček
Někteří lidé cibuli před krájením dávají na chvíli do mrazničky, další si k tomu berou svíčku, potápěčskou masku nebo větrák.

Pixabay

Někteří lidé cibuli před krájením dávají na chvíli do mrazničky, další si k tomu berou svíčku, potápěčskou masku nebo větrák. A najdou se i tací, kteří se snaží tuto zeleninu krájet pod vodou. Cílem je předejít pálení očí, které u některých lidí vyvolává látka obsažená v cibuli. Na americkém trhu už je ale k dostání nová odrůda, která by nikoho rozplakat neměla.

Nový druh cibule je plodem klasického šlechtění rostlin vědci a cibuláři z německé nadnárodní firmy Bayer. Ti hledali nejméně dráždivé odrůdy cibulí a s pomocí plynové chromatografie zkoumali těkavé látky, které obsahují.

Pláč totiž vyvolává plyn Thiopropanal S-oxid, který z cibulí uniká a slouží rostlinám v podzemí k obraně. Nakonec se podařilo vyšlechtit cibule, u kterých dráždivé látky krátce po vyjmutí ze země, vyprchají. Šlechtění nové odrůdy nazvané Sunion podle společnosti trval zhruba 30 let.

Doposud dostalo od výrobce povolení k pěstování pouze několik zemědělců v amerických státech Washington a Nevada. První úroda tak nebyla obzvlášť velká, ale cibule Sunion už jsou k dostání na americkém trhu v několika státech.

Jak potvrzují novináři amerického deníku Washington post i rozhlasu NPR, tyto žluté cibule je prý nerozplakaly, ani když si plátek zeleniny dali k oku. Chutnají přitom jako běžná cibule.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Residual Pesticides in Vegetable Extracts Using LC/MS/MS <LCMS-8050>

Aplikace
| 2018 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Multi-Component Analysis of Five Beers

Aplikace
| 2016 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Comprehensive Analysis of Primary and Secondary Metabolites in Citrus Fruits Using an Automated Method Changeover UHPLC System and LC/MS/MS System [LCMS-8050]

Aplikace
| 2016 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Osobnosti

Lidé se bojí GM plodin z neznalosti. GM bakterie pro inzulín či kosmetiku nikomu nevadí

„Když budeme omezovat GMO tak přísně jako dosud, svět nás předběhne a my budeme závislí na dovážené kukuřici nebo sóji,“ varuje Ivo Frébort, biochemik a ředitel Centra regionu Haná v Olomouci.
Článek | Potraviny

Vědci žádají EU o změnu předpisů pro moderní úpravy genomu rostlin

Vědci ze 121 evropských institucí žádají Evropskou unii o legislativní úpravu týkající GMO. Chtějí, aby použití nových metod úpravy genomu, jako například CRISPR, nepodléhalo směrnicím o GMO.
Článek | Osobnosti

Česko by mohlo být druhé Švýcarsko, ale plýtvá potenciálem

Rostlinný genetik Jaroslav Doležel z ÚEB AV ČR získal vědeckého oskara za celoživotní dílo. Třeba za to, že přispěl k rozluštění genomu pšenice seté, aby bylo možné ji vyšlechtit odolnější a výnosnější.
Článek | Potraviny

Potřebujeme udržitelnější zemědělství a produkci potravin, tvrdí vědci

Ve světě, který čelí rostoucí světové populaci s větší kupní sílou, měnícímu se klimatu a zhoršujícímu se životnímu prostředí, nutně potřebujeme udržitelnější zemědělství a produkci potravin!
Krájení bez pláče. Vědci přichází se speciální odrůdou cibule, její šlechtění trvalo 30 let
Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Štěpán Sedláček
Někteří lidé cibuli před krájením dávají na chvíli do mrazničky, další si k tomu berou svíčku, potápěčskou masku nebo větrák.

Pixabay

Někteří lidé cibuli před krájením dávají na chvíli do mrazničky, další si k tomu berou svíčku, potápěčskou masku nebo větrák. A najdou se i tací, kteří se snaží tuto zeleninu krájet pod vodou. Cílem je předejít pálení očí, které u některých lidí vyvolává látka obsažená v cibuli. Na americkém trhu už je ale k dostání nová odrůda, která by nikoho rozplakat neměla.

Nový druh cibule je plodem klasického šlechtění rostlin vědci a cibuláři z německé nadnárodní firmy Bayer. Ti hledali nejméně dráždivé odrůdy cibulí a s pomocí plynové chromatografie zkoumali těkavé látky, které obsahují.

Pláč totiž vyvolává plyn Thiopropanal S-oxid, který z cibulí uniká a slouží rostlinám v podzemí k obraně. Nakonec se podařilo vyšlechtit cibule, u kterých dráždivé látky krátce po vyjmutí ze země, vyprchají. Šlechtění nové odrůdy nazvané Sunion podle společnosti trval zhruba 30 let.

Doposud dostalo od výrobce povolení k pěstování pouze několik zemědělců v amerických státech Washington a Nevada. První úroda tak nebyla obzvlášť velká, ale cibule Sunion už jsou k dostání na americkém trhu v několika státech.

Jak potvrzují novináři amerického deníku Washington post i rozhlasu NPR, tyto žluté cibule je prý nerozplakaly, ani když si plátek zeleniny dali k oku. Chutnají přitom jako běžná cibule.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Residual Pesticides in Vegetable Extracts Using LC/MS/MS <LCMS-8050>

Aplikace
| 2018 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Multi-Component Analysis of Five Beers

Aplikace
| 2016 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Comprehensive Analysis of Primary and Secondary Metabolites in Citrus Fruits Using an Automated Method Changeover UHPLC System and LC/MS/MS System [LCMS-8050]

Aplikace
| 2016 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Osobnosti

Lidé se bojí GM plodin z neznalosti. GM bakterie pro inzulín či kosmetiku nikomu nevadí

„Když budeme omezovat GMO tak přísně jako dosud, svět nás předběhne a my budeme závislí na dovážené kukuřici nebo sóji,“ varuje Ivo Frébort, biochemik a ředitel Centra regionu Haná v Olomouci.
Článek | Potraviny

Vědci žádají EU o změnu předpisů pro moderní úpravy genomu rostlin

Vědci ze 121 evropských institucí žádají Evropskou unii o legislativní úpravu týkající GMO. Chtějí, aby použití nových metod úpravy genomu, jako například CRISPR, nepodléhalo směrnicím o GMO.
Článek | Osobnosti

Česko by mohlo být druhé Švýcarsko, ale plýtvá potenciálem

Rostlinný genetik Jaroslav Doležel z ÚEB AV ČR získal vědeckého oskara za celoživotní dílo. Třeba za to, že přispěl k rozluštění genomu pšenice seté, aby bylo možné ji vyšlechtit odolnější a výnosnější.
Článek | Potraviny

Potřebujeme udržitelnější zemědělství a produkci potravin, tvrdí vědci

Ve světě, který čelí rostoucí světové populaci s větší kupní sílou, měnícímu se klimatu a zhoršujícímu se životnímu prostředí, nutně potřebujeme udržitelnější zemědělství a produkci potravin!
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.