LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.

Food Metabolomics Analysis of Deterioration Characteristics of Alcoholic Drinks Using LC/MS/MS

Aplikace | 2019 | ShimadzuInstrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Metabolomika
Výrobce
Shimadzu

Souhrn

Význam tématu


Food metabolomics představuje moderní přístup k hodnocení kvality potravinových produktů na základě komplexní analýzy metabolitů. U alkoholických nápojů umožňuje odhalit biochemické změny související s jejich stářením a nesprávným skladováním, které nelze vždy zachytit tradičními smyslovými testy.

Cíle a přehled studie


Cílem studie bylo využít beziontové LC/MS/MS pro monitorování změn hydrosolubilních metabolitů (aminokyseliny, organické kyseliny, nukleosidy) v japonském saké (dva typy) a bílém víně při simulaci nepříznivých skladovacích a dopravních podmínek. Analýza byla doplněna multivariačními statistickými metodami (PCA, jedno­faktorová ANOVA) pro identifikaci metabolitů ovlivněných jednotlivými podmínkami.

Použitá metodika a instrumentace


Analytická metoda vycházela z balíčku LC/MS/MS Method Package for Primary Metabolites Ver. 2 s kapalinovou chromatografií Nexera X2 a troj­kvadrupólovým detektorem LCMS-8060.
  • Kolona: reverzní fáze
  • Mobilní fáze: 0,1 % kyselina mravenčí ve vodě / 0,1 % kyselina mravenčí v acetonitrilu
  • Gradientní eluce, průtok 0,25 mL/min, injekce 3 µL
  • ESI v pozitivním i negativním módu, MRM
  • Teploty: DL 250 °C, blokový ohřev 400 °C, interface 300 °C

Hlavní výsledky a diskuse


Analýza PCA neukázala zřetelné skupinové odchylky, avšak ANOVA prokázala, že skladování při pokojové teplotě a světle (podmínka B) způsobilo statisticky významné změny několika metabolitů:
  • Růst hladiny methionin sulfoxidu ve všech testovaných vzorcích – potenciální marker oxidace bílkovin.
  • Snížení cysteinu jen v saké bez přidaného destilátu – souvislost s tvorbou malodorního dimethyl trisulfidu.
  • Snížení močové kyseliny v saké – ukazuje vliv oxidace při nedostatku antioxidačního sulfitu.
  • Ve vzorcích bílého vína zvýšení kynureninu a pokles tryptofanu – odpovídá aktivaci kynureninové dráhy.
Ostatní urychlené podmínky (krátkodobé zahřátí, vibrace) nevykazovaly významný dopad na hydrosolubilní složky.

Přínosy a praktické využití metody


Metabolomická analýza umožňuje:
  • Objektivní sledování kvality nápojů při přepravě a skladování.
  • Identifikaci biomarkerů oxidace a zkázy.
  • Porovnání vlivu různých obalových a dopravních podmínek.

Budoucí trendy a možnosti využití


Další rozvoj může zahrnovat integraci metabolomických dat s chemometrickými modely pro predikci senzorických vlastností a vývoj online monitorovacích systémů pro sledování kvality během dopravy. V budoucnu lze také kombinovat LC/MS/MS s NMR a dalšími hyphenovanými technikami pro širší profilaci metabolitů.

Závěr


Studie demonstrovala, že beziontová LC/MS/MS metodika společně s multivariantní analýzou spolehlivě odhaluje metabolické změny způsobené nedostatečnými skladovacími podmínkami. Methionin sulfoxid a další popsané složky mohou sloužit jako indikátory oxidativního poškození alkoholických nápojů.

Reference


  • Shimadzu Corporation. Application News No. C203, First Edition Nov. 2019.
PDF verze ke stažení a čtení
 

Podobná PDF

Toggle
Food Metabolomics Analysis of Deterioration Characteristics of Alcoholic Drinks Using LC/MS/MS
Application News No. C203 Liquid Chromatography Mass Spectrometry Food Metabolomics Analysis of Deterioration Characteristics of Alcoholic Drinks Using LC/MS/MS Recently, metabolomics technology has become a hot topic due to its ability to comprehensively analyze in vivo metabolites. Food metabolomics has…
Klíčová slova
kynurenine, kynureninewine, winetryptophan, tryptophananova, anovadeterioration, deteriorationwhite, whiteconditions, conditionsnews, newsanalysis, analysisstored, storedfood, fooddrinks, drinksalcoholic, alcoholicsamples, samplesacid
Food Metabolomics Analysis of Deterioration Characteristics of Alcoholic Drinks Using LC/MS/MS
Application News No. C203 Liquid Chromatography Mass Spectrometry Food Metabolomics Analysis of Deterioration Characteristics of Alcoholic Drinks Using LC/MS/MS Recently, metabolomics technology has become a hot topic due to its ability to comprehensively analyze in vivo metabolites. Food metabolomics has…
Klíčová slova
kynurenine, kynureninewine, winetryptophan, tryptophananova, anovadeterioration, deteriorationwhite, whiteconditions, conditionsnews, newsanalysis, analysisstored, storedfood, fooddrinks, drinksalcoholic, alcoholicsamples, samplesacid
METABOLOMICS: Applications for Food Safety and Quality Control
METABOLOMICS: Applications for Food Safety and Quality Control Metabolomics is an array of techniques used to comprehensively detect and analyze various metabolites formed in vivo during biological activity. In the food industry, metabolomics is used to qualitatively and quantitatively analyze…
Klíčová slova
acid, acidshu, shumetabolites, metabolitesethyl, ethylkynurenine, kynureninefutsu, futsujunmai, junmaigeographical, geographicalcysteine, cysteinetryptophan, tryptophanaroma, aromadaiginjo, daiginjosake, sakeuric, uricmethionine
Solutions for Flexible Work Styles LCMS Food Safety Applications
C146-E421 Solutions for Flexible Work Styles LCMS Food Safety Applications Good morning. A new day of LC/MS analysis begins with "Analytical Intelligence" Combining Shimazu LCMS™ with the Nexera™ Series, the "Analytical Intelligence" functions offer a flexible workflow from instrument preparation…
Klíčová slova
esi, esimrm, mrmesiesi, esiesitransitions, transitionsmethyl, methylspectrum, spectrumcompound, compoundchloramphenicol, chloramphenicolsulfone, sulfonelibrary, librarydeoxynivalenol, deoxynivalenolanalysis, analysismode, modepesticide, pesticidemin
Další projekty
GCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.