LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.

Beverages Applications Notebook - Additives in Beverages

Příručky | 2012 | Thermo Fisher ScientificInstrumentace
Spotřební materiál, HPLC, Iontová chromatografie, LC/MS, LC/MS/MS, LC kolony, LC/QQQ, GPC/SEC
Zaměření
Potraviny a zemědělství
Výrobce
Thermo Fisher Scientific

Souhrn

Význam tématu
Analytická kontrola přídavných látek v nápojích je zásadní pro zajištění bezpečnosti, souladu s předpisy a zachování konzistentní kvality výrobků. Přídavné látky jako konzervanty (sírany, benzoany), barviva, sladidla (steviolové glykosidy, mogrosidy) a vitaminy vyžadují citlivé a selektivní metody stanovení. S nástupem nových produktů (vitaminy obohacené vody, energetické nápoje) se zvyšují nároky na rychlost, spolehlivost a šetrnost analýz.

Cíle a přehled textu
Celý materiál představuje soubor aplikačních poznámek Thermo Fisher Scientific (dříve Dionex), které shrnují metody pro analýzu běžných i netradičních přídavných látek v nápojích. Vzorky zahrnují běžné limonády, vitaminové nápoje, bylinné výtažky i doplňky stravy. Metody pokrývají iontovou chromatografii (IC), UHPLC, HPLC, IC-MS, LHPLC-MS/MS a automatizovanou přípravu vzorků. Dokument obsahuje sedm hlavních studií a přehledy vhodných chromatografických a iontoměničových kolon.

Použitá metodika a instrumentace
1. Iontová chromatografie s pulzní amperometrií pro stanovení sulfitu (AOAC 990.31). Využití kolony IonPac ICE-AS1, detekce Pt elektroda, eluce 20 mM H₂SO₄.
2. Reagent-free IC pro benzoany: RFIC ICS-2000, IonPac AS18, amonné eluenty elektrogenerované z 20 mM NH₄OH/CH₃CN.
3. UHPLC a HPLC pro sladidla: Acclaim PA2, Trinity P1, Polar Advantage, C30 kolony; detekce UV/ELSD/MSD.
4. UHPLC-MS/MS (TSQ Quantum Access) pro simultánní stanovení 10 vodou rozpustných vitaminů, kolona Acclaim C30, HESI, SRM módy.
5. HPLC s nabitě aerosolovou detekcí (Corona ultra) pro steviolové glycosidy a mogrosid V na kolaně Acclaim Trinity P1.
6. Automatizované přípravy: ASE 150/350, AutoTrace SPE, AXP-MS pro extrakci a předúpravu.
7. Přehled vhodných RP, HILIC, iontoměničových a specifických kolon včetně ProPac, CarboPac, AminoPac, MAbPac.

Hlavní výsledky a diskuse
– Metoda pro sulfity: pulzní amperometrie výrazně zlepšuje stabilitu detekčního signálu (<3 % RSD, MDL 40 µg/L).
– Benzoany: RFIC dosažena linearita 1–20 mg/L (r²>0,999), MDL 4,9 µg/L, recovery 90–101 %.
– Steviol glykosidy: HILIC separace na PA2, Trinity P1, detekce UV/ELSD; linearita r²~0,998; ELSD zvýšeno komfort kvantifikace nepigmentovaných glykosid.
– Barviva: Acclaim PA2 (3×75 mm, 3 µm), gradient 12–100 % ACN/NH₄H₂PO₄, detekce UV 254 nm, sub-5 min separace 11 potr. barviv.
– Vitaminy: UHPLC-MS/MS SRM simultánně 10 vitaminů; linearita r²>0,998; LOQ 10–50 ppb; rychlá dvoustupňová analýza.
– Mogrosid V: HPLC HILIC separace, detekce UV/charged aerosol; linearita r²>0,999; LOD 1,4 µg/mL (ELSD) vs. 7 µg/mL (UV); recoveries 89–105 %.

Přínosy a praktické využití metody
– Široké portfolio integrovanych analyzátorů IC, UHPLC, UHPLC-MS a softwaru Chromeleon pro jednotné řízení a zpracování dat.
– Minimalizace přípravy vzorků: přímé ředění, ultrazvuk, centrifugace, SPE automatizace.
– Rychlost a vysoká propustnost: sub-5 min metody, 2.1 mm kolony, gradienty, RSLC moduly.
– Vysoká selektivita a citlivost: pulzní amperometrie, ELS, MS/MS SRM.
– Úspora spotřeby elučních roztoků a chemikálií (gravimetrická příprava eluenta).

Budoucí trendy a možnosti využití
– Rozšíření metod pro nové sladidla a přírodní extrakty (např. další mogrosidy, polyfenoly).
– Integrace IC-MS/MS pro anorganické a organické analyty v jednom běhu.
– Využití HILIC-MS pro nechromoforová a silně polární přídavná činidla.
– Další automatizace příprav vzorků (robotické SPE, online IC-MS).
– Aplikace pro screening kontaminant (pesticidy, mykotoxiny) ve funkčních nápojích.

Závěr
Komplexní série metod nabízí validní řešení pro kvantitativní stanovení konzervantů, barviv, sladidel a vitaminů v nápojích. Použité technologie (IC, UHPLC, UHPLC-MS/MS) zaručují vysokou citlivost, selektivitu, rychlost a efektivitu analýzy. Přehled kolon rozšiřuje možnosti přizpůsobení metod různým maticím a analytickým úlohám.

Reference
AOAC 990.31; AOAC Official Methods; Kim a Kim; J. Chromatogr. 1991, 546, 119–124.
US FDA GRAS Letters GRN#000252, 000253, 000301.
JECFA Steviol Glycosides Monograph 2008.
Hurum, D.; Rohrer, J.: LPN2976, LPN2977, LPN2145, Dionex/Thermo Scientific Application Notes.

PDF verze ke stažení a čtení
 

Podobná PDF

Toggle
Charged Aerosol Detection 101
Charged Aerosol Detection 101
2017|Thermo Fisher Scientific|Prezentace
Charged Aerosol Detection 101 Dr. Alexander Schwahn European Sales Support Expert for Biopharma Industry Thermo Fisher Scientific, Reinach, Switzerland The world leader in serving science Outline • • • • • • 2 Introduction to charged aerosol detection (CAD) How…
Klíčová slova
cad, cadcorona, coronaaerosol, aerosolcharged, chargedveo, veocounterions, counterionsrebaudioside, rebaudiosiderabaudioside, rabaudiosideresponse, responseelsd, elsddetection, detectionparticle, particlestevioside, steviosideelectrometer, electrometerproportional
Rapid analysis of natural sweeteners found in food and beverages using an advanced UHPLC system
APPLICATION NOTE 21674 Rapid analysis of natural sweeteners found in food and beverages using an advanced UHPLC system Author Goal Derek Hillbeck, Thermo Fisher Scientific, Runcorn, UK To demonstrate the development of a rapid method for the analysis of steviol…
Klíčová slova
mobile, mobileabsorbance, absorbancephase, phasehilic, hilicflex, flexrebaudioside, rebaudiosidemau, mauvanquish, vanquishmixing, mixingsweeteners, sweetenersmethod, methodsmall, smalllegacy, legacymin, minscientific
A Novel Strategy to Screen and Profile Steviol Glycosides of Natural Sweeteners in Food Using the ionKey/MS System’s Ion Mobility Mass Spectrometry
A Novel Strategy to Screen and Profile Steviol Glycosides of Natural Sweeteners in Food Using the ionKey/MS System’s Ion Mobility Mass Spectrometry M. McCullagh, 1 D. Douce, 1 R. Rao, and 2 S. Goscinny Waters Corporation, Wilmslow, UK 2 Wetenschappelijk…
Klíčová slova
steviol, steviolrebaudioside, rebaudiosideglycosides, glycosidesstevioside, steviosideionkey, ionkeysweeteners, sweetenersikey, ikeymobility, mobilitystrategy, strategyscreen, screenprofile, profilenatural, naturalnovel, novelrubusoside, rubusosidefood
Beverages Applications Notebook - Carbonated Beverages
Beverages Applications Notebook - Carbonated Beverages
2012|Thermo Fisher Scientific|Příručky
Beverages Applications Notebook Carbonated Beverages Table of Contents Index of Analytes......................................................................................................................................................................... 3 Introduction to Beverages........................................................................................................................................................... 4 UltiMate 3000 UHPLC+ Systems............................................................................................................................................... 5 IC and RFIC Systems.................................................................................................................................................................. 6 MS Instruments........................................................................................................................................................................... 7 Chromeleon 7 Chromatography Data System Software............................................................................................................ 8 Process Analytical Systems and…
Klíčová slova
carbonated, carbonatedionpac, ionpaccitrate, citratephosphate, phosphatebeverages, beveragescola, colaanion, anioncrd, crdcolas, colassucralose, sucraloseammonium, ammoniumhydroxide, hydroxidequaternary, quaternaryinorganic, inorganicanions
Další projekty
GCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.