LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.

The Use of HRMS and Statistical Analysis in the Investigation of Basmati Rice Authenticity and Potential Food Fraud

Aplikace | 2014 | WatersInstrumentace
GC/MSD, GC/MS/MS, GC/HRMS, SPME, GC/Q-TOF, GC/API/MS, Iontová mobilita, LC/TOF, LC/HRMS, LC/MS, LC/MS/MS
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Metabolomika
Výrobce
Agilent Technologies, Waters, CTC Analytics

Souhrn

Význam tématu


Basmati rýže se řadí mezi nejcennější aromatické rýže na světě, přesto se v klíčových trzích (USA, Kanada, EU, Velká Británie) dlouhodobě objevuje značná míra falšování. Zajištění původu a kvality zamezí podvodům, ochrání spotřebitele i výrobce značky.

Cíle a přehled studie


Cílem práce bylo ověřit princip využití vysoce přesné hmotnostní spektrometrie (HRMS) v kombinaci s vícerozměrnou statistickou analýzou pro detekci autenticity basmati rýže a odlišení od méně kvalitních dlouhozrných i jemně aromatických odrůd.

Použitá metodika a instrumentace


Vzorky běžně dostupné na trhu (různí výrobci basmati, jasmine, dlouhozrné a směsný pool) byly analyzovány pomocí SPME headspace extrakce zahřátých suchých zrn (120 °C, 300 s extrakce, 600 s desorpce, DVB/CAR/PDMS 50/30 µm). Chromatografie proběhla na GC 7890A s kapilárou DB-5MS (30 m × 0,25 mm × 0,25 µm) při programu 40 °C (2 min)→130 °C (30 °C/min)→270 °C (10 °C/min)→320 °C (30 °C/min, 2 min); nosný plyn He 2 mL/min; pulsed splitless injekce 2 µL.

Použitá instrumentace


  • SPME autosampler CTC PAL
  • Separátor: Agilent 7890A GC, DB-5MS kolona
  • Ionizace: APGC (Atmospheric Pressure GC)
  • Detekce: Waters SYNAPT G2-Si v režimu HDMSE
  • Software: MassLynx, Progenesis QI

Hlavní výsledky a diskuse


Při ne-cílené analýze bylo detekováno 3885 iontů. PCA rozlišila basmati, jasmine a dlouhozrné vzorky s dvěma odlehlými basmati vzorky splývajícími s jinými odrůdami (BAS M4 s jasmine, BAS M3 s dlouhozrným). OPLS-DA a S-plot identifikovaly významné markery oddělující basmati od dlouhozrnné rýže. Pomocí korelační analýzy bylo rychle izolováno 57 markerů pro basmati a 26 pro dlouhozrnné vzorky. Trendové profily potvrdily jejich specifickou distribuci a naznačily vliv původu či obalového materiálu.

Přínosy a praktické využití metody


  • Rychlé ne-cílené screeningové vyšetření
  • Vyšší specifičnost díky 4D datům (ret. čas, drift čas, HM, fragmenty)
  • Možnost vytváření jednoduchých PASS/FAIL testů v QC laboratořích
  • Flexibilita postupu pro různé potravinářské matice

Budoucí trendy a možnosti využití


Rozšíření studie o větší a lépe dokumentované soubory vzorků, validace specifických markerů, přenos metody na jednodušší přístroje (kvadrupólová MS, GC-MS/MS), automatizace statistické klasifikace a aplikace strojového učení pro vyšší robustnost.

Závěr


Průzkumná studie prokázala potenciál HRMS v kombinaci se statistickou analýzou pro rozlišení pravé basmati rýže od méně kvalitních odrůd. Identifikované markery je nutné ověřit na rozsáhlejším souboru autentických a falšovaných vzorků a standardizovat pro rutinní QC metody.

Reference


  1. The Economic Times, Basmati Export Adulteration Leaves Bad Taste in Mouth, Prabha Jagannathan, 2007.
  2. Fletcher A., Contamination concerns force new Basmati regulations, Food Standards Agency UK, 2005.
  3. Waters Corporation, SYNAPT G2-Si Brochure, Part No. 720004681EN, 2014.
  4. Waters Corporation, APGC White Paper, Part No. 720004771EN.
PDF verze ke stažení a čtení
 

Podobná PDF

Toggle
APPLICATION NOTEBOOK - UNTARGETED METABOLOMICS  AND LIPIDOMICS
[ APPLICATION NOTEBOOK ] UNTARGETED METABOLOMICS AND LIPIDOMICS 1 1 This notebook is an excerpt from the larger Waters’ Application Notebook on Metabolomics and Lipidomics #720005245EN TABLE OF CONTENTS 3 Introduction 4 Development of a Metabolomic Assay for the Analysis…
Klíčová slova
neg, negpos, posacid, aciduplc, uplcaminoacid, aminoacidbasmati, basmatitransomics, transomicsbasic, basiclipids, lipidsmobility, mobilitylipid, lipidinformatics, informaticsprogenesis, progenesisnucleoside, nucleosidemetabolomics
Discrimination of Different Unifloral Honeys Using an Untargeted High-Definition Mass Spectrometry Metabolomic Workflow
[ APPLICATION NOTE ] Discrimination of Different Unifloral Honeys Using an Untargeted High-Definition Mass Spectrometry Metabolomic Workflow Antonietta Wallace, Joanne Connolly, Sara Stead, and Simon Hird Waters Corporation, Wilmslow, UK APPLICATION BENEFITS ■■ ■■ INTRODUCTION Differentiation of honeys of different…
Klíčová slova
manuka, manukaunifloral, unifloralhoney, honeyhoneys, honeysheather, heatherdiscrimination, discriminationmetabolomic, metabolomicdefinition, definitionmarkers, markersuntargeted, untargeteduplc, uplcdifferent, differentworkflow, workflowleptosin, leptosinsyringate
Metabolic Phenotyping Using Atmospheric Pressure Gas Chromatography-MS
Metabolic Phenotyping Using Atmospheric Pressure Gas Chromatography-MS Vladimir Shulaev,2 Ghaste Manoj,2,3 Steven Lai,1 Carolina Salazar,2 Nobuhiro Suzuki,2 Janna Crossley,2 Feroza Kaneez Coudhury,2 Khadiza Zaman,2 Ron Mittler,2 James Langridge,1 Robert Plumb,1 Fulvio Mattivi,3 Giuseppe Astarita1 1 Waters Corporation, Milford, MA, USA…
Klíčová slova
apgc, apgcphenotyping, phenotypingatmospheric, atmosphericprogenesis, progenesismetabolic, metabolicpressure, pressuretof, tofchromatography, chromatographygas, gaswild, wildmalic, malicexperimentally, experimentallyusing, usingmass, massaligned
REIMS Research System with iKnife Sampling for Food and Agricultural Research
[ MARKET SOLUTION ] REIMS Research System with iKnife Sampling for Food and Agricultural Research Convert scientific data into useful information RAPID PROFILING OF FOODSTUFF – FROM RAW INGREDIENTS TO FINAL PRODUCT With today’s global food supply chain, the ability…
Klíčová slova
reims, reimswaters, watersliveid, liveidmeat, meatfood, foodrecognition, recognitionplatform, platformiknife, iknifedna, dnaphenotyping, phenotypinggrass, grassprogenesis, progenesismarket, marketfraud, fraudtrain
Další projekty
GCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.