LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
Česká televize
Česká televize je jedinou českou veřejnoprávní televizí poskytující své vysílání celoplošně na území Česka. Jako médium veřejné služby má zajišťovat všem občanům přístup k informacím, kultuře, vzdělání a zábavě.
Tagy
Článek
Osobnosti
Logo of LinkedIn

Chat s osobností - Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Záznam chatu ze středy 24. října 2007 od 18:00
Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.

Absolvent Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, obor analytická chemie. V současnosti působí jako výzkumný pracovník Centrální laboratoře speciálních technik, která je součástí Oddělení funkční genomiky a proteomiky na Ústavu experimentální biologie PřF MU. Ve své práci se zaměřuje na identifikaci proteinů metodami hmotnostní spektrometrie. Ve volném čase účinkuje v několika hudebních tělesech a divadlech jako houslista.

J. Kolářová: vzhledem k tomu, že jste výzkumník, mě zajímá otázka pokusů na zvířatech. provádíte je, nebo používáte náhradních metod. Bohužel nemám momentálně ponětí o Vašem oboru, ale tímto se pokusím více i o Vašem oboru dozvědět prostřednictvím chatu.

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Dobrý večer všem divákům Portu. Jakožto analytický chemik pokusy na zvířatech neprovádím, pouze občas analyzuji vzorky proteinů z takovýchto pokusů pocházející.

Milan, Praha: Dobrý podvečer, viděl jsem Michael´s experiment s aminokyselinami. Není náhodou tot jasný důkaz toho, že opravdu nejsme ve vesmíru sami? Život tedy může vzniknout i jinde ne? Zdravím.

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Vzhledem k dosahu lidského bádání omezeného jen na minimální část kosmu lze těžko existenci života "někde jinde" potvrdit či vyvrátit.

já: Kde jste naposledy účinkoval???

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Naposledy jsem účinkoval s Tišnovským komorním orchestrem na vernisáži k výstavě obrazů malíře Josefa Jambora v Tišnově.

peter: existuju aj nejake ine sposoby ako zistit tvar molekuly a jej zlozenie (myslim pouzitie laseru, nejake qvantove metodiky atd)?

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Tvar molekuly se nejčastěji určuje rentgenovou krystalografií, dále pak i jinými metodami, například pomocí nukleární magnetické rezonance. Tvar molekul lze odvodit i na základě jejich optických vlastností, zde přichází v úvahu použití laserů. Molekuly lze i modelovat na základě kvantově chemických výpočtů. Co se týče složení molekul, zde se nabízí možností ještě daleko více. Za základě druhu molekuly se zvolí vhodná analytická metoda.

Mara: Mám jenom středoškolskou znalost chemie a boologie, takze se omlouvam za pripadnou kravinu, co napisu.. Ale nejjednodussi organoismy se mnozi delenim, jestli se nepletu, pricemz kazda dcerina bunka ma identickou genetickou informaci jako materska. Jak se tedy mohly z jednoduchych organismu stat slozitejsi, dekuji za odpoved a jeste jednou, jestli jsem napsal absolutni nesmysl, tak se omlouvam..

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: DNA není neměnná, "nezranitelná", v průběhu evoluce se vyskytla řada faktorů ovlivňujících její strukturu.

martina: Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, kolik asi tak stojí hmotnostní spektrometr, měla jsem možnost pracovat s fotometrem a vidět práci na iontovém chromatografu, jehož cena se pohybuje v rámci desítek miliónů, a tak by mě to zajímalo, předem děkuji.

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Záleží na druhu hmotnostního spektrometru, tj. jaký druh látek s ním hodláte analyzovat. V případě analýzy peptidů a proteinů se minimální cena pohybuje kolem dvou milionů, zde však počítejte s nižší kvalitou signálu i omezenou citlivostí. Současné požadavky na analýzu proteinů splňují hmotnostní spektrometry s cenou kolem deseti milionů. Vzhledem k rapidnímu vývoji této instrumentace lze pořídit relativně kvalitní hmotnostní spektrometry jako "second hand".

Erika: pokud bychom chtěli znát látkové složení mozku,jakožto velice specifického orgánu,jak by zněla odpověď?Děkuji

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Zatím nebyl objeven složitější systém než lidský mozek. Jeho složením se zabývá řada vědeckých týmů po celém vyspělém světě, viz například Human Brain Proteome Project

Duhamel: Je pro Vás hudba více utěšitelka, inspirátorka nebo ... ?

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Hudba někdy i nepřímo inspiruje, během zkoušek a cvičení mě občas napadne řešení nějakého zapeklitého problému v laboratoři. Ale jinak u mě převažuje její utěšující role:-)

peter: Narazam tym na dnesnu cast relacie, kde sa vedci snazia zmapovat vsetky existujuce bielkoviny. Neexistuje nejaka univerzalna a relativne jednoducha metoda? Naznaceny gelovy postup, prip. kremikove vlakno sa mi zdaju dost narocne a pomale. Niekde som zachytil, ze na detekciu urcitych genov sa daju pouzit nejake polovodicove cipy, ktore reaguju s urcitymi genmi. Neexistuje takato moznost (prip. sa na nej pracuje), ktora by urcite casti bielkoviny "zistila" a nasledne by sa poskladal vysledny tvar molekuly bielkoviny?

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Čipové technologie jsou obecně založeny na tom, že víme co hledáme. V případě mapování bílkovin tomu tak není. Rozvoj analytických metod v této oblasti je nesmírně rychlý, pracuje se převážně na zvýšení jejich citlivosti a rychlosti, a samozřejmě na snížení jejich náročnosti, včetně té finanční.

M. Sejk: Dobrý večer. Co všechno Vaše laboratoř zkoumá? Jaký je Váš názor na původ Čechů? Děkuji

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Naše laboratoř se zabývá analýzou DNA, syntézou oligonukleotidů a analýzou proteinů (moje specializace). Dostáváme od různých zadavatelů k analýze proteiny či jejich směsi izolované z různých zdrojů, od bakterií přes rostiny a živočichy až k lidským tělním tekutinám. Naším úkolem je pak proteiny, které naše zadavatele zajímají, identifikovat. Co se týče původu Čechů, nejsem se svou kvalifikací disponován k odbornému názoru na věc.

martina: Má obyčejný student MU možnost pracovat na přístrojích, které bývají prezentovány v různých TV pořadech? Nebo vzhledem k jejich ceně je práce na nich svěřena pouze do rukou odborníků a student se s nimi seznámí max. teoreticky? Chodí k Vám na praktická cvičení studenti?

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Naši studenti se účastní praktických cvičení, při kterých si mohou po řádné teoretické přípravě většinu přístrojů pod odborným dohledem sami vyzkoušet.

Š.E., Praha: Jak se dají využít Vaše dosavadní výsledky k léčbě (nebo prevenci?) Alzheimerovy choroby ? Děkuji Vám za odpověď.

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Naše laboratoř se konkrétně Alzheimerovou metodou nazabývá. Obecně lze říci, že současné postupy umožňují v těle pacientů sledovat čím dál tím více látek a jejich přítomnost či koncentrace je poté dávána do souvislosti s různými chorobami. Na základě rozsáhlých studií je pak možné vytipované látky, tzv. biomarkery, použít pro včasnou diagnostiku nemocí ještě před nástupem jejich klinických projevů, čímž lze výrazně zlepšit průběh léčby.

J. Šebánek: Dobrý den, pane doktore, kde jste se naučil hrát na housle a co hrajete sólově? Máte čas cvičit denně nebo jen příležitostně? A co Vás vlastně víc baví, analytická chemie nebo hudba jako chemie smyslů. J.Šebánek

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Na housle jsem se naučil hrát na ZUŠ v Brně-Žabovřeskách. Cvičim jen příležitostně, sólově proto již téměř navystupuji. Jinak hraju všechno, od renesance až po současnou alternativu. Analytická a chemie a hudba mě baví obě stejně, výborně se tyto aktivity doplňují tím, že nemají skoro nic společného:-)

Volková M.: Jaký výzkum Vás v nejbližší době čeká ? Děkuji za odpověď a zdravím

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: V současné době se rozjíždí několik větších projektů, podílet se budeme např. na studiu regulace růstu rostlin nebo studiu tělních tekutin pacientů postižených mnohačetným myelomem. Podílíme se na vývoji zcela nové techniky spolehlivé identifikace bakterií, nadále zkoumáme proteom bakteriofága...

ing.Pavloušek ,Praha: Je podle Vás léčba bakteriofágy "na spadnutí" - resp. reálná v Česku? Viděl jsem předchozí díl Portu o Polsku, kde se takto už léčí. Co všechno se tak dá léčit? Přeju Vám mnoho úspěchů v chemii i v hudbě. ing. Pavloušek, Praha

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Na tyto otázky by lépe odpověděl můj předchůdce v tomto chatu, doc. Pantůček.

Tomáš H.: Má oddělení, ve kterém pracujete nějakou mezinárodní spolupráci a je něco, co u vás chybí ve vybavení laboratoře v porovnání se zahraničím? Hezký večer a děkuji

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Pokud nepočítám spolupráci se sloveskými kolegy, rozsáhlejší spolupráce se zahraničím je zatím ve stadiu vyjednávání. Naše laboratoř je vybavena na slušné úrovni, vývoj např. v oblasti instrumentace pro hmotnostní spektrometrii však vyžaduje její průběžné "omlazování" a rozšiřování, v čemž máme co dohánět.

martina: A housle jste si vybral sám za odměnu? Nebo Vám je rodiče přidělili za trest?

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Housle jsem si vybral sám ve věku svých šesti let. Myslel jsem si tehdy, že když mají jen čtyři struny, určitě nebude složité na ně hrát.

divák z Prahy 1: Proteomika je nástrojem k objevování takových proteinů, které naznačují určitou chorobu podstatně dříve, než se objeví její příznaky. Tyto proteiny se označují jako biomarkery. Lze je najít v krvi nebo v moči. Vědci už znají biomarkery pro Alzheimerovu chorobu, nebo choroby srdce i ledvin. Poznání proteomu tedy bude velmi důležité pro včasné zjištění nemocí i pro nalezení jejich účinnější léčby. Ptám se tedy, zda už lékaři mohou krevním testem rozpoznat počátek nebo jaké stádium Alzh. nemoci, příp. kterých dalších chorob. Děkuji Vám a přeji mnoho úspěchů.

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Nejsem specialistou na Alzeheimerovu chorobu, každopádně právě v této oblasti bylo v nedávné době publikováno enormní množství prací, které ve kterých byly navrženy možné biomarkery pro určení jejího počátku či stadia. Od těchto prací k rutinní klinické aplikaci vede předlouhá cesta, během níž je nutné daný potenciální biomarker otestovat v tělních tekutinách u rozsáhlého souboru pacientů. Jaký je aktuální stav v případě Alzheimerovy choroby této věci bohužel nesleduji.

Anna V.: Kterého houslistu rád posloucháte např. na cd ? Děkuji Vám.

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Nejraději poslouchám "staré mistry" - Kogan, Menuhin, Oistrach...

Věra R., Praha: Zabýval se výzkum vaší laboratoře TBC anebo problémy s lymfou? Děkuji.

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Výzkumem uvedených problémů se naše laboratoř nazabývala.

spektrum: Dostal už někdo z vašeho oboru Nobelovu cenu a za jaký objev ?

Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.: Za objev metody hmotnostní spektrometrie s laserovou desorpcí a ionizací za účasti matrice dostal část Nobelovy ceny za chemii v roce 2002 Koiči Tanaka. Tuto metodu často využíváme pro analýzu proteinů, přípravu vzorku, instrumentaci i průběh samotné analýzy jste mohli sledovat v příspěvku.

Česká televize
 

Mohlo by Vás zajímat

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Comprehensive Analysis of Hydrophilic Metabolites Using Shim-pack™ Mix-HILIC

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika

Alliance iS Bio HPLC System brochure

Brožury a specifikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitative Analysis of Legacy and Emerging PFAS in Semiconductor Lubricant Using Agilent 6475 Triple Quadrupole LC/MS

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Shim-pack™ Mix-HILIC columns

Technické články
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ALS online webinář: Legionella v teplých vodách

ALS Czech Republic pořádá online webinář na téma: Legionella v teplých vodách, který se koná dne 16. 04. 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Nový LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D nejen pro cílené omics přístupy

V tomto článku se zaměříme na nejnovější LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D a v jeho druhé části také na kompletní metodiky pro cílenou metabolomiku, lipidomiku a proteomiku.
Altium International
more

Článek | Webináře

Unveiling a Connection That Matters - OpenLab 2.8

Jedinečný webinář na téma nejnovější verze softwaru OpenLab se koná dne 23.4.2024 a který zajišťuje bezproblémovou migraci ze starších systémů.
Altium International
more

Článek | Nejbližší akce

25. Škola MS 2024 - pozvánka a registrace

Milí příznivci hmotnostní spektrometrie, s velkým potěšením Vás zveme na 25. ročník Školy hmotnostní spektrometrie, který se uskuteční ve dnech 9. – 13. září 2024 v hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně.
Škola hmotnostní spektrometrie
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Comprehensive Analysis of Hydrophilic Metabolites Using Shim-pack™ Mix-HILIC

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika

Alliance iS Bio HPLC System brochure

Brožury a specifikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitative Analysis of Legacy and Emerging PFAS in Semiconductor Lubricant Using Agilent 6475 Triple Quadrupole LC/MS

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Shim-pack™ Mix-HILIC columns

Technické články
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ALS online webinář: Legionella v teplých vodách

ALS Czech Republic pořádá online webinář na téma: Legionella v teplých vodách, který se koná dne 16. 04. 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Nový LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D nejen pro cílené omics přístupy

V tomto článku se zaměříme na nejnovější LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D a v jeho druhé části také na kompletní metodiky pro cílenou metabolomiku, lipidomiku a proteomiku.
Altium International
more

Článek | Webináře

Unveiling a Connection That Matters - OpenLab 2.8

Jedinečný webinář na téma nejnovější verze softwaru OpenLab se koná dne 23.4.2024 a který zajišťuje bezproblémovou migraci ze starších systémů.
Altium International
more

Článek | Nejbližší akce

25. Škola MS 2024 - pozvánka a registrace

Milí příznivci hmotnostní spektrometrie, s velkým potěšením Vás zveme na 25. ročník Školy hmotnostní spektrometrie, který se uskuteční ve dnech 9. – 13. září 2024 v hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně.
Škola hmotnostní spektrometrie
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Comprehensive Analysis of Hydrophilic Metabolites Using Shim-pack™ Mix-HILIC

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika

Alliance iS Bio HPLC System brochure

Brožury a specifikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitative Analysis of Legacy and Emerging PFAS in Semiconductor Lubricant Using Agilent 6475 Triple Quadrupole LC/MS

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Shim-pack™ Mix-HILIC columns

Technické články
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ALS online webinář: Legionella v teplých vodách

ALS Czech Republic pořádá online webinář na téma: Legionella v teplých vodách, který se koná dne 16. 04. 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Nový LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D nejen pro cílené omics přístupy

V tomto článku se zaměříme na nejnovější LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D a v jeho druhé části také na kompletní metodiky pro cílenou metabolomiku, lipidomiku a proteomiku.
Altium International
more

Článek | Webináře

Unveiling a Connection That Matters - OpenLab 2.8

Jedinečný webinář na téma nejnovější verze softwaru OpenLab se koná dne 23.4.2024 a který zajišťuje bezproblémovou migraci ze starších systémů.
Altium International
more

Článek | Nejbližší akce

25. Škola MS 2024 - pozvánka a registrace

Milí příznivci hmotnostní spektrometrie, s velkým potěšením Vás zveme na 25. ročník Školy hmotnostní spektrometrie, který se uskuteční ve dnech 9. – 13. září 2024 v hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně.
Škola hmotnostní spektrometrie
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Comprehensive Analysis of Hydrophilic Metabolites Using Shim-pack™ Mix-HILIC

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ, Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika

Alliance iS Bio HPLC System brochure

Brožury a specifikace
| 2024 | Waters
Instrumentace
HPLC
Výrobce
Waters
Zaměření
Farmaceutická analýza, Klinická analýza

Quantitative Analysis of Legacy and Emerging PFAS in Semiconductor Lubricant Using Agilent 6475 Triple Quadrupole LC/MS

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí, Průmysl a chemie

Shim-pack™ Mix-HILIC columns

Technické články
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
Spotřební materiál, LC kolony
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Metabolomika
 

Podobné články


Článek | Nejbližší akce

ALS online webinář: Legionella v teplých vodách

ALS Czech Republic pořádá online webinář na téma: Legionella v teplých vodách, který se koná dne 16. 04. 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Produkt

Nový LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D nejen pro cílené omics přístupy

V tomto článku se zaměříme na nejnovější LC/MS trojitý kvadrupól Agilent 6495D a v jeho druhé části také na kompletní metodiky pro cílenou metabolomiku, lipidomiku a proteomiku.
Altium International
more

Článek | Webináře

Unveiling a Connection That Matters - OpenLab 2.8

Jedinečný webinář na téma nejnovější verze softwaru OpenLab se koná dne 23.4.2024 a který zajišťuje bezproblémovou migraci ze starších systémů.
Altium International
more

Článek | Nejbližší akce

25. Škola MS 2024 - pozvánka a registrace

Milí příznivci hmotnostní spektrometrie, s velkým potěšením Vás zveme na 25. ročník Školy hmotnostní spektrometrie, který se uskuteční ve dnech 9. – 13. září 2024 v hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně.
Škola hmotnostní spektrometrie
more
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.