LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.

Analysis of Artificial Colorants in Haw Jelly Using SampliQ WAX Coupled with High Performance Liquid Chromatography (HPLC)

Aplikace | 2020 | Agilent TechnologiesInstrumentace
Příprava vzorků, Spotřební materiál, HPLC
Zaměření
Potraviny a zemědělství
Výrobce
Agilent Technologies

Souhrn

Význam tématu


Analýza umělých barviv v potravinách je klíčová pro zajištění bezpečnosti spotřebitelů a souladu s regulačními limity. Potravinářské želé může obsahovat syntetická barviva, která je nutné detekovat v nízkých koncentracích vzhledem k možným zdravotním rizikům.

Cíle a přehled studie / článku


Cílem práce bylo vyvinout a validovat kvantitativní metodu pro stanovení šesti umělých barviv v želé z hlohu pomocí SPE SampliQ WAX a HPLC s DAD detektorem. Metoda byla testována na vzorcích a standardech za účelem ověření přesnosti, opakovatelnosti a linearity.

Použitá metodika


Postup zahrnuje enzymatickou extrakci vzorku s pektinázou, úpravu pH a následné čistění extraktu pomocí SPE na kartáčcích SampliQ WAX. Eluát je koncentrován, doplněn na objem 1 mL a filtrován vodou kompatibilním PTFE filtrem před chromatografickou analýzou.

Použitá instrumentace


  • Agilent SampliQ WAX SPE kartáčky (150 mg, 6 mL).
  • Agilent 1260 Infinity II LC systém s DAD detektorem.
  • Poroshell 120 EC-C18 kolona (100 × 4,6 mm, 2,7 µm).
  • Mobilní fáze: 20 mM octan amonný (pH 5) a acetonitril s gradientem.
  • Detekční vlnové délky: 425 nm, 500 nm, 630 nm.

Hlavní výsledky a diskuse


Metoda vykázala výtěžnosti od 79 do 112 % a RSD do 9 % při spikingu 0,5–5 µg/g. Chromatogramy ukázaly čisté a dobře rozlišené špičky barviv jak v roztocích standardů, tak ve vzorcích želé. Výsledky potvrzují vysokou reprodukovatelnost a vhodnost metody pro kvantitativní analýzu.

Přínosy a praktické využití metody


Navržená metoda nabízí spolehlivý nástroj pro kontrolu obsahu syntetických barviv v potravinářských želé. Díky jednoduché přípravě vzorku a robustnímu výkonu HPLC lze postup snadno implementovat v rutinních laboratořích pro QA/QC.

Budoucí trendy a možnosti využití


Praktický potenciál spočívá v rozšíření metody na další druhy želé a potravinové matrix. Budoucí směřování zahrnuje online SPE, automatizaci přípravy vzorků a integraci s hmotnostní spektrometrií pro vyšší citlivost.

Závěr


Validovaná metoda HPLC-SPE SampliQ WAX je efektivní a reprodukovatelná pro stanovení šesti umělých barviv v hlohové želé, nabízí vysokou přesnost a může sloužit jako referenční postup pro jiné potravinářské matrix.

Reference


  • Zhang C., Yang X. Analysis of Artificial Colorants in Haw Jelly Using SampliQ WAX Coupled with HPLC. Agilent Technologies Application Note 5994-1843EN, 2020.
PDF verze ke stažení a čtení
 

Podobná PDF

Toggle
Analysis of Artificial Colorants by Ultra-Fast Liquid Chromatography- Mass Spectrometry
C146-E106 Analysis of Artificial Colorants by Ultra-Fast Liquid ChromatographyMass Spectrometry Technical Repor t vol.5 1. Int roduct ion There has always been a strong demand for high-throughput analysis. In liquid chromatography, the approach of using columns with finer packing material…
Klíčová slova
fcf, fcfbrilliant, brilliantponceau, ponceaugreen, greenorange, orangephloxine, phloxinebengal, bengalallura, alluraerythrosine, erythrosinecoccine, coccineamaranth, amaranthindigo, indigocarmine, carminesunset, sunsettartrazine
Fast HPLC Analysis of Dyes in Foods and Beverages
Fast HPLC Analysis of Dyes in Foods and Beverages
2016|Thermo Fisher Scientific|Aplikace
Application Note 245 Fast HPLC Analysis of Dyes in Foods and Beverages Introduction Dyes have many applications in the food and beverage industries, such as being used to make food more appealing, hide defects, or to strengthen consumer perception of…
Klíčová slova
fcf, fcfsunset, sunsetyellow, yellowtartrazine, tartrazinelin, lindyes, dyesorange, orangeabsorbance, absorbancespiked, spikedcoccine, coccinesample, samplemau, mauminutes, minutesgreen, greendye
Analysis of Artificial Food Dyes Using UltraPerformance Liquid Chromatography and an Extended Wavelength Photo Diode Array Detector
Analysis of Artificial Food Dyes Using UltraPerformance Liquid Chromatography and an Extended Wavelength Photo Diode Array Detector Elizabeth Brady and Jennifer Burgess Waters Corporation, Milford, MA, USA A P P L I C AT I O N B E N…
Klíčová slova
dyes, dyesartificial, artificialfood, fooduplc, uplcultraperformance, ultraperformanceacquity, acquitypda, pdacolor, colorbeverages, beverageschromatography, chromatographyliquid, liquidadditives, additivesclass, classarray, arrayiced
Negative Mode Detection of Sulfonated Azo Colourants in Sweets/Candies using the MALDI-8030 Dual Polarity Benchtop MALDI-TOF Mass Spectrometer
MALDI-TOF Mass Spectrometry Analysis MALDI-8030 Negative Mode Detection of Sulfonated Azo Colourants in Sweets/Candies using the MALDI8030 Dual Polarity Benchtop MALDI-TOF Mass Spectrometer Application News S. Salivo User Benefits  Simple easy analysis of sulfonated azo dyes on an affordable…
Klíčová slova
colourants, colourantsazo, azosulfonated, sulfonateddyes, dyesintensity, intensitycandy, candylabels, labelsyellow, yellowwarning, warningmaldi, maldicandies, candiestartrazine, tartrazineerror, errorloss, lossnews
Další projekty
GCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.