LCMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.

Separation of Mono and Disaccharides on ACQUITY Arc System with New Column Compartments

Aplikace | 2020 | WatersInstrumentace
HPLC
Zaměření
Potraviny a zemědělství
Výrobce
Waters

Souhrn

Význam tématu


Analýza jednoduchých cukrů v potravinách je zásadní pro zajištění kvality, bezpečnosti a dodržení nutričních štítků. Přesné rozlišení galaktózy a glukózy je klíčové pro validní stanovení obsahu jednotlivých sacharidů v potravinářských vzorcích a pro interní i regulační kontrolu kvality.

Cíle a přehled studie / článku


Cílem studie bylo porovnat separační výkonnost tří variant sloupcových komor systému ACQUITY Arc při stanovení kritické dvojice galaktóza–glukóza. Testovaly se následující konfigurace:
  • původní CH-30A Column Heater
  • kompaktní CH-A Column Heater
  • CM-A Column Manager s rozšířeným teplotním rozsahem
Všechny varianty byly hodnoceny z hlediska retence, citlivosti detekce a rozlišení.

Použitá metodika a instrumentace


Pro analýzu byly použity standardy šesti sacharidů (fruktóza, galaktóza, glukóza, sacharóza, laktóza, maltóza) doplněné stabilními izotopovými interními standardy (13C6-fruktóza, 13C6-glukóza, 13C6-sacharóza, 13C6-laktóza). Analyzovalo se na systému ACQUITY Arc spojeném s detektorem QDa. Jako stacionární fáze posloužila kolona XBridge BEH Amide XP (2,5 µm, 3,0×150 mm). Každá komora byla testována za identických provozních podmínek a stejného chromatografického protokolu.

Hlavní výsledky a diskuse


Systém prokázal výraznou opakovatelnost retencí a citlivost detekce ve všech třech konfiguracích. Rozlišení galaktóza–glukóza v průměru překročilo hodnotu 1,20, což splňuje požadavky na kvantitativní analýzu. Naměřené hodnoty retence, signálu detektoru i rozlišovací schopnosti se mezi CH-30A, CH-A a CM-A nelišily natolik, aby ovlivnily analytickou spolehlivost.

Přínosy a praktické využití metody


  • Udržení vysoké kvality rozlišení klíčové dvojice cukrů bez kompromisů.
  • Flexibilita instalace díky menší stopě CH-A nebo rozšířené kapacitě CM-A pro více kolon.
  • Rychlá doba analýzy (25 minut na cyklus) vhodná pro rutinní QA/QC aplikace.

Budoucí trendy a možnosti využití


Očekává se další rozšiřování modularity chromatografických systémů a integrace automatizovaných úprav metod. Kombinace s pokročilou datovou analýzou, včetně strojového učení, může dále zlepšit rychlost vyhodnocení a přesnost kvantifikace v heterogenních potravinových maticích.

Závěr


Studie potvrdila, že nové sloupcové komory CH-A a CM-A v systému ACQUITY Arc dosahují srovnatelné výkonnosti se stávající CH-30A komorou. Nabízejí přitom zvýšenou flexibilitu instalace a rozšířené provozní možnosti, aniž by došlo ke zhoršení separační kvality.

Reference


  • Yang, J.; Rainville, P.; Liu, K.; Pointer, B. Quantification of Mono and Disaccharides in Foods. Waters Corporation Application Note, 720006575EN, 2019.
PDF verze ke stažení a čtení
 

Podobná PDF

Toggle
Quantification of Mono and Disaccharides in Foods
[ APPLICATION NOTE ] Quantification of Mono and Disaccharides in Foods Jinchuan Yang, 1 Paul Rainville,1 Kai Liu, 2 Ben Pointer 2 1 Waters Corporation, Milford, MA, 01757 2 Eurofins Nutrition Analysis Center, Des Moines, IA 50321 APPLICATION BENEFITS INTRODUCTION…
Klíčová slova
disaccharides, disaccharidesinfant, infantlactose, lactosesoy, soymono, monoformula, formulasugar, sugarglucose, glucosegalactose, galactoseintensity, intensityoatmeal, oatmealsucrose, sucrosemilk, milkfoods, foodsacquity
Food and Beverage Quality Control and Compositional Testing
Food and Beverage Quality Control and Compositional Testing Application Notebook Sugar Substitutes Sugars Vitamins Organic Acids Amino Acids Introduction EFFICIENT ANALYTICAL SOLUTIONS TO SUPPORT A SAFE, NUTRITIOUS, AUTHENTIC AND SUSTAINABLE FOOD SUPPLY CHAIN Welcome to Waters’ food quality control and…
Klíčová slova
acids, acidssugar, sugarsubstitutes, substitutesvitamins, vitaminsnotebook, notebookvitamin, vitaminbeverage, beverageamino, aminocompositional, compositionalsugars, sugarsapplication, applicationfood, foodorganic, organicacquity, acquitytesting
Your Essential Guide to Sugar Analysis with Liquid Chromatography
Your Essential Guide to Sugar Analysis with Liquid Chromatography CONTENTS Introduction..........................................................................................................3 Mutarotation.................................................................................................. 12 Food and Beverage Industry Trends............................................3 Schiff Base Formation............................................................................ 13 Testing Sugars and Sugar Substitutes........................................3 Detection of Sugars................................................................................. 14 Methods of Testing.....................................................................................4 Refractive Index Detection................................................................. 15 Evaporative Light…
Klíčová slova
sugar, sugarwhy, whyessential, essentialsugars, sugarsguide, guidewaters, waterssample, sampleyour, youranalysis, analysisliquid, liquidchromatography, chromatographypreparation, preparationintroduction, introductiondata, datamethods
Waters ACQUITY QDa Detector - QC APPLICATIONS COMPENDIUM - EDITION 2
[ APPLICATION NOTEBOOK ] ACQUITY QDa Detector QC APPLICATIONS COMPENDIUM EDITION 2 Dear Colleague The 2013 introduction of the ACQUITY™ QDa™ Detector was a breakthrough in Chromatography and Mass Spectrometry integration. It was the fulfilment of a vision 20 years…
Klíčová slova
acquity, acquityqda, qdauplc, uplcdetector, detectormass, massarc, arcdetection, detectionbound, boundcetrimonium, cetrimoniumusing, usingminutes, minuteswaters, watersintensity, intensityclass, classanalysis
Další projekty
GCMS
ICPMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.