Food Metabolomics Analysis of Curry Using LC/MS/MS
Aplikace | 2019 | ShimadzuInstrumentace
LC/MS, LC/MS/MS, LC/QQQ
ZaměřeníPotraviny a zemědělství
VýrobceShimadzu
Souhrn
Význam tématu
Masová spektrometrie spojená s kapalinovou chromatografií umožňuje komplexní analýzu nízkomolekulárních metabolitů v potravinách. Taková „food metabolomics“ přináší objektivní a kvantitativní pohled na složení a kvalitu potravin, podporuje porovnání receptur a optimalizaci výrobních procesů.Cíle a přehled studie / článku
Cílem článku bylo porovnat metabolické profily čtyř vzorků kari: domácí kari připravená v domácnostech A a B, domácí kari uchované přes noc (Curry A-2) a komerční kari z jídelny (Curry C). Metoda využila LC/MS/MS a multivariační statistické analýzy k posouzení změn po skladování i rozdílů mezi recepturami.Použitá metodika
Analytický postup zahrnoval extrakci hydrosolubilních metabolitů ze vzorku kari (voda/methanol/chloroform 1:2,5:1), centrifugaci, ultrafiltraci a přidání interních standardů. Následně byly analyzovány 97 klíčové metabolity v módu MRM.Použitá instrumentace
- Shimadzu Nexera X2 UHPLC
- Shimadzu LCMS-8060 tandemový hmotnostní spektrometr
- LC/MS/MS Method Package for Primary Metabolites Ver. 2
Hlavní výsledky a diskuse
- Porovnání Curry A vs. Curry A-2 neodhalilo výrazné kvantitativní odchylky metabolitů ani statisticky významné rozdíly v PCA a t-testu, což indikuje minimální uvolňování „umami“ složek při skladování přes noc.
- Při srovnání domácích kari (A, B) a komerčního kari (C) se ukázal trend: Curry A > Curry B > Curry C z hlediska celkového obsahu metabolitů, pravděpodobně vlivem rozdílného množství zeleniny a hub.
- Obsah glutamové kyseliny byl srovnatelný ve všech vzorcích, což naznačuje možnost kompenzace chuti přidáním umami dochucovadel u méně intenzivních receptur.
Přínosy a praktické využití metody
Metoda poskytuje objektivní nástroj pro porovnání receptur, kontrolu kvality surovin a detekci odchylek ve výrobních procesech potravinářského průmyslu. Umožňuje identifikovat metabolické markery čerstvosti a konzistence výrobků.Budoucí trendy a možnosti využití
- Integrace senzorických testů s metabolomickými daty pro komplexní hodnocení chuťových vlastností.
- Rozšíření aplikace na další potravinové matrice, např. omáčky, nápoje nebo fermentované produkty.
- Vytváření databází metabolických profilů pro rychlou identifikaci nevyhovujících vzorků.
- Využití strojového učení a pokročilých statistických metod pro predikci senzorických vlastností na základě metabolomického profilu.
Závěr
Metabolický profil kari ukázal, že skladování přes noc nezpůsobuje významné změny hydrosolubilních metabolitů. Naopak receptura a množství použitých ingrediencí významně ovlivňují obsah látek. LC/MS/MS je efektivní a robustní metoda pro objektivní analýzu a porovnání potravin.Reference
- Shimadzu Metabolomics Pretreatment Handbook, Catalogue No. C146-2181
- Shimadzu Application Note No. C194 (2019)
Podobná PDF
Food Metabolomics Analysis of Curry Using LC/MS/MS
2019|Shimadzu|Aplikace
LAAN-A-LM-E164 Application News No. C194 Liquid Chromatography Mass Spectrometry Food Metabolomics Analysis of Curry Using LC/MS/MS In recent years, attention has been focused on the technology of metabolomics, which is defined as the comprehensive analysis of metabolites in vivo. Metabolomics…
Klíčová slova
curry, currymetabolomics, metabolomicscomponents, componentsumami, umamiplot, plothomemade, homemadefood, foodnews, newsjudged, judgedingredients, ingredientshousehold, householdcomponent, componentprincipal, principalinsubstantial, insubstantialscore
Food Metabolomics Analysis of Curry Using LC/MS/MS
2019|Shimadzu|Aplikace
LAAN-A-LM-E164 Application News No. C194 Liquid Chromatography Mass Spectrometry Food Metabolomics Analysis of Curry Using LC/MS/MS In recent years, attention has been focused on the technology of metabolomics, which is defined as the comprehensive analysis of metabolites in vivo. Metabolomics…
Klíčová slova
curry, currymetabolomics, metabolomicscomponents, componentsumami, umamiplot, plothomemade, homemadefood, foodnews, newsjudged, judgedingredients, ingredientshousehold, householdcomponent, componentprincipal, principalinsubstantial, insubstantialscore
Widely targeted metabolomics of hydrophilic compounds using LC-MS/MS - How compounds change when curry is stored overnight?
2020|Shimadzu|Postery
Widely targeted metabolomics of hydrophilic compounds using LC-MS/MS -How compounds change when curry is stored overnight?Takanari Hattori1, Harumi Kubo1, Yasuko Yamada2, Jun Watanabe1, Eberhardt Kuhn3 1 Shimadzu Corporation, Kyoto, Japan. 2 Shimadzu Techno-Research, Inc., Japan. 3 Shimadzu USA 1. Overview…
Klíčová slova
curry, currysauce, sauceingredients, ingredientshydrophilic, hydrophiliccompounds, compoundsdelicious, delicioustaste, tastemetabolomics, metabolomicscooking, cookingblending, blendingwidely, widelyovernight, overnightfind, findtargeted, targetedsuggested
Widely targeted metabolomics of hydrophilic compounds using LC-MS/MS - How compounds change when curry is stored overnight?
2020|Shimadzu|Postery
MP-203 Widely targeted metabolomics of hydrophilic compounds using LC-MS/MS -How compounds change when curry is stored overnight?Takanari Hattori1, Harumi Kubo1, Yasuko Yamada2, Jun Watanabe1 1 Shimadzu Corporation. 1, Nishinokyo-Kuwabaracho Nakagyo-ku, Kyoto 604–8511, Japan. 2 Shimadzu Techno-Research, Inc.,. 1, Nishinokyo-Shimoaicho, Nakagyo-ku,…
Klíčová slova
curry, currysauce, sauceingredients, ingredientshydrophilic, hydrophiliccompounds, compoundstaste, tastedelicious, deliciousmetabolomics, metabolomicscooking, cookingblending, blendingovernight, overnightwidely, widelyfind, findtargeted, targetedsuggested